KUVANO VINO, NA ITALIJANSKI NAČIN
Mi kažemo “kuvano vino”, na germanskom govornom području je to „Glühwein„, od čega su Rusi napravili reč “glintvajn”, Francuzi kažu “Vin chaud” (“van šo”; “vruće vino”), na engleskom je “Mulled Wine” (kuvano i začinjeno vino).
Iz nekog, potpuno nepoznatog razloga, Italijani za kuvano vino koriste naziv na francuskom: “Vin Brulé” (“spaljeno”, “pregorelo”, “zagorelo” vino).
Kuvanje vina sa šećerom ili medom je tradicija duga verovatno koliko i sama proizvodnja vina. Kuvano vino sa lekovitim biljkama i začinima je korišćeno u medicinske svrhe još u starom Egiptu, a verovatno i vekovima ranije. U Starom Rimu je takođe smatrano lekovitim, ali je bilo i vrlo popularno kao piće u hladnim mesecima. Tokom Srednjeg Veka se pilo širom Evrope, a brojni su recepti i u našim srednjovekovnim medicinskim kodeksima.
Kada je reč o kuvanom vinu kao piću, osnovna ideja je oduvek bila da tokom ključanja iz vina ispari deo alkohola i ostalih isparljivih supstanci, a da se izvuku arome začina.
U Italiji pijenje kuvanog vina (“Vin Brulé”) tradicionalno počinje upravo u ovo doba, u drugoj polovini novembra, i najviše se pije oko Božića i tokom zimskih praznika. Postoje, naravno, brojni recepti, neki čak imaju i regionalnu tradiciju, kao “bisò” u Emiliji Romanji (koristi se isključivo vino od sanđovezea). Ali, ukoliko bismo tražili neki zajednički recept, najčešće korišćen, onda je to ovaj iz Trentina, Alto-Adiđea i Lombardije.
Recept je vrlo jednostavan,a naš jedini savet je da koristite neko jednostavno, jevtino, ali solidno crveno vino, odnosno vino koje biste mogli i da popijete. To je isto pravilo kao i za izbor vina koje dodajete u hranu; ono što ne biste mogli da popijete, loše vino, vino sa nekom manom, ne koristite ni u kuhinji. I ne spremajte od njega ni kuvano vino. Loše vino će kuvano samo biti još gore.
Ovo je recept za 6 osoba:
- 1 boca crvenog vina
- ¼ šolje šećera
- 5 karanfilića
- 1 štapić cimeta
- 1 zvezdasti anis
- prstohvat muskatnog oraščića
- kora jednog limuna
- 1 pomorandža, isečena na kolutove
Pomešajte u šerpi sve sastojke i stavite je na srednju vatru. Mešajte dok se šećer ne rastvori. Ostavite ga na vatri da skoro počne da ključa, ali da ne proključa skroz. Procedite i servirajte vruće.