img

U susret Salonu, izbor vina (2)

/
/
1121 📖

Čak oko 900 vina vas očekuje na 18. Beogradskom Salonu Vina (oko 650) i ekskluzivnoj degustaciji Wine Masters 2022 (oko 250 vina sa 90-100 poena). Detaljne vinske karte za oba događaja biće objavljene tek oko 20. novembra, a do tada mi vam predstavljamo vina za koja smatramo da bi svakako trebalo da ih uvrstite u svoju listu za degustaciju. Za ovo poglavlje smo ponovo izabrali četiri vina i ponovo iz četiri različita regiona (Pijemont, Peloponez, Bordo i Toskana).  

֎

18. Beogradski Salon Vina (09. i 10. decembar)

Terre del Conte Roero Arneis DOCG 2021 Cantine Povero

Porodična vinarija Cantine Povero smeštena na samoj tromeđi tri prestižna vinogorja Pijemonta – Roero, Lange i Monferato, vinom se bavi skoro dva veka. Na 18. Beogradski Salon Vina i Wine Masters 2022 donose ukupno sedam izvrsnih vina (penušavi Moscato d’Asti, Arneis mirni i penušavi, Barberu, Barolo i jednu izuzetno zanimljivu kupažu kabernea, barbere i nebiola). A mi vam za početak predstavljamo Arneis Terre del Conte, sa njihovog imanja Tenuta Laramè u Roeru.

Arneis, čije se poreklo gubi u magli vremena, od davnina se uzgaja na peskovitim brežuljcima Roera. U prošlosti su ga zvali ”beli nebiolo” (Nebbiolo Bianco), a dugo je čak i vinifikovan zajedno sa nebiolom, dajući mu svoje cvetne, voćne i “bademaste” arome.

Iako se danas arneis smatra jednom od najboljih italijanskih belih sorti grožđa, činjenica je da je kao samostalno vino počeo da se proizvodi tek osamdesetih godina prošlog veka. I upravo je Tenuta Laramè bila među prvim proizvođaćim stoprocentnog arneisa.

Terre del Conte Roero Arneis DOCG 2021 je ubedljiv primer glavnih karakteristika ove sorte. U čaši se razvija kroz splet biljnih, voćnih i začinskih aroma. Počinje pomalo “sovinjonskim” mirisima začinskog bilja, bagrema, čak zove i sena, a zatim izviru jasne voćne arome (breskva, kruška, jabuka, ananas, citrusi). Pleni izuzetnom svežinom od početka do završnice ukusa, u kojoj dominira jedan od simbola arneisa – badem.

Vino još uvek nije na našem tržištu, a u evropskim vinotekama ima sjajnu cenu, svega oko 8!

Amalia Vintage 2018 Tselepos 

Moskofilero (Moschofilero)je jedna od najstarijih među drevnim grčkim sortama grožđa, ali upravo u poslednjih dvadeset godina ona ulazi u žižu popularnosti. Iako je izuzetno aromatična, sa mnogo intenzivno cvetnih tonova (ruža, jasmina, cvet limuna i sl), ona je u stanju da podari vrlo raznovrsna vina, čiji stilovi obuhvataju i bela i roze i penušava.

Zbog aromatskog profila moskofilero često upoređuju sa rizlingom, tramincem i vionjeom, ali njegov karakter je ipak autenično grčki. Njegov dijapazon je vrlo širok i može da se kreće od nežnih aromatičnih vina, do vina koja plene intenzitetom egzotičnog voća, pa sve do veoma pikantnih vina, u kojima se snažno prepliću mineralni i začinski tonovi.

Njen zavičaj su magloviti planinski vinogradi regiona Mantinija na Peloponezu. Tamo ona nosi i nadimak “kameleon”. I upravo odatle vodeći proizvođač tog regiona, Ktima Tselepos, na 18. Beogradski Salon Vina donosi dva svoja sjajna moskofilera, jedan mirni i jedan penušavi.

Amalia Vintage 2018 je sjajno Celeposovo penušavo vino, proizvedeno od moskofilera, tradicionalnom (šampanjskom) metodom. Spada u kategoriju vintažnih vina (iz samo jedne berbe). Odležalo je dve godine na talogu, odakle donosi tipične arome biskvita, brioša i tosta. Od prvog mirisa do završnice ukusa, međutim, ono očarava finim tonovima citrusa i vinogradarske breskve koji vinu daju postojanu lepršavu svežinu. Perlaž je intenzivan i trajan, završnica vrlo živa, vibrantna.

Ovo je premijum penušavo vino, koje je u stanju da odležava godinama  koje će vam otkriti i jednu novu dimenziju sjajne sorte moskofilero.

Vino je upravo stiglo na naše tržište, još uvek ne znamo cenu, a u evropskim vinotekama je oko 20 €.

֎

Wine Masters 2022 (08. decembar)

Sainte-Radegonde Blanc 2019 Château Jean Faux

Da li ste nekada probali vina iz Entre-Deux-Mers (“između dva mora”)? Ta “dva mora” su u stvari reke Garona i Dordonja koje se susreću u Bordou, a Antr-d-Mer je apelacija čija crvena vina u sebi nose duh susednog Sent Emiliona, a bela dah Pesak-Leonjana. Uz važnu napomenu: Antr-d-Mer je po cenama mnogo dostupniji izvor takvih vina.

Na Wine Masters 2022 iz ove apelacije dolazi Château Jean Faux, koji francuski vinski novinari nazivaju skrivenim draguljem Bordoa. Razlog su naravno sjajna vina, ali i važno saznanje da iza njih stoji legendarni francuski vinar i konsultant brojnih čuvenih šatoa – Stefan Derenonkur (Stéphane Derenoncourt).

Iz šatoa Jean Faux (“žan fo”) na Wine Masters-u vas očekuje čak šest vina… naravno, svih šest sa ocenama 90+: Sainte-Radegonde Blanc 2019, Les Pins Francs Blanc 2020, Sainte-Radegonde Rouge 2014+2016+2019 i Les Sources 2020.

Sainte-Radegonde Blanc 2019 je klasičan “beli Bordo”, dakle sačinjen kupažom semijona i sovinjon blana. Dominira sovinjon (85%). Vino je odležalo 9 meseci u baricima od francuskog hrasta (15% novim). Iako je “beli Bordo”, on svojim karakterom, pre svega mineralnošću, podseća na “belu Burgundiju”. Ima vrlo kompleksan buke, koji se otvara mirisima voća (breskve, jabuke, kruške, citrusa), ali se zatim razvija mineralnim tonovima i intrigantnim mirisima šumskog voća (ribizli recimo) i mlevene začiske paprike. Njegova snaga, sa čak 15% alc, nijednog trenutka nije opterećujuća u veoma dugoj osvežavajužoj završnici. Ima potencijal daljeg odležavanja od najmanje 10 godina. Džejm Sakling ga je ocenio sa 92-93 poena, a novi sve uticajniji kritičar, Aleksandre Ma, Kinez nastanjen u Bordou, sa 93p.

Vino još uvek nije na našem tržištu, a njegova prosečna cena u evropskim vinotekama je oko 25 €.

Sacred Love 2020 Il Palagio

Najnovije vino Stingove toskanske vinarije Il Palagio, stoprocentni merlo Sacred Love 2020, iza kojeg stoji legendarni italijanski enolog Rikardo Kotarela – upravo je dobilo 97 poena kod Džejmsa Saklinga.

U svim prikazu Džejms Sakling je naglasio da ovo vino još jednom dokazuje da je zona Valdarno di Sopra možda najbolji italijanski region za merlo, kao što su to već potvrdile čuvene vinarije Petrolo i Sette Ponti.

Opisujući vino, Sakling kaže da ima impresivne arome kupina I ljubičica, na koje se nadovezuje mineralnost lapora i tamne zemlje. “Menja se i zavodi svakim mirisom. Punog tela, deluje veoma čvrsto I staloženo uz uglačane i milujuće tanine”, kaže Sakling i ističe: “Fantastično prvo izdanje. Izuzetno atraktivan i spreman za piće, biće još bolji za tri ili četiri godine”.  

Sacred Love  još praktično nije na tržištu, ali imaćete ekskluzivnu priliku da ga probate 08. decembra na Wine Masters-u u Beogradu!

֎

Pročitajte još:

18. Beogradski Salon Vina, Wine Masters 2022, Distillery Masters 2022 (INFORMACIJE I ULAZNICE)

WINE MASTERS 2022 – VINSKA KARTA

18. BEOGRADSKI SALON VINA – VINSKA KARTA

U susret Salonu, izbor vina (1)

U susret Salonu, izbor vina (3)

U susret Salonu, izbor vina (4)

U susret Salonu, izbor vina (5)

U susret Salonu, izbor vina (6)

Wine Masters 2022: Abbona, Pijemont

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :