img

Premijerno na Salonu: Quinta do Santiago i uspon „Alvarinja“

/
/
364 📖

SVE INFORMACIJE I ULAZNICE ZA 19. BEOGRADSKI SALON SU OVDE

Od 1899. familija Santjago iz čuvenog portugalskog vinskog regiona Minjo (Minho),  proizvodila je grožđe i vino alvarinjo (Alvarinho), onako kako se to uobičajeno radilo u ovom regionu poznatijem po imenu „Vinjo Verde“ (Vinho Verde) – da bude jednostavno, osvežavajuće i blago penušavo. I da se pije dok je još mlado, kao što mu i samo ime kaže, jer „vinho verde“ (zeleno vino“) ne označava boju već upravo to da je vino „zeleno“, mlado.

Ova fenomenalna bela sorta grožđa je oduvek mnogo veću reputaciju je, pod imenom albarinjo, imala u susednoj španskoj Galiciji, naročito u apelaciji Rias Bajšas, poznatoj po aromatičnim i sočnim belim vinima, sa dosta mineralnosti. Značajna razlika između Vinjo Verdea i Rias Bajšasa je i u tome što u španskom regionu albarinjo/alvarinjo ima uvek dominantnu ulogu (najmanje 70%), dok u Vinjo Verdeu bela vina nastaju raznim kupažama u kojima mogu da dominiraju i Arinto, Loureiro, Trajadura, uz učešće još čak petnaestak lokalnih belih sorti.

U porodičnoj vinariji Quinta do Santiago sve to je preokrenula Žoana Santjago, mlada energična žena koja je 2009. sve tri generacije svoje porodice okupila oko svoje opčinjenosti sortom alvarinjo. Ona je bila fanatično uverena da njihova vinogradarska zona Mensao e Melgaso (Menção e Melgaço), na samoj granici sa Španijom, može ne samo ravnopravno da parira Rias Bajšasu, već da može da pruži i neke nove dimenzije ove sorte.

Bilo je nekoliko godina pokušaja i grešaka, ali danas je Quinta do Santiago glavni simbol svog vinogorja, a njen uspeh sa stoprocentnim alvarinjom pokrenuo je i sve okolne vinarije. U međuvremenu, Žoana Santjago je otišla i korak dalje. U saradnji sa legendarnim lokalnim vinogradarom-buntovnikom i rokerom  neobičnog imena Nuno Mira do Ó – pokrenula je projekat SOU (na portugalskom znači „ja sam“), sa izuzetno autentičnim belim i crvenim vinima sa starih čokota vinove loze, uz minimalnu intervenciju u podrumu.

Ne propustite ovu sjajnu priču uživo na 19. Beogradskom Salonu Vina –  Žoana Santjago vam donosi svoja najbolja vina da vam priču ispričaju do kraja:

QUINTA DE SANTIAGO ALVARINHO 2022

Alvarinjo iz šljunkovitog vinograda. Odležao 9 meseci u inoksu na finom talogu. Bogato, puno i zaokruženo belo vino sa slojevitim aromama citrusa, ličija i cveta narandže. U završnici sveže, postojano, mineralno. Idealno uz plodove mora, ribu, bela mesa i azijsku kuhinju.

SOU QUINTA DE SANTIAGO & MIRA DO Ó 2021

Vino nastalo sa željom da se prikaže suština sorte alvarinjo i najčistiji izraz teroara Mensao e Melgaso, uz minimalnu intervenciju u podrumu. Fermentacija je obavljena divljim kvascima, od čega 40% u bačvama od 400 l, a u polovini je spontano dovršena malolaktika. Vino je odležalo 9 meseci na finom talogu.

Ima izuzetno kompleksne arome kajsija, limunovog lišća i divljeg cveća, sa upečatljivim tonovima vlažnog kamena. Tekstura je gusta, prožeta izvanrednom svežinom. Završnica je skladna, dinamična, sočna, osvežavajuća, postojana i veoma dugotrajna.

Ovo je gastronomsko belo vino par ekselans koje je u stanju da zaokruži širok dijapazon jela, od plodova mora, preko masne i bogato začinjene ribe, do jela od pernate divljači, pa sve do „iberiko“ stekova.

ALVARINHO VINHO DO CHAPIM 2021

Alvarinjo iz „singl“ vinograda po imenu „Chapim“ i to sa posebno izdvojene parcele tik do porodične kuće. Zemljište je bogato glinom i oblucima kremena.  

Vino ima izuzetno upečatljive arome citrusa, pre svega narandže i  grejpa, i očekivano – snažne tonove kremena.  Svežina i sočnost u završnici su impresivni.

RASCUNHO

Ovo je slatki alvarinjo, nastao sporom fermentacijom tokom dva meseca u bačvama od francuskog hrasta. Uz inicijalni batonaž odležavalo je na talogu 13 meseci. Iako je slatko vino, ima izvanrednu, gotovo „hrskavu“ svežinu i veoma dugu, sočnu i postojanu završnicu ukusa.  

CISMA 2020

„Cisma“ je lureiro (Loureiro), autohtona sorta regiona Minjo. Vino ima izuzetno slojevite arome divljeg cveća, citrusa i agruma, sa tonovima meda, smole, lišća crnog čaja, uz prefinjenu mineralnost.  U završnici je postojano i veoma osvežavajuće.

SOU TINTO 2020

Crveno izdanje projekta SOU je kompozicija četiri drevne lokalne sorte Brancelho, Borracal, Pedral, Vinhao.  Ima intenzivne arome tamnog šumskog voća, bilja i začina. Na nepcima su sočni tanini prožeti izvandrednom svežinom. Završnica je duga i vibrantna, začinsko voćna.

SVE INFORMACIJE I ULAZNICE ZA 19. BEOGRADSKI SALON SU OVDE

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :