img

Pekorino, a nije sir

/
/
924 📖

“Pecora” na italijanskom znači “ovca”, otuda i naziv čuvenog sira pekorino (jednostavno – „ovčiji)“. Ali, postoje i bela sorta i vino Pecorino. Taj neobičan naziv u Abrucu i Markama, glavnim regionima te retke sorte, objašnjavaju sklonošću ovaca da jedu slatko grožđe.

Zašto jedu baš pekorino, nije baš najjasnije, jer ima i mnogo slađeg grožđa, ali nije ni previše važno. Činjenica je da pekorino brzo nakupi dosta šećera, ali ono što je bitno za buduće vino jeste to da istovremeno on zadržava i visoke kiseline, održavajući balans slasti i svežine, poželjan u svakom vinu.

Pekorino ima dugu istoriju, uglavnom vezanu za jadransku obalu Italije. Stručnjaci smatraju da su to grožđe u Italiju doneli još grčki kolonisti, ali jedna njegova osobina, da ima relativno male prinose, uticala je na to da on vremenom sve više bude zamenjen trebjanom i da do polovine 20. veka skoro u potpunosti utone u zaborav.

Osamdesetih godina prošlog veka pekorino je ponovo “otkriven” i nanovo je sađen u visokim vinogradima u Markama, Umbriji, Abrucu i Laciju. Danas je u trendu i probija se u vrh omiljenih italijanskih vina uz ribu i plodove more. Naravno, zbog imena sve češće ga serviraju i uz sir pekorino, ali srećnom slučajnošću – vino pekorino stvarno i dobro ide uz pekorino sir.

Na letnjem Beogradskom Salonu Vina, 04. juna na Belom dvoru, moći ćete da probate najmanje dva odlična pekorina: jedan iz Abruca –  Masciarelli Pecorino d’Abruzzo i jedan iz Marki – Velenosi Villa Angela Pecorino Offida. Oba vina su iz berbe 2021 i u njihovoj uporednoj degustaciji ćete vrlo brzo i lako shvatiti suštinu ove retke i sjajne sorte grožđa.  

Masciarelli Pecorino d’Abruzzo Castello di Semivicoli 2021

Ovaj pekorino je verovatno poznat domaćim ljubiteljima vina, jer je, sa jednom kratkom pauzom, već bio na našom tržištu. Pritom dolazi i iz jedne najpopularnijih italijanskih vinarija u Srbiji (Masciarelli – Marina Cvetić).

Ovo je sveže, vibrantno, aromatično i fino pikantno belo vino. Ima slojevit aromatski profil, sa izuzetno zanimljivim kontrastima  – od dinje, kajsije, kruške, jabuke, limunove kore, pa do žalfije, majčine dušice, borovih iglica i mediteranske makije, uz prijatan povetarac morske soli. Na nepcima je vrlo elegantno, u završnici se odlikuje izuzetno dugotrajnom voćno-slankastom svežinom.

Velenosi Villa Angela Pecorino Offida 2021

Vinarija Velenosi će se na letnjem Beogradskom Salonu Vina prvi put predstaviti srpskoj publici. Velenosi je jedna od vodećih vinarija regiona Marke (koji se graniči sa Abrucom) i apsolutni lider vinogorja Ofida  (koje ima DOCG status), odakle nam upravo i stiže ovaj pekorino. Velenosi sa sobom donosi i još sedam izvrsnih vina od ostalih lokalnih sorti (Verdicchio, Lacrima di Moro, Montepulciano…) i letnji Salon će biti odlična prilika i da saznamo nešto više o Markama uopšte, čijih vina  inače (koliko je nama poznato) trenutno nema na našem tržištu.

Villa Angela Pecorino Offida se stilski razlikuje od prethodnog vina, prevashodno po izraženijem herbalno-začinskom karakteru (žalfija, majčina dušica i sl). Ima takođe kompleksan buke, otvara se cvetnim aromama na koje se nadovezuju mirisi breskve i manga , zatim pomenuti začini (+ beli biber) i fine mineralne nijanse. Ti mineralni akcenti daju poseban karakter i vrlo osvežavajućoj završnici ovog intenzivnog, punog i elegantnog belog vina

Oba ova vina imaju identičnih 13,5% alc, što se takođe uklapa u tipične karakteristike sorte pekorino – da i sa višim sadržajem alkohola (često i 14%, pa i više) deluje izuzetno sveže, harmonično, elegantno.

Vina od pekorina, s obzirom na svoje priobalno poreklo, prirodni su šampioni morske trpeze, ali ako budete u prilici obavezno ih probajte uz karbonaru (sa onim žumancetom u gnezdu od paste).

֎

Pročitajte još:

LETNJI BEOGRADSKI SALON VINA

Šta ćete sve probati 04. juna na Belom dvoru:

Alves de Sousa

11 minuta za čitavo leto uživanja

Simonsig Chenin Blanc 2020

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :