GAUDA I VINO
Postoji jedna “enogastronomska” preporuka u slučaju kada niste sigurni koje vino biste uzeli uz određenu hranu, a u kojoj se kaže da je najsigurniji izbor – suvi roze. Čak i kada kombinacija nije idealna – neće biti tako loše. Nešto slično bi moglo da se kaže i za gaudu, jer većina njenih kombinacija sa vinom, u najmanju tuku – “može da prođe”.
Gauda (Gouda) je dobio ime po istoimenom gradiću, severno od Roterdama, ne zato što je tamo pravljen, već zato što se tamo tim sirom naveliko trgovalo još u Srednjem veku. U Evropi je poznat od 12. veka, a smatra se da je to najstariji holandski sir i da potiče još iz 5. ili 6. veka. Sve do 16. veka je ovaj sir pravljen bez ikakvih začina, a onda su, malo po malo, u gaudu počeli da dodaju razne dodatne sastojke i danas postoje na stotine varijacija, kao i brojne dimljene varijante.
Gauda odležava od nekoliko meseci, pa do dve godine i više. Ona od 18+ meseci je prepoznatljiva po tome što je prevučena crnim voskom. Inače, gauda ima oblik kotura, koji može da teži od 5-10 kg. Sir ima čvrstu i glatku teksturu i sočan ukus. Mlađi sirevi su prepoznatljivi po blago orašastom, diskretno voćnom i pomalo slatko-slanom ukusu, koji starenjem postaje sve kompleksniji i dobija tonove biskvita i karamele, uz nešto izraženiju slanoću. Dimljena gauda naravno i izražene note dima.
Gauda se, generalno, koristi kao stoni sir, najćešće uz crni hleb i voće. A, izbor vina je stvarno širok, zbog pomenutih ukusa sira, ali još više zbog njegove sjajne teksture.
- Gauda ide odlično uz brojna penušava vina (naročito polusuva), kao i uz većinu rozea.
- Sva bela vina sa izraženim cvetnim/mednim i voćnim mirisima i ukusima će biti dobar izbor (kao šardone, rizling-polusuvi, traminac/gevurctraminer, pino blan, beli grenaš, vionje, pino gris/griđo, čak i poneki sovinjon blan itd.).
- Crvena vina birajte prema zrelosti gaude: uz mlađu – svežija i laganija vina (frankovka, pino noar, game, barbera, sveži prokupac i sl.). Uz zrelije i dimljene sireve – zrela, strukturnija vina (kaberne sovinjon, merlo, sira/širaz, tempraniljo, sanđoveze, prokupac, vranac i sl.).