Premijerno na Salonu: „Badia a Coltibuono“, priča duža od hiljadu godina
SVE INFORMACIJE I ULAZNICE ZA 19. BEOGRADSKI SALON SU – OVDE
Vinarija Badia a Coltibuono je smeštena na legendarnom toskanskom imanju na kojem se grožđe uzgaja i vino pravi više od hiljadu godina. Prvi poznati zapis o vinu sa ovog imanja potiče čak iz 1051. godine. Međutim, ta istorija je zasigurno i mnogo, mnogo duža, jer su pronađene i rimske amfore za vino Iz 1. veka, kao i ruševine zgrada koje datiraju još iz vremena Etruraca, mističnog naroda iz predrimskog doba koji se dobro razumeo u proizvodnju vina.
„Badia“ inače znači „manastir“, a „Coltibuono“ potiče od latinske reči „cultibuono“ kojom je označavana dobra berba. U prevodu bi to bilo „Manastir dobre berbe“, a manastir je tu nekada i bio, jer je upravo u analima tog manastira i pomenuto ono vino oz 1051.
Godine 1810. su monasi napustili manastir, kada je pod vlašću Napoleona Bonaparte u Toskani imanje sekularizovano. Manastir je najpre ’prodat’ na lutriji, a zatim ga je 1846. kupio Gvido Đuntini, predak današnjih vlasnika, odnosno familije Stuki-Prineti, koju danas predvodi šesta generacija ove vinske porodice: Emanuela, Paolo i Roberto.
Imanje je smešteno na vrhu brda koje gleda na varošicu Gajole in Kjanti, sa pogledom na dolinu reke Arno na istoku, i proteže se ka jugozapadu preko ogromnog dela regiona Chianti Classico. Pored 64 ha vinograda i fenomenalnih vina, Badia ima i 18 ha maslinjaka i fantastična maslinova ulja. Badia je i „agriturizmo“, sa izuzetnim smeštajem i sjajnim restoranom, u kojem smo pre desetak godina pojeli možda i najbolju „bisteku“ (fiorentina) koju smo ikada probali. A tu je i jedna od najboljih toskanskih škola kuvanja, koju vodi Emanuelina majka, čuvena italijanska kuvarica i spisateljica Lorenca de Mediči.
Za vina je zadužen Roberto, školovani enolog, ambasador tradicionalne proizvodnje i jedan od predvodnika „hands-off“ vinarstva u Italiji. Dakle, zastupnik minimalnih čovekovih intervencija u procesu proizvodnje vina. Taj njegov pristup je vidljiv na svakom koraku, od potpune organske proizvodnje grožđa, korišćenja divljih kvasaca do upotrebe isključivo korišćenih buradi i bačvi.
Zato, ne propustite na 19. Beogradskom Salonu Vina:
CHIANTI CLASSICO RISERVA BADIA A COLTIBUONO 2019
(90% Sangiovese, 10% Canaiolo, Ciliegiolo, Colorino) – Galloni/Vinous 93p
CHIANTI CLASSICO BADIA A COLTIBUONO 2021
(80% Sangiovese – 20% Canaiolo Ciliegiolo & Colorino) – 92 James Suckling
CULTUS – CHIANTI CLASSICO RISERVA 2018
(80% Sangiovese – 20% Malvasia Nera – Sanforte – Pugnitello – Mammolo – Ciliegiolo – Colorino – Canaiolo) – 94 James Suckling, 95 Wine Enthusiast
SANGIOVETO IGT TOSCANA ROSSO 2019
(Sangiovese) – New Vintage Release
MONTEBELLO IGT TOSCANA ROSSO 2018
(Sangiovese – Malvasia Nera – Sanforte – Pugnitello – Mammolo – Ciliegiolo – Colorino – Canaiolo) – 97 Decanter
VIN SANTO DEL CHIANTI CLASSICO 2015
(Trebbiano & Malvasia) – New Vintage Release
SVE INFORMACIJE I ULAZNICE ZA 19. BEOGRADSKI SALON SU – OVDE
Pročitajte još:
Premijerno na Salonu: Quinta do Santiago i uspon „Alvarinja“
Velika premijera na Salonu: Radovanović Grande Reserve!