Da li znate kako je francuski „bistro“ dobio naziv?
Bistro je je jedan od simbola Pariza, tipičan gradski restorančić u kojem se služe jednostavna, jevtina, ali ukusna jela i ista takva vina. Starim pariskim umetnicima i boemima bistro je bio druga kuća. U njemu su pijuckali svoja omiljena pića, pisali, crtali, slikali, pevali, družili se i, kada se dobro zapiju, tu bi uvek mogli i da se okrepe kašikom nekog sočnog kuvanog jela.
Takvi „bistroi“ u Parizu postoje vekovima, ali taj naziv nisu dobili pre 19. veka. Prema većini istoričara, naziv „bistro“ potiče od ruske reči „быстро“ („brzo“), zato što je tokom ruske okupacije Pariza 1814, nakon savezničke pobede nad Napoleonom to bila najčešća reč koja se čula u pomenutim lokalima.
Zauzevši Pariz, Rusi su okupirali i sve njegove restorane, u kojima su po čitav dan proslavljali veliku pobedu i osvetu za Napoleonov propali pokušaj invazije Rusije. „Быстро, быстро“, orilo se po pariskim lokalima, dok su gladni i žedni ruski oficiri i vojnici požurivali svoje mrgodne poslužitelje.
Zbog tog ponižavajućeg poraza mnogi francuski istoričari su kasnije pokušali da nekako „promene“ poreklo i tog široko usvojenog naziva te vrste pariskih lokala, pokušavajući da pronađu prilično nategnutu etimologiju u raznim francuskim rečima, kao što su recimo „bistingo“, „bistouille“ ili „bistrouille“, ali ništa od toga nije imalo mnogo smisla.
Francuski ugostitelji, međutim, nisu u poreklu tog imena videli nikakav problem. Naprotiv. Prihvatili su to kao deo svoje istorije, a o tome najupečatljivije svedoči ploča postavljena na jednom od najstarijih i najpoznatijih pariskih bistroa La Mère Catherine u ulici Place du Tertre na Monmartru, na kojoj je doslovno rečeno da su naziv „bistro“ doneli „kozaci“ – Les Cosaques.
Pogledajte: SPECIJALNO LETNJE IZDANJE BEOGRADSKOG SALONA VINA!