img

“KANOLI” SA DAGNJAMA I KOZJIM SIROM

/
/
777 📖

Mi dagnje volimo na sve moguće načine, u pastama i rižotu, u raznim paeljama, u salati. Srećni smo i uz klasične dagnje “na buzaru”, uz komad hleba i čašu vina. Za nas je to jedan od najlepših gastronomskih simbola leta.

Ali, jedna od najlepših kombinacija dagnji i vina koji smo ikada probali dolazi iz kuhinje našeg čuvenog šefa Vlade Simića, koji je, kako to samo on ume, kreirao fantastičan recept sa dagnjama i kozjim sirom, igrajući se pritom formom koja neodoljivo podseća na slatki sicilijanski “kanoli”.

Recept je jednostavan za pripremu, a kombinacija ukusa je izuzetna!

RECEPT

  • Za 4 osobe:
  • dagnje 700 g
  • kozji sir 300 g
  • plavi patlidžan 800 g
  • crni luk 350 g
  • maslinovo ulje 100 ml
  • vinsko sirće 250 ml
  • šećer 30 g
  • bosiljak 6 listova
  • vlašac
  • so i biber

  1. Isecite patlidžan uzduž na listove i kratko ga propržite na maslinovom ulju. Osušite na papiru.
  2. Od kozjeg sira napravite krem sa maslinovim uljem i vlašcem
  3. Ukuvajte dagnje sa školjkom, zatim ih iseckajte na 4 dela i prosušite
  4. Isecite crni luk na “žilijen” i sotirajte. Dodajte šećer i sirće i pustite da se ukuva. Dobijenom smesom začinite dagnje.
  5. Na osušene listove patlidžana nanesite krem od sira, začinjene dagnje i urolajte ih u oblik “kanolija”
  6. Napravite emulziju (kremu/mus) od maslinovog ulja i bosiljka i njome prelijte svaki “kanoli” na tanjiru
  7. Servirajte hladno – uz čašu svog omiljenog belog vina.

Nama se ovo sjajno jelo najviše dopalo uz žilavku, rajnski rizling i sovinjon blan. Ali, ovaj Vladin “kanoli” je toliko dobar, ukusan i inspirativan da ćemo nastaviti da ga pripremamo kada god to možemo i da ga isprobavamo i sa drugim vinima.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :