img

Marina Cvetić, četiri fenomenalna vina, a koja nisu ni Montepulciano ni Trebbiano d’Abruzzo

/
/
1762 📖

„Marina Cvetić“ je ime i prezime naše Beograđanke iz Abruca koje je verovatno i najpoznatije srpsko ime u svetu vina. To je istovremeno i naziv čitave jedne linije vina koja ima visoku svetsku reputaciju već decenijama. To je i romantični omaž legendarnog italijanskog vinara Đanija Mašarelija (1955-2008) svojoj supruzi, koji ni jednog trena nije mario za to da li će to „Ć“ u prezimenu „Cvetić“ iko živi da razume u Italiji. A još manje na glavnoj svetskoj vinskoj sceni na koju je Đani, sredinom 80-ih godina prošlog veka, postavio ne samo svoju porodičnu vinariju Masciarelli, nego i čitav svoj, tada poprilično zaboravljen, živopisni vinski region Abruco na jugu italijanske obale Jadrana.

Marina i njena starija ćerka Mirjam Li Mašareli danas ne samo da čuvaju i prate Đanijevu viziju, već su je podigli i na još jedan viši nivo. Svoj čuveni Trebbiano i Montepulciano d’Abruzzo proširile su na više različitih linija vina, sa željom da ove sjajne autohtone sorte prikažu u svim njihovim dimenzijama. A Đanijev dugogodišnji projekat sa velikim internacionalnim sortama, započet sjajnim šardoneom u okviru linije ’Marina Cvetić’, zaokružile su sa još tri sorte, tri izuzetna vina:  Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah Marina Cvetić.  

Đanijeva osnovna ideja da svaka od tih sorti pre svega kaže još nešto više o izuzetno specifičnom podneblju njegovog Abruca, i još više o karakteru svakog vinograda u kojima su zasađene, ostvarena je u potpunosti. To su danas zaista upečatljivi spojevi jedne jasne filozofije, autentičnosti podneblja i svakog pojedinačnog teroara.  I to su velika vina koja ne bi trebalo da propustite čak i ako ste fanovi njihovog montepulćana ili trebjana. U stvari… čak upravo ako jeste, jer ova vina će vam još više otkriti i jedinstvenu dušu Abruca i sjajnu priču o jednoj zaista posebnoj liniji vina – „Marina Cvetić“.

Chardonnay Marina Cvetić

Šardone je prvo vino od internacionalne sorte u vinariji Masciarelli. Prvi put se pojavio iz berbe 1991, nakon skoro deset godina Đanijevog eksperimentisanja i u vinogradu i u podrumu. Deset godina je samo obilazio francuske proizvođače buradi i njihove hrastove šume, tražeći barik koji će odgovarati njegovoj viziji stila i karaktera ovog vina. I to je nastavio da radi čak i kada je Chardonnay Marina Cvetić već postao poznato ime u svetu vina i potpuno ravnopravno stajao uz ikone Abruca i ove vinarije, Trebbiano i Montepulciano.

Moglo bi se reći da je neprekidna evolucija vina (svih njegovih vina) bila i glavna ideja i filozofija Đanija Mašarelija, koju je Marina nepokolebljivo održala. U tom kontekstu postaje jasna i evolucija ovog sjajnog šardonea u poslednjih trideset godina. Početkom ovog veka Chardonnay Marina Cvetić je u Srbiji, kao jedno od najpopularnijih belih vina uopšte, takođe predstavljao i primer maestralno barikiranog šardonea. Ali taj baršunasti dodir barika odavno više nije glavni nosilac ove priče.

Evolucija ovog šardonea se danas ogleda u upečatljivoj svežini i, iz berbe u berbu, sve snažnije izraženoj mineralnosti, bliskoj ideji velikih burgundskih vina. Glavni simboli ovog vina su, međutim, bili i ostali neprikosnovena struktura i elegancija. O tome snažno svedoči i ova izvrsna berba koju vam predstavljamo:

Chardonnay Marina Cvetić 2020

Izuzetno sadržajan i slojevit aromatski profil, u čijoj srži su tonovi zelenih jabuka, mušmula, marakuje i kore grejpfruta, dok iznad provejava miris jasmina, a iz dubine izvire prefinjena mineralnost. Raskošna, gotovo uljasta tekstura prožeta je intenzivnom voćnom svežinom. Završnica ukusa je dinamična, bogata i sočna, puna energije koju podstiču grejprfrujt, lajm i tonovi kremena.

Syrah Marina Cvetić

Nasuprot šardoneu sorta sira je najmlađi član ove fantastične četvorke svetskih sorti u vinariji Masciarelli. Dolazi iz najmlađeg vinograda i prvi put se na tržištu pojavio pre devet godina. Zanimljivo je da je odmah dobio visoke ocene kod Džejmsa Saklinga i Antonija Galonija, što mu je naravno olakšalo uspon na svetskoj vinskoj sceni, a to nije nimalo lako, ne samo zbog vina iz Doline Rone i gromoglasnog australijskog širaza, već i zbog sve veće popularnosti italijanskih vina od ove sjajne sorte, u kojima trenutno prednjači Toskana.

Puno ime i prezime ovog vina je Syrah Colline Pescaresi IGT Marina Cvetić i u njemu je već sadržano mnogo toga što je njegova suština. Pre svega sam vinograd u brdovitom zaleđu Peskare, ali blizu mora, na 350 m.n.v. i na zemljištu sa dubokim spletom gline i peska.

Kada je reč o „dvoimenoj“ sorti Syrah/Shiraz, jasno su uočljive razlike u njihovom karakteru stečenom u potpuno različitim podnebljima kao što su Rona i Australija, pa i proizvođači u ostalim regionima za svoja vina najčešće biraju jedno od ta dva imena upravo prema sklonosti ka jednom od ta dva njena najpoznatija stila. Kod Marine je to Syrah i to se odmah prepoznaje i u njenom vinu. Pomenuti sastav zemljišta u vinogradu takođe upućuje na tu povezanost sa Ronom. Ali bez obzira na to, ovo je ipak vino potpuno autentičnog karaktera.

Berba 2017 koju vam predstavljamo to takođe snažno prikazuje u vinu prepunom energije, aromatski izuzetno slojevitom, koje vas mami svojom dubinom, ali i izuzetnom svežinom. Pritom, pred sobom ono ima još najmanje deset godina daljeg razvoja i uzdizanja u boci.

 Syrah Marina Cvetić 2017

Živopisan splet aroma u sebi dinamično prepliće slojeve cveća, voća i začina. Aromatska kompozicija ima originalnu uvertiru sačinjenu od cvetova irisa i tonova grafita i dima, na koju se nadovezuju borovnica, trešnja i sladić, da bi iz dubine sve zaokružile note bibera, mlevene začinske paprike i kakao nijanse. Fini tanini i energična voćna svežina harmonično se prepliću u dugotrajnoj suvoj završnici.

Merlot Marina Cvetić

Marinin Merlot je na tržištu sada već sedamnaest berbi. Kada se pojavio, Italija, pre svega Toskana, je već prethodno stekla ugled jednog od najboljih, ako ne i najboljeg svetskog proizvođača ’čistokrvnih’ merloa. Iako je zavičaj ove sorte Bordo, a njene najpoznatije geografske odrednice su Sent-Emilion i Pomerol, sortna vina od merloa su tamo i dalje retkost. Naravno, tamo je kultni Petrus (100% Merlot), ali u međuvremenu su i neki italijanski merloi dosegli kultni status na svetskoj vinskoj sceni. Prvi je svakako bio „supertoskanski“ Masetto, čija cena je danas oko 1.000 €.

Nije to naravno bio glavni izazov Đaniju Mašareliju kada je 2006. na tržište pustio prvu berbu svog merloa. Njegov moto je bio:Miris moje zemlje, ukus mog vina“. Uspeh merloa u Toskani mu je sigurno bio među mislima kada je počeo da se bavi ovom sortom, ali sve ostalo je imalo isključivo veze sa njegovom vizijom vina iz Abruca i njegovim vinogradima koji se, na raznorodnim terenima, protežu od podnožja planinskog masiva Gran Saso, pa sve do same obale Jadranskog mora.

Ovaj Merlot dolazi iz jednog od najviših, ako ne i najvišeg vinograda pod merloom u čitavoj Italiji. Vinograd Ofena je smešten na 550 m.n.v. u samom podnožju Gran Sasa, u provinciji L’Akvila. Nadmorska visina, dramatičan raspon dnevnih i noćnih temperatura, kao i raznovrstan sastav tla, iznedrili su vino fantastične energije, koje se po taninskoj strukturi i snazi lako meri sa kaberneom. Ali i zadržavajući pritom i svoj glavni sortni karakter – voćnu sočnost i fantastičnu baršunastu teksturu. Struktura i elegancija, aromatska dubina i dugotrajna voćna svežina su odlike i ove odlične berbe koju vam predstavljamo:

Merlot Marina Cvetić 2017

Buke ovog merloa ispunjen je pulsirajućim voćnim ritmom crne ribizle, kupine, zrele trešnje i šljive. Lelujave cvetne tonove donosi ljubičica, a iz najdubljih slojeva dopiru tonovi bibera i čokolade. Baršunasta taninska struktura ispunjena je elegantnom voćnom svežinom. Završnica ukusa je izuzetno ekstraktivna, nalik voćnoj pulpi. Harmonična je, dugotrajna i neverovatno sočna.

Cabernet Sauvignon Marina Cvetić

Reklo bi se da je kaberne prirodno na vrhu ove impozantne piramide Marininih vina od svetskih sorti. Iako, kao i uvek kada je o nekom konkretnom vinu reč, sama berba često promeni neka ustaljena mišljenja o klasičnom profilu neke sorte, kod ove 2017 nema mnogo dilema. To je raskošan, moćan kaberne sovinjon par ekselans, onaj koji sa pravom nosi titulu kralja crvenih vina.

U ovom slučaju, međutim, postoji još jedan veliki razlog za njegovu poziciju u ovoj liniji vina. Ovaj kaberne je poseban legat pasije Đanija Mašarelija. Ovo vino je, kako vole da kažu u vinariji Masciarelli, rođeno u vinogradu na „0 kilometara od podruma“.

Cabernet Sauvignon Marina Cvetić potiče naime iz jednog malenog vinograda na 400 m.n.v, smeštenog tik uz samu Đanijevu rodnu kuću u selu San Martino Sula Marućina, bukvalno preko ulice u odnosu na samu vinariju. Vinova loza je starija od 40 godina, a količina vina je izuzetno mala – svega oko 3.000 boca godišnje!

Berba 2017 koju vam predstavljamo ima strašnu dubinu i impresivnu slojevitost aroma. Dalji razvoj u boci je izvestan još najmanje 15 godina, a dalje trajanje još mnogo, mnogo duže.

Cabernet Sauvignon Marina Cvetić 2017

Vino vas u trenu uvlači u duboki vrtlog mirisa iz kojeg izviru tonovi kupina i ljubičica, slatkog tosta, suve nane i žalfije, i u najdubljem sloju – lista duvana i bele čokolade. Raskošna taninska struktura je savršeno prožeta upečatljivo elegantnom svežinom. Završnica ukusa je dugotrajna, postojana, sočna i prepuna energije koju donose ukusi svežeg šumskog voća i trešanja, u potpunom skladu sa pikantnim začinskim tonovima u samom finalu.

Slavomir Ćirović

֎

Iskoristite specijalan popust za kupovinu ovih vina!

Samo za čitaoce PutVina.rs – Enotria odobrava specijalan popust na prikazana vina od 10%. Dovoljno je da kliknete na ovaj link: MARINA CVETIĆ. Prilikom kupovine obavezno upišite sledeći kod: PUTVINA

U prodaji je ograničen broj boca po promotivnoj ceni. Prodaja sa specijalnim popustom traje do ponedeljka 27. marta!

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :