img

Wine Masters 2023: Trebbiano Marina Cvetić – vertikala!

/
/
235 📖

SVE INFORMACIJE I ULAZNICE ZA 19. BEOGRADSKI SALON VINA SU OVDE

U poslednjih dvadeset godina brojne autohtone sorte grožđa širom Starog sveta su izvučene iz zaborava i spasene od nestajanja, obnovljene i vraćene na svoje mesto. Većina njih su bile gotovo nepoznate u modernom vinskom svetu da bi zatim postale osnova mnogih vina svetske klase.

Trebjano d’Abruco (Trebbiano d’Abruzzo) je među njima, ali je njegova priča drugačija.

Sorta grožđa Trebbiano je poznata najmanje 2.000 godina. Plinije Starije (1. vek n.e.) ga u svojim agronomskim spisima pominje kao „vini tribulanum“, označavajući da se proizvodi  u oblasti Agro Tribulanis što je današnja Kampanija. Postoje i mišljenja da ime potiče od reke Trebije u Emilija-Romanji, gde se još uvek trebjano uzgaja pod lokalnim imenom Trebbianos.

Sorta Trebbiano ima izuzetno širok dijapazon varijeteta. Stručnjaci nisu jedinstveni u mišljenju da li trebjano treba posmatrati kao jednu sortu, familiju sorti (poput malvazije) ili kao nekakvu sortnu grupu sa brojnim klonskim varijacijama. Činjenica je da je trebjano u Italiji prilično rasprostranjen. Najviše se uzgaja u Toskani, Umbriji, Venetu, Emilija-Romanji i u Abrucu naravno. Svuda noseći lokalno ime: Trebbiano Toscano Trebbiano di Soave, Trebbiano di Spagna, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Giallo, Trebbiano Modenese, Trebbiano Romagnolo, Trebbiano Spoletino.

Ali bez obzira na takvu rasprostranjenost i toliko dugu istoriju trebjano nikada nije smatran sortom koja je u stanju da iznedri sjajna vina. Pomenuti Plinije ga je zvao „legionarskim vinom“, što dovoljno govori o njegovoj reputaciji u tim drevnim vremenima, a ta ga je reputacija pratila i skoro sve do kraja 20. veka. Korišćen je najčešće kao pomoćna sorta, njegovom glavnom vrlinom su smatrane dobre kiseline, zbog čega je često upotrebljavan i za grapu. I dugo je možda njegov najveći „uspeh“ u stvari bio francuski konjak, jer se konjak pravi od sorte grožđa po imenu Ugni Blanc, što je samo francuski naziv za trebjano.

I tako je bilo sve dok te stvari u svoje ruke osamdesetih godina prošlog veka nije uzeo Đani Mašareli iz Abruca.

Jedan od najvećih italijanskih vinara 20. veka, Đani Mašareli je bio ubeđen da trebjano iz Abruca može da bude veliko vino. Odrastajući uz vinograde pod trebjanom i poznajući ga u dušu, rano je shvatio da trebjano generalno ima još jednu značajnu vrlinu pored dobrih kiselina i da je to sorta koja je poput šardonea u stanju da u potpunosti upije teroar, zbog čega vina mogu da se aromatski, strukturom i uopšte kvalitativno – gotovo šokantno razlikuju od vinograda do vinograda.

Posvetivši godine selekciji parcela, čokota, grožđa, tragajući za naboljim načina vinifikacije i odležavanja vina, Đani je konačno 1991. svetu predstavio Trebbiano d’Abruzzo koji je zatim u čast njegove supruge Marine Cvetić poneo naziv Marina Cvetić Trebbiano d’Abruzzo Riserva i postao jedno od najvećih italijanskih belih vina. Vino sa impresivnom strukturom i neverovatnim potencijalom za odležavanje.

Marina Cvetić Trebbiano d’Abruzzo Riserva je i kod nas dobro poznato i izuzetno cenjeno vino. I verujemo da će mnoge obradovati vest da će na Wine Masters-u 2023 (7. decembra u Hajatu) imati sjajnu priliku da ovo veliko belo vino probaju u jednoj sjajnoj vertikali četiri berbe. A da bi priča o trebjanu iz Abruca vinarije Masciarelli bila potpuna, pre vertikale „Rezerve“ (koja i fermentiše i odležava u bariku) imaćete mogućnost da probate i jedan izvrstan svež trebjano (iz inoksa). To vino na poseban način izražava suštinu same sorte i podneblja Abruca, a Marina Cvetić ga je posvetila svom prerano preminulom suprugu i čoveku koji je sortu trebjano postavio na najveću svetsku scenu.  

GIANNI MASCIARELLI TREBBIANO D’ABRUZZO 2022

Ima vrlo primamljive i slojevite arome crvenog grejpa, jabuke, „voća strasti“, limunske trave i badema. Na nepcima je intenzivno, vibrantno i „pucketavo“. Završnica ukusa je izuzetno dinamična, sočna, prepuna svežine i pikantnih slankastih tonova. Jednostavno rečeno “slatko se pije” i mami sledeći gutljaj.  Izuzetan odnos cene i kvaliteta (1.140 din)!

TREBBIANO D’ABRUZZO RISERVA MARINA CVETIĆ 2018

Slatkasti mirisni tonovi nalik kolaču od limuna sa medom, zatim note bagremovog cvet, kojim se ovo kompleksno vino otvora, samo su uvertira za mineralnost koja je suština njegovog aromatskog profila. Bogata kremasta tekstura prožeta je tonovima kore citrusa, kojima započinje i dugotrajna završnica ukusa, ispunjena pomorandžom, grejpom i tragovima morske soli. Jasna mineralnost očekivano zatvara čitav ovaj živopisan krug mirisa i ukusa.

TREBBIANO D’ABRUZZO RISERVA MARINA CVETIĆ 2019

Upečatljiva struktura, balans, elegancija – to je u najkraćem opis ovog sjajnog vina koje vas odmah mami intenzivnim aromama tropskog voća, dinje, kruške, jabuke, blanširanih badema, bagremovog meda i finim začinskim tonovima hrasta. Ima raskošnu mekanu teksturu prožetu svežinom kore limuna. Slast dinje i osvežavajuća energija citrusa u izvanrednom kontrastu donose izuzetno dinamičnu i dugotrajnu završnicu ukusa.

TREBBIANO D’ABRUZZO RISERVA MARINA CVETIĆ 2020

Snažna mineralnost je suština ovog vina u čijoj dubini se slojevito prepliću arome citrusa, lipe, meda, žalfije, koprive i morske soli. Tekstura je gusta, kremasta, prožeta svežinom limunove kore i zelene jabuke. Neverovatno sočna i dugotrajna završnica ukusa u sebi sažima sve već pomenute mirise i ukuse, donoseći i nove tonove kajsije i dinje i začinske tonove hrasta. Upečatljivo finale podiže energiju citrusa i zaokružuje prefinjenu eleganciju sjajne mineralnosti.

TREBBIANO D’ABRUZZO RISERVA MARINA CVETIĆ 2021

Mirisima grejpfruta, jabuke i ananasa ovo izuzetno kompleksno vino vas uvlači u pravi vrtlog aroma iz kojeg dalje izviru tonovi dunje, kruške, livadskog cveća, kandiranog limuna, badema i vanile. Tekstura je nežna, uljasta i osvežena notama kore limuna. Završnica ukusa je, kao i kod ostalih berbi, neverovatno sočna, ispunjena svežinom citrusa, upotpunjena finim orašastim tonovima i kontrastnim notama soli i meda.  Ima potencijal za odležavanje duži od deset godina.

Kad bi se u ovoj sjajnoj vertikali tražila zajednička odrednica svih berbi to su bez sumnje: raskošna tekstura, elegatni tonovi citrusa, slatkaste note medonosnog cveća i prefinjene nijanse morske soli u samoj završnici ukusa.

Iako je trebjano d’abruco vinarije Masciarelli svakako najviši domet sorte trebjano uopšte, ova vina ipak govore takođe i jednu potpuno drugačiju priču o samoj sorti od one sa početka. Možda je zato najbolje reći da u stvari i nema malih i velikih sorti grožđa, već se sve uvek vrti u onoj magičnoj formuli teroara: podneblje-vinograd-vinova loza-čovek.  U ovom slučaju taj čovek je bio legendarni Đani Mašareli. I ova priča je takođe i omaž njemu.

Slavomir Ćirović

֎

„Enotria“, uvoznik vina vinarije Masciarelli za sve čitaoce ovog teksta odobrava 10% popusta na kupovinu vina GIANNI MASCIARELLI TREBBIANO D’ABRUZZO 2022 i TREBBIANO D’ABRUZZO RISERVA MARINA CVETIĆ 2021, koji važi do 15. novembra 2023. Kliknite na odbrano vino i na stranici u njihovom webshop-u prilikom kupovine ukucajte kod: PUTVINA

GIANNI MASCIARELLI TREBBIANO D’ABRUZZO 2022

TREBBIANO D’ABRUZZO RISERVA MARINA CVETIĆ 2021

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :