img

25 NAJBOLJIH DEKANTERA

/
/
1114 📖

Pred kraj prošle godine, na brojnim svetskim sajtovima namenjenim profesionalcima u oblasti ugostiteljstva, pojavile su se i razne top liste najboljih aksesoara za vino, posebno dekantera. Nekoliko njih smo iskombinovali sa sopstvenim iskustvima i ovo je naš izbor najboljih 25 dekantera za vino:

(pročitajte još: DEKANTIRANJE VINA * DEKANTIRANJE BELIH VINA * DEKANTIRANJE PENUŠAVIH VINA)

֎

„Le Chateau“

Standardni kristalni dekanter za jednu bocu od 750ml, idealan za stara crvena vina, uz lako i precizno sipanje.

֎

Luigi Bormioli Crescendo

Klasičan kristalni dekanter, ručno duvan, trajan i lak za rukovanje. Izvrsna aeracija.

֎

„Riedel Ultra“

Po mnogima – najbolji dekanter za aeraciju odležalih strukturnih crvenih vina. Može da se pere i u mašini za sudove.

֎

Spiegelau Authentis

Kristalni dekanter, zapremine 1.000ml, idealan za maksimalnu aeraciju.

֎

Sagaform

„Sagaform“ su kristalni ručno duvani dekanteri sa karakterističnim hrastovim okruglim čepom. Levo je specijalni dekanter za bela i oranžna vina. Naročito je dobar za oranžna, radi umekšavanja tanina. Dekanter za crvena se preporučuje za elegantna, prefinjena vina. Oba dekantera su namenjena kraćim dekantiranjima.

֎

Rabbit Pura

Lep dizajn i sopstveni sistem aeracije sačijen od cediljke za talog i čepa od inoksa, kojim se vino usmerava da klizi niz stranicu dekantera . Namenjen je za jednu standardnu bocu vina. Isključivo ručno pranje.

֎

„Ravenscroft Crystal Visual“

Lepo dizajniran kristalni dekanter, izvrstan za aeraciju laganijih crvenih vina. Ima zapreminu 1.400ml. Isključivo ručno pranje.

֎

Wine Enthusiast iSommelier Smart Decanter

Lično, ne spadamo u pristalice ovih električnih novotarija, jer smatramo da je dekantiranje takođe i jedan prelep vinski ritual, ali profesionalci iz restorana nam kažu da su ovakvi dekanter izuzetno korisni kada nemate vremena za duže dekantiranje. Koristeći pročišćen, koncentrovani kiseonik koji kroz cev unutar posude ulazi u vino, ovaj dekanter sate pretvara u minute. Postoji u zapreminama od 200ml i 750ml.

֎

„Vintorio GoodGlassware“

Univerzalni klasik od visokootpornog kristala, idealan za često korišćenje. Ima udubljenje na dnu kao i većina vinskih boca, radi lakšeg držanja prilikom sipanja. Zapremina: 1.200ml.

֎

„vSpin“

Još jedna varijanta električnog dekantera kada nemate vremena da sačekate prirodnu aeraciju. Za ubrzanje aeracije, ugrađena je magnetna baza koja stvara vrtlog i dovodi do maksimalne oksigenacije. Za napajanje se koriste baterije, a ima i svoj električni punjač. Proizvođač je Spiegelau.

֎

„Riedel Magnum Ultra“

„Riedel Ultra“ dekanter zapremine 2.000ml je namenjen dekantiranju vina iz magnum boca, ali ga mnogi koriste i za duže dekantiranje samo jedne boce vina. Riedel navodi da se u ovom dekanteru vino može držati i do 12 sati.

֎

Riedel Cabernet

Elegantan i jednostavan, ovo je jedan je od naših omiljenih dekantera. Iako je u njegovom nazivu izdvojen kaberne, ovo je generalno jedan odličan klasičan dekanter za strukturna crvena vina. Izvrstan je i za duže dekantiranje, ali i ako ste u žurbi, jer izuzetno zgodan da ga brzo vrtite u ruci i ubrzate aeraciju .

֎

„Eisberg iceberg“

Dekanter smišljen za tzv. „šok dekantiranje“ (još uvek mladih taninskih crvenih vina). Na dnu ima kuglu dizajniranu u obliku ledenog brega, koja doprinosi rasprskavanju vina na sve strane, što je i suština „šok dekantiranja“, odnosno brze aeracije.

֎

„USBOQO“

Kristalni dekanter, dizajniran za aeraciju strukturnih i aromatičnih crvenih vina. Zapremina: 1.500ml.

֎

Le Sens Home Scorpion

Kristalna „škorpija“ ima lud oblik, ali je pritom to ipak jedan izuzetno praktičan dekanter, vrlo lak za rukovanje i odličan za dužu aeraciju.

֎

‍“Vintorio Citadel

Ima visoko ispupčenje na dnu kao i gorepomenuti „Iceberg“ dekanter, ali za razliku od njega „Vintorio“ nije prevashodno namenjen za „šok dekantiranje“. On je zamišljen da u njemu lagano dekantirate vino, a zatim da aeraciju vršite vrteći ga polako u krug dok vino stvara spori vrtlog oko ispupčenja.

֎

Raye Angled

Izvrstan dekanter za vina srednje punoće, slična merlou recimo. Po našem iskustvu, idealan je za vina od sanđovezea, kao što je Chianti Classico Riserva npr.

֎

„Skogh“

Apstrakcija, atrakcija i vrlo brza aeracija. Duplo otvaranje omogućava i duplo bržu aeraciju. Sjajan dekanter.

֎

„Sommelier Touch“

Izvanredan ručno duvani kristalni dekanter malog toskanskog „craft“ proizvođača IVV. Izvrstan je za dužu aeraciju i izuzetno lagan za rukovanje, sa specijalnim udubljenjem za palac.

֎

Conundrum

Dekanter izuzetnog dizajna i pritom savršen za aeraciju vina. Dok se vino uliva u dekanter ono je već u vrtlogu koji omogućava maksimalan kontakt sa vazduhom.

֎

Riedel Tyrol

Artistički dekanter koji na stolu leži pod uglom koji omogućava maksimalan dotok vazduha. Idealan je za bogata aromatična vina.

֎

„Riedel Amadeo Lyra“

Ručno duvani kristalni dekanter koji je napravljen specijalno povodom 250 godina kompanije Riedel. Somelijeri kažu da je izvanredan za dekantiranje i izuzetno starih i izuzetno mladih crvenih vina. Riedel preporučuje da se stara crvena vina u ovom dekanteru dekantiraju neposredno pre serviranja, a mlada – nekoliko sati ranije.

֎

Zalto Denk’Art Axium

Austrijska kompanija Zalto je brzo osvojila svet svojim prefinjenim vinskim čašama, a polako počinje da se nameće i svojim izuzetno elegantnim dekanterima. „Axium“ je istovremeno namenjen i crvenim vinima srednje punoće i strukturnim belim vinima. Pogodan je i za „šok dekantiranje“ mladih taninskih vina.

֎

„The Riedel Boa“

„Boa“ je verovatno najatraktivniji dekanter uopšte. Namenjen je za dužu aeraciju strukturnih vina, a pritom je i pravi spektakl za goste.

֎

Riedel Paloma

„Paloma“ je možda najelegantniji Ridlov dekanter. Napravljen je od ručno duvanog kristala, a uz fantastičan dizajn (inspirisan golubicom) je i neverovatno precizan prilikom sipanja. Ima zapreminu nešto veću od 2.000ml i pogodan je i za magnume.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :