img

MODERNA ISTORIJA VINA, ŠTA SE SVE DESILO U POSLEDNJIH 50 GODINA (1980-1990)

/
/
661 📖

POGLEDAJTE PRVO POGLAVLJE: 1970-1980

FRANCUSKA

 • Tokom osamdesetih, Burgundija se sve snažnije okreće ekološkom vinogradarstvu.
 • Veliki majstor Žorž Dibef otpočinje revoluciju mladog božolea u svetu i dobija nadimak “Papa Božole”. Ludilo zvano Beaujolais Nouveau potrajaće sve do prvih godina 21. veka.
 • Parker pokreće revoluciju Bordoa na američkom tržištu.

ITALIJA

 • U zoni barola u Pijemontu bukti “rat” između dve generacije vinara, podeljene na tradicionaliste i moderniste. Stari vinari ne prihvataju francuske barike od 225 l, smatrajući ih pomodarstvom i ne prihvatajući argument suprotne strane da se u tim buradima barolo brže zaokružuje i omogućava raniji izlazak na tržište, umesto da ga u velikim bačvama čekate i po deset godina. Među mladim revolucionarima prednjače Elio Altare, Renato Rati i familija Ćereto, koji će krajem devedesetih dostići i svetsku slavu. Ta borba, koju su vinski novinari proglasili “ratovima za barolo”, nikada nije završena, a u poslednjih deset godina se mnogo toga okreće na stranu tradicionalista, jer se čak i mnogi tadašnji “revolucionari” danas vraćaju starim tradicijama.

ŠPANIJA

 • Tokom osamdesetih počinje uzdizanje Ribere del Duero, vinskog regiona koji je oduvek bio u senci Riohe.
 • U Riohi, nova generacija vinara protežira vina “internacionalnog stila”, sa manje drveta i više voća, vina koja su ranije spremna za piće.

PORTUGAL

 • Blago penušavi roze Mateus postaje svetski fenomen. Do kraja te decenije, Mateus roze će dostići neverovatnih 40% ukupnog izvoza svih portugalskih vina.

AUSTRIJA I NEMAČKA

 • Zbog čuvenog “antifriznog skandala” Austrija odlazi u zaborav koji će trajati do početka 20. veka.
 • Nemci sami sebi komplikuju život novom i vrlo složenom klasifikacijom vina, koju svetsko tržište teško razume i prihvata.

NOVI ZELAND

 • Ogromne pašnjake i voćnjake u regionu Marlboro stidljivo počinje da menjuje vinova loza. Neće proći ni čitava decenija, a svet će početi da se iščuđava kvalitetom novozelandskog sovinjon blana.

AUSTRALIJA

 • Početkom osamdesetih u Australiji se masovno sa tržišta uklanjaju vina sa metalnim navojnim zatvaračima, jer ih publika doživljava kao nekvalitetna vina. Manje od dvadeset godina kasnije „screw cap” će se na svetsku scenu vratiti na velika vrata i sve to će početi upravo iz Australije.
 • Tokom čitave ove decenije, Australija još uvek nije proizvela nijednu bocu šardonea.

SAD

 • U Kaliforniji počinje masovna sadnja kaberne frana, sve više se na tržištu priča o kvalitetu pino noara iz Oregona, a u Napa dolini se čitavu deceniju bore sa neočekivanom pojavom filoksere.
 • Pojavljuju se prva kultna kalifornijska vina.

U svetskim vinogradima se sve više koristi novi uzgojni sistem “Lira” (“Lyre”), projektovan sa idejom da se loza formirana u obliku tog muzičkog instrumenta bolje štiti od nepoželjnih plesni, tako što će grožđe biti više izloženo vetru i suncu.

Do kraja ove decenije – Bugarska stiže na drugo mesto na svetu po ukupnoj proizvodnji vina!

1981

 • Danas vodeći vinski kritičar današnjice, Džejms Sakling, je te 1981. godine počeo da piše za časopis Wine Spectator (osn. 1976) i do kraja te decenije postao značajno ime u svetu vinskog novinarstva. Dve godine kasnije je prvi put, sa Aleksisom Ličinom, počeo da ocenjuje en primeur vina Bordoa. 1984. je obišao vodeće vinarije Italije tog vremena, a 1985. je, u dogovoru sa časopisom, otvorio svoj evropski biro u Parizu, fokusirajući se na vina Starog sveta, pre svega na Bordo, Italiju i porto. Početkom nove decenije, 1990. je objavio svoju prvu knjigu “Vintage Port”.
 • Četiri godine nakon izlaska na tržište danas kultnog toskanskog sanđovezea Le Pergole Torte, njegov tvorac Serđo Maneti je sa svojom vinarijom Montevertine napustio konzorcijum Chianti Classico, ne prihvatajući vekovni propis da Chianti Classico mora u sebi da sadrži i procenat drugih lokalnih sorti pored sanđovezea (čak i belih). Le Pergole Torte je bilo prvo vino među vinima od čistog sanđovezea koja su kasnije takođe uvrštena među “supertoskance”, iako nisu sadržavala internacionalne sorte.

1982

 • Otkriveni su uzroci pojave buđi na plutanom zatvaraču, koja kvari vino u boci, odnosno njegove aromatske komponente, donoseći neprijatne mirise starih novina, vlažne krpe, plesnivog podruma, mokrog psa. Grupa naučnika u Švajcarskoj je utvrdila da su glavni uzroci nečistoće plute pojave dva hemijska jedinjenja: 2,4,6.trihloroanizola (TCA) i 2,4,6-tribromoanisola (TBA), koja nastaju kada se, prilikom prerade drveta, neke gljivice tretiraju hlorisanim fenolnim jedinjenjima. Studija švajcarskih naučnika, objavljena u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” je bila jedna od najznačajnijih vesti u svetu vina te decenije. Buđ na čepu je definitivno proglašena velikom manom, širom sveta su se gosti restorana ohrabrili da vraćaju takve boce u restoranima, a mnogi veliki proizvođači su počeli da razmišljaju o alternativnim zatvaračima, kao što je metalni navojni zatvarač “screw cap” npr.
 • U Španiji je te godine danas prestižni vinski region Ribera del Duero dobio status Denominación de Origen (DO), a vinarija Vega Sicilia je prešla u ruke familije Alvarez, koja ju je do kraja decenije dovela do najvišeg svetskog vrha.

1983

 • Četiri godine nakon što je pokrenuo vinski bilten pod nazivom Wine Advocate, do tada, u svetu vina, nepoznati baltimorski advokat Robert Parker je zakoračio na put planetarne slave. Naime, on je jedini od svih svetskih ocenjivača proglasio berbu 1982 u Bordou za “berbu veka”. U tom trenutku gotovo niko nije reagovao na tu njegovu ocenu, čak ni sami proizvođači u Bordou, ali su ga se svi prisetili tri godine kasnije, kada su ta vina izašla na tržište. Tada je počeo uzlet Parkera u svetu vina i Bordoa na američkom tržištu. Još nekoliko velikih berbi u Bordou tokom te decenije im je išlo na ruku. Parkerova skala od 100 poena je postajala sve popularnija, a njegove ocene sve uticajnije. Istovremeno, potraga za najvišim kvalitetom je dovela i do toga da su vodeći proizvođači u Bordou počeli sve više da smanjuju prinose za svoja vodeća vina, dok im je bum na američkom tržištu doneo sigurnost i izvukao ih “iz kandži” trgovaca-negocijanata. Američka vinska scena nije još bila bogzna kako razvijena i Amerikanci se nisu naročito razumeli u vina, ali su na svoj “potrošački” način lako prihvatili Parkerove ocene vina do 100 poena, kao savršen vodič za kupovinu.
 • U novozelandskom regionu Marlboro je osnovana vinarija Cloudy Bay, koja će u roku od deset godina dostići kultni status u toj zemlji i započeti priču o novozelandskom sovinjon blanu, koji danas ima svetsku reputaciju. U tom trenutku, čak polovina svih vinograda na Novom Zelandu je bila zasađena hibridnom sortom miler-turgau, a Marlboro je do pojave Cloudy Bay-a bio region poznat po ovčarstvu i uzgajanju jabuka i krušaka. Inače, sovinjon blan tada nije bio nimalo popularan na svetskom tržištu, a što se tiče belih vina Novog sveta, tada je u modu ulazio šardone iz Kalifornije i Australije, i to šardone sa mnogo drveta u sebi, dugo barikiran u novim baricima od francuskog hrasta.
 • U Kaliforniji počinje masovna sadnja sorte kaberne fran, čije su površine u sledećih pet godina utrostručene; te iste godine je i filoksera napala vinograde u dolini Napa

1984

 • Prva berba kjantija u okviru nove, najviše klasifikacije – Chianti DOCG
 • Iste godine je Rosso di Montalcino dobio oznaku zaštićenog geografskog porekla DOC. To je značajno doprinelo njegovoj popularnosti u svetu, kao “bejbi brunela”, koji košta značajno manje od brunela i pritom je spreman za piće godinama ranije.
 • U nekoliko svetskih naučnih instituta započinje istraživanje faktora koji utiču naše percepcije mirisa i ukusa; objavljen je prvi “točak vinskih aroma” (“wine aroma wheel”), sa najtipičnijim mirisima vina.
 • U Napa dolini je osnovana danas čuvena vinarija Harlan Estate, koja je podigla 16 ha vinograda iskrčivši šumu na strmim padinama na obodima imanja.

1985

 • U Austriji je izbio “antifrizni skandal”, kada je otkriveno da je nekoliko proizvođača iz Burgenlanda i Donje Austrije veštački zaslađivalo svoje vino dietilen glikolom, od kojeg je vino delovalo i gušće, “viskoznije”, ali bilo i opasno po zdravlje. To je odjeknulo svetom vina, austrijska vina su masovno izbacivana sa svetskih tržišta, a jedan od optuženih vinara (Karl Gril) je izvršio samoubistvo. Austriji je bilo potrebno 15 godina da provrati poverenje potrošača, ali su to vreme iskoristili i za brojne revolucionarne promene u vinskim zakonima i klasifikacijama. Osnovali su i posebnu državnu instituciju Austrian Wine Marketing Board, koja je svojim aktivnostima vratila Austriju na glavnu svetsku vinsku scenu.
 • U Kaliforniji je zasađen prvi vionje.
 • Fantastična berba u Pijemontu, Venetu i Toskani.
 • U Burgundiji, od te godine počinju značajne promene u vinogradarstvu. Hemijska zaštita se sve više menja prirodnim načinima, a glavni razlog je bila studija koja je pokazala da je tokom prethodnih 30 godina koncentracija hemikalija u zemljištu dorinela drastičnom povećanju prinosa nauštrb kvaliteta grožđa, prevashodno koncentracije mirisa i ukusa. U vodećoj burgundskoj oblasti Côte d’Or su prinosi od 29 hl po hektaru (1951) porasli na čak 48 hl (1982). Proces planskog smanjivanja hemijske zaštite je trajao do 1995, a u međuvremenu su i vinari počeli da, na tom talasu, menjaju svoj pristup, nastojeći da dobiju što kompleksnija vina.
 • Prvi sovinjon blan iz novozelandske vinarije Cloudy Bay je odmah pobrao svetska priznanja. Čuveni vinski pisac Oz Klark je izjavio da bi “novozelandski sovinjon mogao da bude najbolji na svetu”. Mark Oldman je napisao: “novozelandski sovinjon je kao dete koje je nasledilo ono najbolje od oba roditelja – egzotične arome u podneblju Starog sveta i oštrinu i citrusnu svežinu sovinjona iz Starog sveta, pre svega Sansera”.
 • Na tržište je izašao prvi Opus One, koji će u sledećih pet godina postati ikona Kalifornije i najpoznatije američko vino u svetu.
 • Francuski vinski institut Institut National des Appellations d’Origine (INAO) je ustanovio “treći četvrtak u novembru” kao standardan datum za izlazak mladog vina na tržište. U svetu počinje ludilo božolea (Beaujolais nouveau), mladog vina od gamea, i ispred barova u Njujorku, Londonu I Tokiju se tiska na hiljade ljudi, čekajući da prvo mlado vino bude otvoreno tačno u 12:01.

1986

 • Legendarna južnoafrička vinarija Klein Constantia, osnovana u 17. veku, obnovila je proizvodnju svog kultnog slatkog vina Vin de Constance od muskat frontinjana. Tokom prethodnih nekoliko vekova, to je bilo jedno od najpoželjnijih slatkih vina na svetu. Hiljadu litara tog vina je svake godine slato Napoleonu, tokom njegovog izgnanstva na ostrvu Sveta Jelena, od 1815. do njegove smrti 1821. “Konstanciju” su voleli i u svojim delima slavili mnogi pisci i pesnici: Džejn Ostin, Čarls Dikens, Šarl Bodler…
 • Agent za nekretnine Žan Filips je u Oakvilu u Napi kupio 23 ha, na kojima je zasadio sorte Bordoa. Devet godina kasnije, njegovom vinu je Parker 99 poena. To je bio Screaming Eagle – jedno od najcenjenijih kalifornijskih vina danas.
 • Španija je ušla u Evropsku Uniju i velika finansijska sredstva uložila u razvoj dva ruralna vinska regiona – u Galiciju i La Manču.

1989

 • Korporacija Pernod Ricard je kupila vodeći australijski vinski brend Jacob’s Creek.
 • Velika berba u Bordou, belo vino Laville Haut-Brion proglašeno za najbolje suvo belo vino ikada.
 • U Burgundiji uspostavljen “Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne” (BIVB); knjiga agronoma Kloda Burginjona “Le sol, la terre et les champs” podstakla je mnoge proizvođače da se u potpunosti okrenu ekološkom vinogradarstvu.
 • Raspao se SSSR i mnogi vinogradi u bivšim sovjetskim republikama su iskrčeni i pretvoreni u njive za uzgajanje drugih poljoprivrednih kultura.
 • Mladi vinar Alvaro Palasios je započeo svoju avanturu sa starim vinogradima u Prioratu, koja će rezultrati jednim od najboljih vina Španije i sveta – L’Ermita Velles Vinyes.

U SLEDEĆEM NASTAVKU: 1980-1990

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :