img

BELO VINO UZ RIBU, CRVENO UZ MESO – VAŽI LI JOŠ TO PRAVILO?

/
/
2256 📖

Verovatno bi najtačniji odgovor na ovo pitanje bio sadržan u onoj otrcanoj, ali tačnoj frazi: “svako pravilo ima izuzetak, ali izuzetak potvrđuje pravilo”. Kada je reč o slaganju vina i hrane, pomenuto pravilo i dalje ima najviše smisla od svih ostalih, ali je i dalje manje značajno od onog osnovnog (možda i jedinog) pravila da važi samo ono što odgovara vašem sopstvenom ukusu.

Da, tačno je da su tanini i proteini savršen par, pa meso “traži” crvena vina. Tačno je i to da će crvena vina u kombinaciji sa ribom često izazvati onaj pomalo “metalni” ukus, a bela vina će se bez tanina sudariti sa proteinima u mesu. Ali, sve ipak zavisi od dosta faktora: načina pripreme jele, sastojaka, začina, sosova, kiselina, teksture… I vaše želje da eksperimentišete sa ukusima hrane i vina.

Evo nekoliko zanimljivih “obrnutih” kombinacija:

RIBA

  • bela riba (brancin, bakalar, oslić itd.) sa soja sosom, paradajzom, paprikom: suvi roze i lagana crvena
  • grdoba sa pečurkama u crvenom vinu – čak i neka snažnija crvena vina
  • losos sa pečurkamapino noar, game i sl.
  • masnija rečna riba špikovana slaninom – lagana crvena
  • riba pečena sa pečurkama i/li cveklom – lagana crvena
  • pečena skuša (i sl. plava riba) – suvi roze, game, frankovka, lakši kaberne fran i sl.
  • masnija riba pečena u soli – lakša crvena vina (pino noar, game, dolćeto i sl.)
  • tartar od tune – roze i lakše crveno vino (a la pino noar)
  • tuna “peper stek” kaberne fran i sl.

MESO

  • krmenadle“oranžno” vino
  • svinjske šnicle sa pečurkamašardone, sivi burgundac i sl.
  • tartar stek sa limun sosombarikirani šardone i sl.
  • teleći karpaćo sa limunom i kapromsovinjon blan i sl.
  • teleće brizlešardone, rizling i sl.
  • hladna prasetina i “pork belly“rizling, sivi burgundac, gruner veltliner, vionje i sl.
  • pečena jagnjetina – suvi roze (i penušavi)
  • jagnjetina sa ruzmarinom – kupaža sovinjon-semijon
  • jagnjeći “čop” sa limunom i nanom – barikirani šardone, šabli, asirtiko
  • “Vitello Tonnato” pino griđo/gri, šardone, rizling, gavi, vermentino i sl.
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :