img

Marina Cvetić i istarska malvazija u Abrucu

/
/
406 📖

Vinarija Masciarelli je u svetu simbol Abruca, najboljeg montepulćana i trebjana. Kod nas je ta vinarija međutim poznata kao (naša) – Marina Cvetić. Već osamnaest godina „Marina“ je verovatno najpoznatija i najpopularnija italijanska vinarija u Srbiji.

Na letnjem Beogradskom Salonu Vina na Belom dvoru 04. juna imaćete priliku da probate brojne nove berbe čak osam različitih vina vinarije Masciarelli. A mi vam propuručujemo, da pored svojih omiljenih Marininih vina, nikako ne propustite istarsku malvaziju „Iskra“ iz 2019.

Iako je svima nama istarska malvazija prilično poznata, ovo vino izlazi iz nama poznatog konteksta. Ima jedan pomalo burgundski stil i vrlo snažan karakter brdovitog teroara oko Terama u Abrucu.

Masciarelli Marina Cvetić Iskra Malvasia 2019 je vino izuzetne energije, veoma mineralno i pikantno. Otvara se u slojevima cvetnih mirisa, praćenih tonovima meda i karamele. Mineralnost je izražena sve vreme, a u dugoj i energičnoj završnici, prožeta je osvežavajućim ukusima breskve, jabuke i notama morske soli i začina.

Nedavno smo bili Marinini gosti na jednoj večeri u Veroni, tokom Vinitalija, i iskoristili smo priliku da sa njom malo porazgovaramo baš o ovom vinu. A naše prvo pitanje je bilo:

Malvazija istarska nije autohtona sorta grožđa u Abrucu. Zašto si odlučila da je zasadiš?

“Jedan od najvažnijih izazova sa kojima će se svet vina morati suočiti u budućnosti jesu klimatske promene. U tom smislu, Iskra Malvazija predstavlja eksperiment. Efekti globalnog zagrevanja nam ukazuju da ćemo morati da se protiv njih borimo prilagođavanjem, a verovatno i sadnjom novih sorti grožđa. Odnosno, promenama ustaljenih proizvodnih šema, a pritom i uz očuvanje istog kvaliteta vina u jednom novom klimatskom kontekstu”

Zašto je malvazija baš pod brendom Iskra?

“Mislili smo da je dobra ideja da našu crvenu Iskru uparimo sa jednim belim vinom. Liniju Iskre sada čini ovaj ‘Crus’ par, svaki proizveden iz jednog odličnog vinograda, montepulćana i malvazije koji su zasađeni jedni pored drugog i međusobno su u interakciji”.

Ova malvazija ima sasvim drugačiji karakter u odnosu na malvaziju iz Istre koju dobro poznajemo. Šta je najveći razlog za to: klonovi, teroar, vinifikacija…?

“Najvažniji razlozi su teroar bogat krečnjakom i jedna sjajna ekspozicija. Što se tiče vinifikacije, veoma važne su velike konusne bačve za pravilno upravljanje kiseonikom, a zatim i duži kontakt sa talogom”.

Ako smo dobro razumeli, ovo je tek treća komercijalna berba. Probali smo i prethodne dve, ali karakter ove iz 2019 je potpuno drugačiji. Vino je znatno strukturnije, punije, bogatije. Da li je to samo berba ili…?

“Bez obzira na razlike u klimatskim trendovima različitih berbi, ključno ostaje da se grožđe bere u najpogodnije vreme… i verovatno smo, u poređenju sa prve dve berbe, u 2019. uspeli da pronađemo i taj savršeni trenutak za berbu. Dalje, treba uzeti u obzir i to da je grožđe iz prethodnih poticalo iz naših vinograda u Loretu, a ova malvazija je iz Terama, kao što rekoh – iz vinograda susednog montepulćanu od kojeg nastaje crvena Iskra… I po intuiciji… rekla bih da će malvazija baš tu dati najbolje od sebe. Videćemo da li će i u narednim berbama biti tolike razlike između Loreta I Terama.”

Proizvodnja je zaista ograničena, samo 1.800 boca – zašto?

“Mnoga naša vina, posebno ‘rezerve’, su u vrlo ograničenim serijama. To nije loše, jer ako ih publika ne zavoli mi ćemo tih par hiljada boca lako da potrošimo na nekoliko Masciarelli žurki…. Šalim se naravno” – smeje se Marina.

Na kraju, Iskra Malvazija na trpezi… Šta ti lično najradije jedeš uz nju?

“Suši… Suši je idealan uz ovo vino. Još ako ste u prilici da ih iskombinujete sa pogledom na morsku pučinu…” – kaže Marina nasmejano gestikulirajući na onaj poznati način kojim Italijani pokazuju da je nešto posebno ukusno.  

֎

Pročitajte još:

Šta ćete sve probati na letnjem Beogradskom Salonu Vina 04. juna na Belom dvoru

Alves de Sousa

11 minuta za čitavo leto uživanja

Simonsig Chenin Blanc 2020

Pekorino, a nije sir

Verdicchio, “mali zeleni” iz Jezija

Barbera može biti snažna

Schloss Johannisberg i Bründlmayer, dva temeljna rizlinga

Il Palagio, Stingova poruka u boci

Biti vino Džona Malkoviča

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :