img

WINE MASTERS & FOOD MASTERS: Divlji losos sa Aljaske

/
/
1600 📖

Ove godine Beogradski Salon Vina u svoju bogatu ponudu ekskluzivnih događaja (Wine Masters, Distillery Masters, Masterclasses) uvodi još jedan – Food Masters. Prvi Food Masters će biti održan u okviru ekskluzive degustacije vina Wine Masters 2021 (vina sa 90+ poena, 09. decembar) i okupiće proizvođače i uvoznike prestižnih delikatesa, kao što su vrhunski sirevi, pršute, tartufi, maslinova ulja… čak i specijaliteti od divljeg lososa sa Aljaske.

Tim povodom, razgovarali smo sa Nikolom Milovanovićem, vlasnikom firme Old Fisherman iz Beograda, čija životna priča je vezana za Aljasku. Nikola je zaista među retkim uvoznicima koji proizvode koje uvozi poznaje iz ugla proizvođača i to u svakoj fazi procesa – od radnika koji direktno obrađuje proizvod, pa sve do jednog od menadžera kompanije na Aljasci. Kako je do toga došlo, bilo je naše prvo pitanje.     

– Ukratko, ideja da odem na Aljasku rodila se kao želja za avanturom i da zaradim džeparac tokom studentskih dana. Danas, više od petnaest godina kasnije, ljubav i posao spojili su se u jedno i nekako je bilo prirodno da divlji losos u jednom trenutku “dođe“ sa mnom u Srbiju. Da, verujem u to da niko ili je vrlo malo ko od uvoznika zaista na “frontu” i da je direktno uključen u primarnu proizvodnju, kao što sam ja na  na Aljasci i to jeste izuzetno značajno jer divljeg lososa dobijamo direktno iz ruku ribara. Volimo da kažemo da nismo samo prodavci ili uvoznici divljeg lososa, već i njegovi istinski ljubitelji. Kada radite ono što volite, kada verujete u kvalitet sirovine, vaš proizvod brzo pronađe kupce koji imaju ista takva očekivanja.  


Reč je o divljem lososu i odmah je jasno da je reč o vrhunskoj prirodnoj namirnici, ali recite nam nešto više o tome.

– Losos ulovljen u divljini je bogatiji hranljivim materijama i mineralima, zahvaljujući pre svega svojoj prirodnoj ishrani. Smatra se superhranom, jer potiče iz  jedinstvenog prirodnog staništa i ima neuporedivu kombinaciju zdravstvenih prednosti. Sa svojim obiljem Omega-3 masnih kiselina, proteinima, vitaminima B grupe,  vitaminom D, mineralima…predstavlja nutritivno kompletnu namirnicu. Divljeg lososa možemo opisati kao “morskog sportistu” neverovatnog životnog ciklusa. On živi aktivan način života prelazeći hiljade kilometara. Najmanje četiri godine punog, zdravog života, pre nego što postanu dovoljno veliki kako bi ih mreže uhvatile.

Losos iz naše ponude potiče iz održivog ribolova, kojim upravlja odeljenje za ribolov i divljač na Aljasci i sertifikovan je od strane MSC. Upecan je mrežom u oblasti koja je ocrtana u skladu sa striktnim propisima o korišćenju morskih resursa. Nakon ulova, u veoma kratkom vremenskom intervalu u hladnoj morskoj vodi se doprema do postrojenja gde prolazi kroz primarnu obradu i ulazi u proces brzog zamrzavanja kako bi sačuvao kvalitet i svežina kao da je upravo upecan.


Postoji nekoliko vrsta lososa kojima se bavite, koje su njihove osnovne razlike, a posebno u ukusu finalnog proizvoda.

– Od pet vrsta Pacifičkog lososa (King, Sockeye, Coho, Chum, Pink) trenutno u ponudi imamo dve vrste, sa tendencijom da u narednom periodu dopunimo asortiman sa svih pet vrsta divljeg lososa sa Aljaske.

Coho ili srebrni losos, koji  ima čvrstu teksturu i bogat ukus, prepoznatljiv po svojoj crvenksatoj boji, za koju je najviše zaslužna njegova ishrana bogata mikroalgama, a koje su bogate karotenoidom koji se zove astaksantin. Ovo moćno jedinjenje ne samo da pruža duboku boju već je antioksidans koji može pomoći našem telu da se odbrani od stresa i upale, utiče na zdravlje kože i srca, dobro utiče na vid, ali i na prevenciju raka.Coho losos pogadan je za sve vrste termičke obrade.

Chum ili Keta je vrsta lososa sa manjim procentom masti i najbolja je za pripremu na nižim temepraturama. Ima malo blaži ukus od ostalih vrsta divljeg lososa, ali nikako ne zaostaje po kvalitetu i odličan je kao predstavnik cele familije divljih lososa. Chum losos je pogodan za pečenje u rerni, pripremu na roštilju, kuvanje na pari, dimljenje.Vi u ponudi imate i kotlete, filete, pa čak i cele ribe, ali i niz izuzetnih proizvoda koji su odmah spremni za upotrebu. Predstavite nam asortiman.

– Tako je, u ponudi imamo cele ribe, kotlete i filete koje isporučujemo kupcima u formatu koji im odgovara, a oni prema želji i ukusu pripremaju obrok. Čar je u tome što uz malo dobrog planiranja od momenta dostave na stolu možete imati jako kvalitetan obrok u roku od 30-45 minuta jer se lako i brzo priprema.

S druge strane nudimo proizvod koji je već spreman za upotrebu, termički obrađen u obliku toplo dimljenih porcija, štapića pa čak i celih fileta. Naš toplo dimljeni divlji losos je 100% prirodan, fantastičan delikates bez ikakvih specifičnih dodataka koji ne dolaze iz prirode. Odimljen na tradicionalan način recepturom kojom se divlji losos marinara i dimi vekovima na Aljasci. Dimljeni losos je idealan za samostalnu konzumaciju, slane zalogaje, dodatak za paste, obrok salate itd.

Dimljeni losos Old Fisherman

Kada je reč o spremnim proizvodima, ukoliko smo dobro shvatili, suštinski je važan način njihove obrade, odnosno toplo dimljenje. Objasnite nam to malo više.

– Ovde bih pomenuo jednu jako bitnu stvar, a to je svežina koja je u suštini najvažnija u kvalitetu finalnog proizvoda. Mnogi koriste začine, dimljenje i mariniranje da bi zamaskirali loš kvalitet sirovine što je pogrešan put. U našem slučaju, receptura za marinadu je jako jednostavna i količina dima minimalna, jer nam je cilj da se istakne fantastičan ukus divljeg lososa.

Što se tiče celog procesa posle mariniranja i inicijalnog sušenja proizvod se dimi na bukovom drvetu. U pitanju je toplo dimljenje proizvoda na visokoj temperaturi, čime se postiže konzerviranje i da bi se dostigli parametri propisani HACCAP standardima. Za razliku od hladno dimljenog uzgajanog lososa koji je veoma zastupljen na našem tržištu, naš toplo dimljeni divlji losos ima ukus i teksturu koji su mnogo prikladniji našem podneblju.


Gde se vaši proizvodi trenutno mogu kupiti u Srbiji?

– Naše proizvode možete poručiti na kućnu adresu uz besplatnu dostavu na teritoriji grada Beograda, dok jednom nedeljno organizujemo dostavu za naše kupce u Novom Sadu. Naša vrata su vam uvek otvorena ukoliko ste raspoloženi da svratite i kupite proizvode u sedištu naše firme.

Proizvodi su takođe dostupni u asortimanu zdrave hrane kod IDEA ORGANIC, određenim IDEA i IDEA SUPER prodavnicama, BIOGANIC Shop-u i na mnogim drugim lokacijama koje su navedene na našem sajtu.

– Šta ćete predstaviti na Wine Masters-u 09. decembra u hotelu Hyatt?

– Na Wine Masters-u predstavićemo naš toplo dimljeni program – vrhunske delikatese iz dubina okeana koji se fantastično uklapaju sa mnogim vinima. Željno iščekujemo da od posetilaca, iz prve ruke dobijemo informaciju koje je vino najbolji par našem dimljenom lososu. Živeli i dobro došli!

֎

U prodaji je još oko 60 ulaznica za ekskluzivnu degustaciju Wine Masters 2021 (09. decembar) i možete ih kupiti OVDE. Prethodno, program možete pogledati ovde: „Wine Masters 2021, remek dela vinskih majstora“

֎

Pogledajte takođe:

17. BEOGRADSKI SALON VINA, ekskluzivna Master Class degustacija: “Svetska istorija vina u osam čaša”

17. Beogradski Salon Vina: ekskluzivna Masterclass degustacija: “Velika vina Grčke” 

17. Beogradski Salon Vina: ekskluzivna degustacija „Velika vina Trentina“

WINE MASTERS 2021: Gaja, eksplozija vulkanskih vina sa Etne“

WINE MASTERS 2021: Foradori, jedna savršena porodična priča

„WINE MASTERS 2021: Codorniu, ‘šampanjac’ španskih kraljeva“

„WINE MASTERS 2021: “Rancia, jedno od najboljih vina na svetu po odnosu cene i kvaliteta”

WINE MASTERS 2021: „Altos Las Hormigas, magija malbeka iz Mendoze“

17. BEOGRADSKI SALON VINA: „Wine of Champions“ i čudesan život jednog dečaka iz Pulje

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :