img

100 BELIH SORTI STAROG SVETA: ALBILLO

/
/
610 📖

U poslednjih dvadeset godina veliki broj španskih vinara je posebnu pažnju posvetio vinogradima sa starim čokotima, zapuštenim teroarima i skoro nestalim autohtonim sortama grožđa, spasavajući ih od izumiranja i zaborava. Jedna od takvih sorti je i albiljo (Albillo), bela španska sorta grožđa poznata i pod imenima: Albillo Mayor i Albillo Real – čije poreklo još uvek nije utvrđeno.

Ovu sortu su pod svoju zaštitu posebno uzele neke mlade vinarije u regionu Ribera del Duero, koje se bave organskom i biodinamičkom proizvodnjom, najčešće u obnovljenim starim vinogradima na velikim nadmorskim visinama.

Inače, glavni regioni ove sorte su, pored Ribere (gde nosi naziv Albillo Real), još i Avila, Salamanka i Zamora, ali i Madrid, odnosno vinogorje koje okružuje špansku prestonicu, gde albiljo sve više postaje vodeća sorta regiona, pod imenom Albillo de Madrid. Uz njih, albiljo je sve značajniji i u regionu Kastilja-Leon (Castille-León), posebno u vinogradima oko Burgosa, Segovije i Valjadolida, gde je poznat kao Albillo Mayor.

Nekada je albiljo tradicionalno dosta korišćen u kupažama i to – u crvenim vinima, a najčešće uz garnaću (Garnacha; šp. grenaš). Iz sličnih razloga kao što se vionje i danas koristi u Dolini Rone, posebno u oblasi Kot-Roti (Côte Rôtie) – da bi doprineo aromatici, glatkijoj teksturi i omekšavanju tanina.

Kada je reč o albilju, ta njegova uloga je posebno poznata u kultnom španskom vinu Vega Sicilia iz Ribere del Duero, u kojem je (u starijim berbama) uz tempraniljo, kaberne sovinjon, merlo i malbek gotovo uvek bio i mali procenat albilja. U novijim berbama Vege albilja više nema, ali ne znači da ga neće biti ni u budućnosti, jer vinarija i dalje neguje jednu malu parcelu sa ovom sortom. Pritom, sve češće se u drugim regionima ponovo pojavljuju crvena vina sa ponekim procentom albilja.

Uljasta tekstura, tropsko voće i pčelinje saće

Albiljo sazreva rano, sredinom avgusta. Ima male grozdove i sitne bobice bledozelene boje.

U sortnim vinima pleni voćnim aromama, najčešće – kajsije, tropskog voća (ananasa) i citrusa (grejpfruta). Karakteristični su i tonovi ruže, a u zrelijim i vinima odležalim u hrastovini pojavljuju se tonovi lipovog meda ili pčelinjeg saća, koje kao posebno upečatljive ističe i poznata Džensis Robinson u jednom članku posvećenom albilju.

Albiljo nema prirodno visok sadržaj kiselina, ali vina iz vinograda sa većih nadmorskih visina ipak pokazuju izvanrednu svežinu, zadržavajući pritom njegove glavne osobine, a pre svega izuzetnu viskoznost i gustu, uljastu teksturu.

Vinograd pod Albiljom u okolini Segovije (Kastilja i Leon)

Najbolja vina danas dolaze uglavnom iz visokih vinograda, sa vrlo starih loza i najčešće odležavaju u hrastovim bačvama od 500-700 litara; ne predugo, uglavnom 8-10 meseci. To potvrđuju i ova četiri, verovatno trenutno najbolja vina od ove sorte:

  • Dominio del Águila Albillo Viñas Viejas iz regiona Kastilja-Leon, iz vinograda starijih od 100 godina, sa čak 900 m.n.v; vino je odležavalo 10 meseci u bačvama, a berba 2016 je od Parkera (Wine Advocate) dobila 97 poena.
  • Bodegas Ponce ‘Reto’ iz Kastilja-La Manče – 700 m.n.v, 8 meseci u bačvama od 600 litara (berba 2018 – Parker 93).
  • Bodega Maranones Picarana – stoprocentni albiljo iz madridskog vinogorja, iz 4 vinograda starih oko 70 godina, sa 650-850 m.n.v (10 meseci u francuskim bačvama od 500-700 l)
  • Bernabeleva Navaherreros Blanco – kupaža albilja (70%) i makabea (Macabeo 30%), takođe iz okoline Madrida, iz vinograda 25-80 godina, sa 830 m.n.v; fermentacija i odležavanje u različitim hrastovim bačvama 9 meseci.
Zapušteni vinogradi oko Zamore koji će uskoro biti obnovljeni

Najpoznatiji proizvođači

Dominio del Aguila, Bodega Maranones, Ermita del Conde, Bernabeleva, Bodegas Ponce, Kirios de Adrada, Bodegas Valduero, Bodegas Clunia…

Prosečne cene najboljih vina: 15-20 €

U domaćim vinotekama

Bodegas Valduero Garcia Viadero Albillo – oko 16 €

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :