img

MEDITERANSKA PILETINA UZ ROZE

/
/
613 📖

Ovaj recept smo svojevremeno dobili od provansalske vinarije Chateau Mirabeau, čiji rozei danas spadaju među najbolje u oblasti Kot de Provans (Cotes de Provence). Njihovih vina još uvek nema na našem tržištu, ali ukoliko budete u prilici preporučujemo vam da obavezno probate: Mirabeau Cotes de Provence ‘Etoile’ Rose (90% Grenache, 10% Cinsaut ) i Mirabeau Cotes de Provence ‘Pure’ Rose (60% Grenache, 40% Syrah).

Oba vina u potpunosti izražavaju onaj provansalski duh rozea – lakoću, svežinu i eleganciju, sa lepršavim aromama citrusa, šumskog voća, uz manje ili više naglašenu mineralnost i fine tonove začinskog bilja, baš onih čuvenih “provansalskih trava”, o čemu smo podrobno pisali u tekstu “Sve boje rozea: Francuska”.

Mi smo ovaj vrlo jednostavan, a sjajan recept, isprobali nekoliko puta uz različite stilove rozea. Probali smo i nekoliko domaćih, koji su se takođe odlično složili sa ovim jelom. I ono, zaista, kao da je smišljeno upravo za roze. Naš zaključak je da je važno samo jedno – da je roze suv, sa dobrim kiselinama.

Ova piletina je izvrstan letnji ručak, ali deo možete sačuvati i za večeru… makar njen sočan sos, uz koricu hleba. I to je dovoljno.

Mediteranska piletina sa čeri paradajzom, maslinama i limunom

  • Priprema: 10 min
  • Kuvanje: 35 min

Sastojci za 4 osobe

  • 8 pilećih bataka (ili karabataka)
  • 500g mladog krompira
  • 1 limun, isečen na 4 kriške
  • 6 čenova belog luka (neoljuštenih)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 270g čeri paradajza
  • 100g maslina sa košticom
  • origano (po ukusu)

Priprema:

  1. Zagrejte pećnicu na 220°C
  2. U veći pleh poređajte piletinu, krompir, limun i čenove belog luka. Prelijte maslinovim uljem i začinite.
  3. Pecite piletinu 10 minuta, sa kožicom na gore.
  4. Dodajte paradajz, masline i origano, da se sve zgusne. Vratite u pećnicu na još 25 minuta ili dok piletina ne dobije zlatnu boju i bude skroz prečena (da nema ružičastih delova mesa)
  5. Prilikom serviranja prelijte piletinu sosom iz pleha. Servirajte sa zelenom salatom…

… uz čašu omiljenog suvog rozea!

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :