VINO UZ “CAPRESE” SALATU
Salate su glavna gastronomska obeležja leta, a među njima, jedna ima svetsku popularnost: “kapreze” – salata sa svežim paradajzom, mocarelom, bosiljkom i maslinovim uljem.
Kada se pogleda njen sastav, čovek bi pomislio da ona ima viševekovnu tradiciju, jer su tu svi tradicionalni sastojci italijanske kuhinje. Pa ipak, izgleda da je “kapreze” u ovom obliku osmišljen tek u 20. veku. Prema jednoj priči, ona se prvi put pojavila na meniju hotela Quisisana na Kapriju 1924, na zahtev italijanskog pesnika i osnivača futurističkog pokreta Tomaza Marinetija, koji je rekao da je mu je dosta paste i tražio da mu spreme nešto lakše. Druga priča je isto vezana za Kapri, ali 30 godina kasnije, kada je navodno slično zatražio tadašnji egipatski kralj Faruk.
Kapri je, izgleda, mesto nastanka ove salate, a za neke je njeno poreklo ipak šire – Kampanija (kojoj Kapri i pripada), kao region sa najboljom mocarelom od mleka bivolica (Mozzarella di Bufala). Danas, “Insalata Caprese” ima brojne varijacije u klasičnom receptu, kao što su masline, origano, rukola, aćeto balzamiko i sl. i priprema se širom sveta, a kažu da je Italijani posebno vole i zato što njene boje podsećaju na italijansku zastavu.
Kada je reč o vinu, najvažnije je imati u vidu paradajz i bosiljak (u klasičnom receptu). Kiseline u paradajzu (kao i doza slasti) odbacuju većinu crvenih vina (osim nekih laganih, sa sličnim intenzitetom kiselina, kao što su poneki kjanti ili barbera), ali i snažnije barikirana bela vina. Ovo salata je prava “letnja kombinacija” i najbolje je ostati u tom okviru i kada je reč o vinu.
Zbog bosiljka, naš prvi izbor bi uvek bio sovinjon blan, odnosno vina po stilu njemu slična. Sama Kampanija ima fantastičnu belu sortu fijano (Fiano). Sve varijante rozea, i mirnih i penušavih, dolaze u obzir. Takođe, penušava vina generalno, od proseka do šampanjca. A zatim, još mnogo belih vina: rizling, pino griđo, rebula, gavi, arneis, greko, falangina, rueda, albarinjo… Pretpostavljamo da vi već imate svoju dobitnu kombinaciju.