img

U susret Salonu, izbor vina (6)

/
/
527 📖

Preporučujemo tri nova sjajna vina koja nikako ne bi trebalo da propustite na 18. Beogradskom Salonu Vina, 09. i 10. decembra u hotelu Hyatt.

Fontanasanta Manzoni Bianco Vigneti delle Dolomiti 2021 Foradori

Just doesn’t want to stop!” – rekao je Stjuart Pigot za završnicu ukusa ovog vina iz prethodne berbe (2020) koje je ocenio sa čak 98 poena, čime je ono zauzelo impresivno 4. mesto među 100 najboljih vina na svetu prema odnosu kvaliteta i cene na JamesSuckling.com prošle godine!

Ovo malo čudo biodinamičke vinarije Foradori iz Trentina je za ovu novu berbu dobilo 97 poena i nema sumnje da će ponovo biti u samom vrhu gorepomenute kategorije.

Sorta manconi bjanko, nastala ukrštanjem rizlinga i pino blana (Pinot Bianco), i dalje je prilično raritetna. Na svetskoj sceni je upravo zahvaljujući Elizabeti Foradori koja ga je pre 35 godina zasadila na čak 5 ha u svom glinovito-krečnjačkom vinogradu Fontasanta, na oko 400 m.n.v. u podnožju Dolomita.

Vino je spontano fermentisalo na divljim kvasciima, uz četvorodnevnu maceraciju sa pokožicom. Odležalo je godinu dana u korišćenim bagremovim bačvama. Ima 12.5% alc. Klasifikovano je kao  IGT Vigneti delle Dolomiti i sobom nosi tu tipičnu alpsku svežinu, ali i mnogo toga još.

To je vino velike i pomalo i neočekivane dubine. Iako se u slojevima pojavljuje voće (tropsko voće i jabuke) i medno cveće, njegova suština je sjajan spoj oporih citrusa, suvog bilja, tamjana i začina. Njegov živi damari su citrusi – kora narandže, kandirana limunova kora, grejpfut. U završnici, u citrusnom okviru se pojavljuju prijatni tonovi gorkih badema. I ta završnica ukusa, kao što reče Pigot: “Just doesn’t want to stop!”

Woodcutter’s Shiraz 2019 Torbreck

Bujno, plišano, sočno – to su tri epiteta koja je uputio gotovo svaki poznatiji svetski kritičar ocenjujući Woodcutter’s Shiraz koji se inače smatra školskim primerom moderne Barose. To je istovremeno i najbolji mogući početak sa upoznavanjem sjajne australijske vinarije Torbreck.

Woodcutter’s Shiraz 2019  je odležao na finom talogu 12 meseci u velikim hrastovim bačvama.  Ima 14.5% alc. Buke se razvija u slojevima šljiva i trešanja, , borovnica i malina. Tekstura je baršunasta, tanini zaokruženi, završnica harmonična, duga i sočna sa slankastim notama začina u finalu. Dakle, zaista bujno, plišano i sočno, kao što rekosmo na početku.

Wine Enthusiast ga je ocenio sa 92 poeona, Antonio Galoni (Vinous) sa 91, Robert Parker WA sa 90.

“Cygnus” Rosso Sicilia DOC 2017 Tasca d’Almerita

Cygnus (“ćinjus”) u prevodu znači “labud”, a vino je dobilo ime u znak počasti velikom kompozitrou Rihardu Vagneru, koji je treći čin opere Parsifal završavao u vili Tasca u Palermu, kao gost grofova od Almerite, u čijem vlasništvu je i sicilijanska vinarija Tasca d’Almerita. Vagner je bio inspirisan labudom kojeg je posmatrao svaki dan kako pliva u jezeru pored vile, pa odatle i ime ovog vina.

Vino je nastalo sa idejom da se spoje najznačajnija sicilijanska crvena sorta nero d’avola i najveća internacionalna sorta – kaberne sovinjon. Prva berba je bila 2001 i u svakoj berbi odnosi ove dve sorte su različiti, ali nero d’avola uvek dominira. U ovoj berbi odnos je 58% nero d’avola, 42% kaberne.

Vino je odležavalo 14 meseci u baricima od francuskog hrasta (trećinu novim). Ima 14.5% alc i snažnu, ali harmoničnu taninsku strukturu. Slojevit buke se otvara marmeladom od šumskog voća, zatim trešnjama i onda jasnim tonovima čokolade, vanile i suvih listova duvana u nastavku Završnica je duga i veoma sočna. Džejms Sakling je ovo vino ocenio sa 91p.

֎

Pročitajte još:

18. Beogradski Salon Vina, Wine Masters 2022, Distillery Masters 2022 (INFORMACIJE I ULAZNICE)

WINE MASTERS 2022 – VINSKA KARTA

18. BEOGRADSKI SALON VINA – VINSKA KARTA

U susret Salonu, izbor vina (1)

U susret Salonu, izbor vina (2)

U susret Salonu, izbor vina (3)

U susret Salonu, izbor vina (4)

U susret Salonu, izbor vina (5)

Wine Masters 2022: Abbona, Pijemont

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :