Kreće Prosecco Rosé
Prosecco Rosé, nova kategorija ovog popularnog italijanskog penušavog vina, ozvaničena je 2020. i upravo prvi put stupa i na svetsko tržište.
Konzorcijum Prosecco DOC je u maju prošle godine objavio da je italijansko ministarstvo poljoprivrede prihvatilo njihov predlog o upostavljanju nove denominacije Prosecco DOC Rosé. Na taj način je u suštini zvanično prihvaćena već postojeća praksa proizvodnje ružičastog penušavog vina u proseko zoni, koja prethodno nisu smela da nose oznaku Prosecco.
Prva zvanična berba za Prosecco Rosé je 2019, a iz te berbe je proizvedeno 15 miliona boca vina, koje su uglavnom unapred rasprodate na italijanskom tržištu.
Ovo su najvažnije odrednice za ružičasti proseko:
- Kao i za regularni Prosecco i za roze se koristi autohtona sorta glera, mimimum 85%, dok ostalih 15% može da bude pino noar (Pinot Nero)
- Sekundarna fermentacija (po metodi Charmat/Martinotti) za Prosecco Rosé mora da traje najmanje 60 dana, duplo više nego za regularni proseko
- Stilovi za Prosecco Rosé su određeni stepenom slasti i kreću se od kategorije Brut Zero/Brut Nature (bez ostatka šećera) do Extra Dry (sa nešto slasti)
- Na svakoj boci mora biti naznačena godina berbe (Millesimato), a na svetskom tržištu će ove godine biti dostupna berba 2020 uz male količine berbe 2019.
Foto: Vendors