SKUŠA I VINO
Skuša je prirodno “mesnata”, masna, “uljasta” i pomalo slana. Uopšteno govoreći, najviše joj odgovaraju sveža bela vina, sa izraženim kiselinama koje mogu da prožmu njenu uljastu strukturu. Naša smederevka je pravi primer takvog vina (šteta je, inače, što nemamo malo više vina od te sorte), a uz nju pino griđo, sovinjon blan, rizling, albarinjo, gruner veltliner, gevurctraminer, lakše barikirani šardone, vionje i slična vina čine okvir u kojem je najlakše pronaći najbolju kombinaciju sa skušom.
Pored toga, suva penušava vina (brut, extra brut, brut zero), suvi rozei i lagana crvena vina (do 13% alc. npr.), pitka, sa dobrim kiselinama i nežnim taninima (kao: game, pino noar, dolćeto, barbera, kjanti, lakši merlo i sl.) mogu da budu odličan izbor za neka jela od skuše.
Evo nekoliko naših predloga:
- dimljena skuša – sveža bela vina, lakše barikirani šardone (npr. sa rizotom) i, u kontrastu, lagana crvena vina izraženog voćnog ukusa
- skuša sa “caciki” prelivom – sovinjon blan, rizling, gruner veltliner, albarinjo i sl.
- skuša pečena na pirinču – lakše barikirani šardone i sl.
- skuša na grilu, sa marinadom od belog luka: sovinjon blan, pino griđo, gruner veltliner, smederevka, ali i lagana crvena vina
- skuša marinirana sa ljutim začinima ( a la čili) – suvi roze
- skuša marinirana sa začinima i limunom, na roštilju – citrusna bela vina i suvi roze
- skuša sa plavim patlidžanom – roze i lagana crvena