BELO VINO UZ RIBU, CRVENO UZ MESO – VAŽI LI JOŠ TO PRAVILO?
Verovatno bi najtačniji odgovor na ovo pitanje bio sadržan u onoj otrcanoj, ali tačnoj frazi: “svako pravilo ima izuzetak, ali izuzetak potvrđuje pravilo”. Kada je reč o slaganju vina i hrane, pomenuto pravilo i dalje ima najviše smisla od svih ostalih, ali je i dalje manje značajno od onog osnovnog (možda i jedinog) pravila da važi samo ono što odgovara vašem sopstvenom ukusu.
Da, tačno je da su tanini i proteini savršen par, pa meso “traži” crvena vina. Tačno je i to da će crvena vina u kombinaciji sa ribom često izazvati onaj pomalo “metalni” ukus, a bela vina će se bez tanina sudariti sa proteinima u mesu. Ali, sve ipak zavisi od dosta faktora: načina pripreme jele, sastojaka, začina, sosova, kiselina, teksture… I vaše želje da eksperimentišete sa ukusima hrane i vina.
Evo nekoliko zanimljivih “obrnutih” kombinacija:
RIBA
- bela riba (brancin, bakalar, oslić itd.) sa soja sosom, paradajzom, paprikom: suvi roze i lagana crvena
- grdoba sa pečurkama u crvenom vinu – čak i neka snažnija crvena vina
- losos sa pečurkama – pino noar, game i sl.
- masnija rečna riba špikovana slaninom – lagana crvena
- riba pečena sa pečurkama i/li cveklom – lagana crvena
- pečena skuša (i sl. plava riba) – suvi roze, game, frankovka, lakši kaberne fran i sl.
- masnija riba pečena u soli – lakša crvena vina (pino noar, game, dolćeto i sl.)
- tartar od tune – roze i lakše crveno vino (a la pino noar)
- tuna “peper stek” – kaberne fran i sl.
MESO
- krmenadle – “oranžno” vino
- svinjske šnicle sa pečurkama – šardone, sivi burgundac i sl.
- tartar stek sa limun sosom – barikirani šardone i sl.
- teleći karpaćo sa limunom i kaprom – sovinjon blan i sl.
- teleće brizle – šardone, rizling i sl.
- hladna prasetina i “pork belly“ – rizling, sivi burgundac, gruner veltliner, vionje i sl.
- pečena jagnjetina – suvi roze (i penušavi)
- jagnjetina sa ruzmarinom – kupaža sovinjon-semijon
- jagnjeći “čop” sa limunom i nanom – barikirani šardone, šabli, asirtiko
- “Vitello Tonnato” – pino griđo/gri, šardone, rizling, gavi, vermentino i sl.