img

„BRUNELLO SIRO PACENTI“ – NAJBOLJE VINO SVETA 2019

/
/
2541 📖

Vodeći vinski kritičar današnjice Džejms Sakling je u novembru prošle godine Brunello Vecchie Vigne 2015 vinarije Siro Pacenti proglasio za vino godine (TOP 100 WINES OF 2019), ne samo kao brunelo, ne samo u Italiji, već kao najbolje svetsko vino 2019.

Već samo po sebi ogromno priznanje za to vino i tu vinariju, ono još dobija na značaju kada se uzme u obzir i još nekoliko zanimljivih okolnosti.

Vinar i vlasnik vinarije Đankarlo Paćenti (na toskanskom dijalektu Pašenti) je i pre ovog priznanja izjavio da je ovo vino njegovo “vino karijere”. Nakon objave najboljih vina godine, Sakling je rekao da je to najbolji brunelo koji je probao u svojoj karijeri (koja traje od 1983). Tokom prošle godine, kako kaže, probao ga je pet puta i nijednom mu nije dao ocenu manju od 100 poena. Na kraju ga je proglasio i za vino godine.

Berba 2015 u Montalćinu ima status jedne od najboljih ikada, zovu je “berba iz bajke”, i dosta brunela iz te berbe je dobilo izuzetno visoke ocene kod svih značajnih svetskih kritičara. I u Saklingovoj listi od 100 najboljih vina sveta, čak pet brunela iz 2015. je među prvih 20, a pored Paćentijevog brunela još tri su dobila maksimalnih 100 poena. U takvoj konkurenciji, Sakling je Vecchie Vigne 2015 proglasio za najbolje vino, rekavši između ostalog i da je ovaj brunelo najupečatljiviji primer jedne savršene berbe.

Vinarija Siro Pacenti je ove godine napunila 50 godina od osnivanja, a vinova loza sa koje je ubran ovaj veliki sanđoveze je u trenutku berbe imala 35 (odatle i ovaj naziv Vecchie Vigne – “stara loza”). U stvari i više, jer za ovaj brunelo Đankarlo bira samo grožđe samo sa najstarijih čokota u svoja dva vinograda u podnožju brda Montalćino, a među njima ima dosta i starijih od četiri decenije.

Vinogradi su smešteni na oko 350 m.n.v. Zemljište je ispunjeno glinom i peskom u Pelagriliju (Pelagrilli; severno od Montalćina), a šljunkom i krupnim kamenjem u Pjankornelu (Piancornello; južno od Montalćina). Pelagrili je elegantniji i aromatičniji, što je i suština Paćentijevog “single vineyard” brunela iz tog vinograda (Brunello Pelagrilli), takođe jednog sjajnog vina, koje ćemo predstaviti drugom prilikom. Vinograd Pjankornelo je topliji i bogatiji mineralima, usled čega su njegova vina strukturnija i potentnija.

Njihovim kombinovanjem, i grožđem sa najstarijih čokota (samo oko 800 g po čokotu), stvoren je jedan savršen bruneloVecchie Vigne 2015. Odležavao je 24 meseca u baricima od francuskog hrasta. Ima suvi ekstrakt od 32,2 g/l, ph 3,5, ukupne kiseline 5,9 g/l i 14.5% alk.

Često su me prijatelji pitali za vina od 100 poena, šta je to što jedno vino čini savršenim? Tu nema pravog odgovora, ocenjivanja su uvek subjektivna i pitanje je samo da li se, kada i vi sami to vino probate, slažete sa nečijom ocenom ili prethodno već imate poverenje u nečije iskustvo i poznavanje vina.

Ocenjivanje vina je opširna i kompleksna tema koja nikada neće biti zatvorena. Ali, što se mene lično tiče: savršena vina su ona koja vas ostave bez reči. Vina koja vam govore i opčinjavaju vas, ne ostavljajući vam ni trenutak mira da u glavi počnete da sabirate utiske o mirisima, ukusima, taninima, kiselinama i sl. To su istovremeno i najteža i najlakša vina za opisivanje, jer je umesto svih reči dovoljan samo jedan gest: dubok naklon. Posle toga ostaje samo da nastavite da uživate u njima.

Takvo je i ovo vino Siro Pacenti Brunello Vecchie Vigne 2015. Da se i zainatite da mu nađete manu, ja stvarno nemam ideju šta bi to moglo da bude. Čak i ono što često zaista važi za velika vina iz Bordoa, Pijemonta, Toskane, kada se tek pojave na tržištu, da su još uvek previše mlada i nisu spremna za piće – ovde ne važi. I to ne u smislu da je vino prerano sazrelo (što naravno nije poželjno), već upravo suprotno.

Svakome sa malo iskusnijim nepcima će odmah biti jasno da ono pred sobom ima decenije, ali i da ima jednu neverovatnu taninsku strukturu, koja vam već prija, iako će se još zaokruživati. Sakling smatra da bi ga trebalo piti od 2021, ali da nema nijednog razloga da ne uživate u njemu već sada. Po Saklingu, to je jedan poseban ili kako je rekao – „wow factor“ ovog vina, a to je bio i moj najupečatljiviji utisak nakon nedavne degustacije. Ostalo neću opisivati, sve je već Sakling bolje rekao (njegov opis možete pogledati ovde).

Od ove godine, vinarija Siro Pacenti je i kod nas na tržištu. Vecchie Vigne u Beogradu košta između 100-120 €, što je blizu njegove trenutne onlajn cene i u svetu, ali i na odličnom nivou odnosa kvaliteta i cene kada je reč o brunelu generalno, a posebno o vinima sa ovakvom reputacijom.

Ovaj brunelo je fantastičan izbor i za kolekcionare, ali i perfektna investicija za vinske trgovce ili restorane. Vino koje će trajati i razvijati se decenijama, svake godine dobijajući i na ceni. Proizvedeno je oko 25.000 boca ovog vina, za ceo svet. Manje od 200 ih je u Srbiji.

Slavomir Ćirović (deg. oktobar 2020)

Pogledajte šta je o ovom vinu rekao njegov kreator Đankarlo Paćenti, a povodom velikog priznanja „WINE OF THE YEAR 2019“:

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :