MEDITERANSKA PILETINA UZ ROZE
Ovaj recept smo svojevremeno dobili od provansalske vinarije Chateau Mirabeau, čiji rozei danas spadaju među najbolje u oblasti Kot de Provans (Cotes de Provence). Njihovih vina još uvek nema na našem tržištu, ali ukoliko budete u prilici preporučujemo vam da obavezno probate: Mirabeau Cotes de Provence ‘Etoile’ Rose (90% Grenache, 10% Cinsaut ) i Mirabeau Cotes de Provence ‘Pure’ Rose (60% Grenache, 40% Syrah).
Oba vina u potpunosti izražavaju onaj provansalski duh rozea – lakoću, svežinu i eleganciju, sa lepršavim aromama citrusa, šumskog voća, uz manje ili više naglašenu mineralnost i fine tonove začinskog bilja, baš onih čuvenih “provansalskih trava”, o čemu smo podrobno pisali u tekstu “Sve boje rozea: Francuska”.
Mi smo ovaj vrlo jednostavan, a sjajan recept, isprobali nekoliko puta uz različite stilove rozea. Probali smo i nekoliko domaćih, koji su se takođe odlično složili sa ovim jelom. I ono, zaista, kao da je smišljeno upravo za roze. Naš zaključak je da je važno samo jedno – da je roze suv, sa dobrim kiselinama.
Ova piletina je izvrstan letnji ručak, ali deo možete sačuvati i za večeru… makar njen sočan sos, uz koricu hleba. I to je dovoljno.
Mediteranska piletina sa čeri paradajzom, maslinama i limunom
- Priprema: 10 min
- Kuvanje: 35 min
Sastojci za 4 osobe
- 8 pilećih bataka (ili karabataka)
- 500g mladog krompira
- 1 limun, isečen na 4 kriške
- 6 čenova belog luka (neoljuštenih)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 270g čeri paradajza
- 100g maslina sa košticom
- origano (po ukusu)
Priprema:
- Zagrejte pećnicu na 220°C
- U veći pleh poređajte piletinu, krompir, limun i čenove belog luka. Prelijte maslinovim uljem i začinite.
- Pecite piletinu 10 minuta, sa kožicom na gore.
- Dodajte paradajz, masline i origano, da se sve zgusne. Vratite u pećnicu na još 25 minuta ili dok piletina ne dobije zlatnu boju i bude skroz prečena (da nema ružičastih delova mesa)
- Prilikom serviranja prelijte piletinu sosom iz pleha. Servirajte sa zelenom salatom…
… uz čašu omiljenog suvog rozea!