img

MINSTER, UKUS ALZASA

/
/
806 📖

Osim živopisnog puta vina, koji prolazi duž podnožja planina Vož, Alzas ima i pravi „put sira“, koji teče paralelno sa putem vina, lagano krivudajući padinama na kojima se baškare krave rase „vožgen“. Od njihovog mleka nastaje i jedan od najboljih francuskih sireva – “minster” (fr. Munster, nem. Münster), koji se na alzaškom dijalektu zove i Minschterkaas.

Njegov ukus je fantastičan, ali njegov miris je vrlo težak, mnogima čak i neprijatan. Snimajući svojevremeno reportaže o alzaškim vinima za TV emisiju Put Vina, snimili smo i jednu priču o minsteru i kod proizvođača kupili dva koluta tog sira. Iako vakumirani, sirevi su počeli da se osećaju u kolima već na pola puta do Beograda i bez obzira na detaljno pranje, taj miris je još dugo zatim ostao u automobilu. Međutim, ako zanemarite njegov miris (ili stavite štipaljke na nos ha-ha) – kada ga probate odmah vam postane jasno zašto se smatra jednim od najukusnijih sireva na svetu.

Etimolozi smatraju da naziv minster potiče od latinske reči monasterium (manastir). Na osnovu toga, istoričari su zaključili da bi istorijska zona proizvodnje ovog sira mogla da se odredi u istočnom delu planina Vož (Vosges), gde su podignuti prvi hrišćanski manastiri. S obzirom na to, da postoje čvrsti dokazi da su prve manastire u ovim planinama podigli u 7. veku benediktinski monasi, koji su ovde, ko zna kako i zašto, došli čak iz Irske, zaključeno je da su upravo oni i započeli proizvodnju ovog ukusnog sira.

Bilo kako bilo, minster se i dalje najviše proizvodi na istočnim padinama planina Vož, a vremenom je i čitava oblast postala poznata pod njegovim imenom, pa je Minster danas i zvaničan naziv ovog kraja. U međuvremenu, proizvodnja se proširila i na zapadni deo planinskog venca koji deli Alzas i Lorenu, i sličan, gotovo identičan sir proizvodi se i u lorenskoj oblasti Žerom, gde je i poznat upravo pod tim imenom (Munster Gérômé).

Sir je zaštićen sistemom kontrole porekla i kvaliteta AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), koji funkcioniše istovetno kao i istoimeni sistem zaštite geografskog porekla vina u Francuskoj. Minster se proizvodi od nepasterizovanog mleka lokalne rase krava “vožgen”. Proizvodnja traje čitave godine, a smatra se da je najbolji tokom leta i jeseni, kada je i ispaša najbogatija.

Za jedan kilogram sira potrebno je oko tri litra mleka. Kada se mleko zgruša, ubacuje se u cilindrične kalupe. Kada se sir osuši, onda se soli, a nakon 2-3 sata pere i prebacuje u prostorije za odležavanje. Na temperaturi od 12°C i u uslovima visoke vlažnosti (jer se kora sira stalno natapa slanom vodom), u siru se razvijaju bakterije koje započinju fermentaciju. Sve u svemu, čitav proces traje oko tri nedelje, a za neke tipove minstera i znatno duže. Kolutovi mogu da imaju različite formate, manje – od 7-12 cm, i veće, od 13-19 cm, težine od 300 grama pa do 1,5 kg.

Boja kore minstera varira od svetlocrvene boje cigle do bledonarandžaste. Njegova tekstura je mekana poput hlebnog kvasca, a ukus slatkasto-slan. Najčešće se upotrebljava kao stoni sir, ali Alzašani ga koriste i u brojnim tradicionalnim jelima.

Proizvođači ga vrlo često prave i sa vinom i može se naći u kombinacijama sa svih sedam sorti Alzasa: od gevurctraminera do pino noara. U tom smislu, ne morate mnogo ni da razmišljate o tome sa kojim vinom se najbolje slaže, jer kombinacija minstera i alzaških vina je, kako bi Francuzi rekli: “gout de terroir“ – pravi ukus podneblja. Nama se najviše dopada uz rizling i gevurctraminer.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :