img

Verdicchio, “mali zeleni” iz Jezija

/
/
489 📖

Možda i najveći svetski poznavalac italijanskih sorti grožđa, Ijan d’Agata, svojevremeno je napisao: “Ako vam nekako pođe za rukom da izaberete loše belo vino u Markama, onda ste stvarno loše sreće”. Pišući to imao je na umu verdikio (Verdicchio) naravno – glavnu belu sorte regiona Marke, istočnog italijanskog vinskog regiona, koji se graniči sa Abrucom na jugu, Umbrijom na zapadu i Emilja-Romanjom na severu.

Marke su na svetskoj vinskoj sceni manje poznat vinski region Italije, ali u samoj Italiji dva njegova vodeća bela vina, Verdicchio dei Castelli di Jesi i Verdicchio di Matelica, imaju izuzetnu reputaciju. U d’Agatinom izboru 20 najboljih belih vina Italije, recimo – čak četiri su od sorte verdikio.

To je izuzetno stara sorta grožđa, pod tim imenom se pominje se još krajem 4. veka, u jednom zapisu da su trupe Vizigota, tokom pohoda na Rim, iz današnjih Marki sa sobom ponele brojnu burad ovog belog vina. Danas, Verdicchio dei Castelli di Jesi ima DOC status, Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva je 2010. Dobio i DOCG. Pored regiona Marke, verdikio se, u znatno manjoj meri, uzgaja i u Umbriji i Laciju. Sve u svemu, na impresivnih – 65.000 ha.

Verdicchio u prevodu znači “mali zeleni”. Ampelografi smatraju da je u bliskom srodstvu sa sortama trebjano (Trebbiano) i greko (Greco), koji je inače rodonačelnik većine italijanskih belih sorti i koji je, ne samo zbog imena, izvesno drevnog grčkog porekla.

Za vina od verdikija su karakteristični slamasta boja i herbalne arome, uz zelene jabuke i dosta citrusa, kao i vrlo prijatan ton oporog badema. Verdicchio dei Castelli di Jesi i Verdicchio di Matelica dele ove osobine, ali se vina stilski dosta razlikuju, jer je verdikio iz Jezija blizu mora na severu regiona, dok je Matelika južnije i dublje u kopnu. Pored toga, Verdicchio dei Castelli di Jesi je uvek znatno spremniji za piće, nosi i mnogo svežine i  pikantno-mineralnih, slankastih tonova, dok je Matelica punijeg ukusa i potrebno joj je više vremena za potpuni razvoj mirisa i ukusa, a pre svega za omekšavanje prirodno visokog sadržaja kiselina.

Vinogradi Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC su smešteni na brdima iznad Ankone, načičkanim srednjovekovnim utvrđenim selima (odatle Castelli). Vinogradarsko zemljište je bogato glinom i krečnjačkom. Klima je primorska, suva.

Na našem tržištu nismo uspeli da pronađemo vina iz regiona Marke, što znači ni verdikio. Zato će biti odlična prilika da se sa ovom sortom upoznate kroz vino koje će na letnjem Beogradskom Salonu Vina na Belom dvoru 04. Juna, predstaviti jedan od vodećih proizvođača  iz tog regiona – Velenosi.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico ‘Querciantica’ Velenosi 2021

Ovaj verdikio vas mami intenzivnim mirisima divljeg (mednog) cveća, zelene jabuke, breskve i slanog badema. Vino je nepcima glatko, puno i harmonično, u završnici izuzetno osvežavajuće, postojano, sa izuzetno prijatnom oporošću i pikantnim tragovima morske soli.

Kao i većini vina od ove sorte, savršeno mu odgovara morska kuhinja, posebno plodovi mora, brodet od ribe i, uopšte, gusti riblji paprikaši a la bujabes. Odličan je uz ovčije sireve (Pecorino).

֎

Pročitajte još:

LETNJI BEOGRADSKI SALON VINA

Šta ćete sve probati 04. juna na Belom dvoru:

Alves de Sousa

11 minuta za čitavo leto uživanja

Simonsig Chenin Blanc 2020

Pekorino, a nije sir

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :