img

JAGNJETINA I PROKUPAC

/
/
834 📖

Kada je reč o mesu, jagnjetina verovatno nudi najširi mogući dijapazon slaganja vina i hrane. U tom okviru su gotovo sva crvena vina, ali i roze, kao i suva penušava vina. Čak i neka bela vina dolaze u obzir u nekim kombinacijama (šardone – a la Šabli, rizling, pino griđo, sovinjon, semijon, gevurctraminer, arneis, vermentino, grčki asirtiko itd).

U svetu, kao najbolji izbor uz jagnjetinu se najčešće pominje – pino noar. Ali, kada se radi o tradicionalnoj uskršnjoj trpezi recimo, svaki vinski region ima neki svoj tradicionalan par. Kod nas bi, prirodno, to trebalo da bude prokupac. Pa, čak i kao jedan autentičan srpski odgovor upravo na pomenuti pino noar.

Prokupac sa pino noarom deli prefinjenost voćnih aroma, pa i poneki “zemljasti” ton. Ali, sa druge strane, taninska struktura prokupca je snažnija nego kod pinoa, mada ne i na nivou nekog kabernea ili, recimo, vranca. Takođe, za razliku od pinoa koji je “težak” za kupažiranje sa drugim sortama, prokupac je u tome odličan, za šta su primeri vina kao što su Temet Tri Morave Rezerva (sa kaberne franom), Ivanović N° 1/2 i Spasić Despot (sa kaberneom i merloom), Rajković 33 (sa kaberneom, merloom i kaberne franom) i Virtus Credo Crveni (sa marselanom, kaberneom i pino noarom).

Iako prokupac smatramo vodećom domaćom sortom, pre dvadeset godina, različita vina od prokupca smo mogli da pobrojima prstima jedne ruke. Danas ih ima oko dvadeset. Neko će reći da to i nije mnogo. Svakako – nije dovoljno, jer da bismo prokupac do kraja upoznali, potrebno je ne samo više različitih vina, nego i mnogo više berbi, vina koja možemo da sagledamo i u tzv. vertikalama, da shvatimo kako se on razvija tokom vremena, nakon 5, 10 ili 20 godina itd.

S druge strane, postojeća vina su nam, uz generalno visok kvalitet, već dala mogućnost i da primetimo brojne finese ove sorte u različitim vinogradima, postupcima vinifikacije i odležavanja. Nasuprot tome – i značajne sličnosti, pre svega u okviru tzv. primarnih – sortnih aroma. Po našem ličnom mišljenju, glavna osobina prokupca je upečatljiva voćna elegancija. To je, pre svega, jedan osvežavajuća lepeza voćnih aroma, kao što su višnje, trešnje, maline, kupine, crne ribizle. U mnogim vinima smo uočili i fine začinske tonove (biber), kao i ton sveže nane (karakterističan i za kaberne npr.).

Nadamo se da će vina od prokupca svake godine biti sve više. A, to u mnogome zavisi i od nas i zato, kada god ste u prilici, izaberite prokupac, jer samo tako podstičemo njegov dalji razvoj na vinskoj sceni i pojavu novih dobrih vina. Ali, nije naravno to jedini razlog da uz jagnjetinu i ne samo na uskršnjoj trpezi otvorite bocu prokupca koji volite (Ivanović, Čokot, Rajković, Janko, Virtus, Yotta, Doja, Aleksandrović, Despotika, Toplički vinogradi, Budimir, Villa Vina, Botunjac, Kostić, Zmajevac, Daryna, Tošić… uskoro i Radovanović), njihov sjajan spoj je već više nego dovoljan razlog.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :