img

ARGENTINSKI MALBEK

/
/
1070 📖

U Francuskoj je večito bio i ostao u senci merloa i kabernea. Kao vino, po svojim sortnim karakteristikama on se nalazi negde između te dve moćne sorte, u njemu kao da su već iskombinovane mnoge njihove prepoznatljive osobine.

Aromatski profil, taninska struktura, kiseline, sve glavne odlike malbeka (Malbec) često podsećaju ili na kaberne ili na merlo i to je jedan od glavnih razloga što, recimo, u Bordou, gde je zvanično dozvoljen u kupažama, nikada nije i upotrebljavan u značajnijim procentima, jer naprosto u kupaži sa merloom i kaberneom on nije donosio ništa posebno novo ili nešto što te dve sorte već nemaju u željenoj meri.

Drugi i ne manje važan razlog je taj što je malbeku potrebno mnogo više toplote i sunca, nego merlou i kaberneu, a Bordo svakako ne spada u sunčane regione. Usled svega toga – njegova prosečna upotreba u tamošnjim vinima jedva dostiže 2%.

Malbek, koji je inače poreklom sa severa Burgundije, ima značajnu ulogu u Dolini Loare i to u kupažama sa kaberne franom i gameom. Međutim, kao sortno vino on u Francuskoj igra glavnu ulogu samo u jednoj maloj jugozapadnoj apelaciji, u Kaoru (Cahors), koji se nalazi na oko 160 km od Bordoa. On tamo ima dva lokalna naziva, “kot” (Côt) i “okseroa” (Auxerrois), i tamo ima zaista sjajnih sortnih vina, ali ona ipak nikada nisu malbeku donela i svetsku slavu. Za to je bilo potrebno da pređe Atlantik.

Malbek u Novom svetu

Bilo je potrebno mnogo vremena, više od jednog veka, da bi od prvog zasada malbeka u Novom svetu, on postao značajan i na svetskoj vinskoj sceni. Prve sadnice malbeka su zasađene u Argentini, gde ih je doneo francuski agronom Mišel Puže oko 1850. godine. Malbek je tamo izbegao filokseru koja je pokosila evropske vinograde krajem 19. veka. I tamo, u Argentini, on je konačno i pronašao svoje mesto pod suncem – visoko u Andima, gde vinogradi ponekad dosežu i 1.500 metara nadmorske visine.

Kasnije se malbek proširio i po drugim zemljama Južne i Severne Amerike, pa i u Australiji. U Čileu je čak treća najrasprostranjenija crna sorta grožđa (najčešće se kupažira sa merloom i petit verdoom). Ali njegov sinonim je ipak Argentina, zemlja u kojoj je prvo zasađen u Novom svetu i gde danas zauzima impresivnih 50.000 ha vinograda, od čega je čak polovina u Mendozi. Upravo tamo, u Mendozi, malbek je pronašao teroar koji mu je omogućio da konačno izrazi i nešto potpuno svoje, nešto po čemu će se ubedljivo razlikovati od kabernea i merloamineralnost. I to sa tonovima ne baš uobičajenim za crvena vina.

Kada danas upoređujemo malbek iz Novog sveta i onaj iz Francuske, važno je uvek imati u vidu činjenicu da “novosvetski” malbek uglavnom potiče od francuskih sadnica pre filoksere. U Argentini – apsolutno. Tamo čak ima i mnogo starih, stogodišnjih vinograda pod malbekom.

Usled toga, mnogi stručnjaci danas posmatraju argentinski i francuski malbek skoro kao dve različite sorte grožđa. To izgleda opravdano već na prvi pogled, jer su grozdovi argentinskog malbeka znatno manji od francuskih, sa sitnijim i zgusnutijim bobicama. Kao vino, argentinski malbek ima dosta tamniju boju, mnogo izraženije voćne mirise i ukuse i “plišaniju” teksturu. Ono što je posebno zanimljivo – argentinski malbek generalno ima nešto slabiju taninsku strukturu od francuskog, ali to mu nimalo ne smeta u dostizanju ozbiljne dugovečnosti. Naprotiv, najbolja argentinska vina od malbeka pokazuju neuporedivo veći potencijal za odležavanje od onih iz Kaora, recimo.

Uopšteno rečeno, argentinska vina od malbeka se mogu opisati kao vina duboko tamne boje, sa izraženim voćnim mirisima i ukusima (šumskog voća posebno), izvanrednim, izuzetno skladnim i sočnim kiselinama i mekanim, baršunastim taninima.

Uz to, kao što smo već pomenuli, u visokim vinogradima Mendoze on stiče i jednu vrlo specifičnu mineralnost, koja najčešće podseća na miris krede i morske soli.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :