img

NAJSKUPLJI VINOGRADI NA SVETU

/
/
3209 📖

Cene vinograda nikada u prošlosti nisu dostizale takve sume kao danas. Izuzetak (koji potvrđuje pravilo) jeste samo vinograd Romanée-Conti, oko kojeg su se lomila koplja još u 18. veku i oko kojeg su pravu bitku vodili ljubavnica Luja XV markiza de Pompadur i kraljev najbliži rođak Luj Fransoa de Burbon – princ de Konti, koji je na kraju pobedio i vinogradu Romane dodao svoju titulu.

Najbolji vinogradi su počeli da dostižu astronomske cene, onda kada je njihovo vino postalo simbol raskoši i statusa, dostižući trocifrene i četvorocifrene cifre za bocu. Danas se podrazumeva da su cene vina i vinograda iz kojeg ta vina potiču – uzajamno povezane.

Nekada je vinova loza sađena tamo gde druge poljoprivredne kulture nisu mogle da uspevaju, pa je i ta zemlja bila značajno jevtinija od polja pod pšenicom ili od njiva pod repom. U međuvremenu, sa širenjem burgundskog vinogradarsko-vinarskog koncepta, podvedenog pod pojam “teroar”, počela su da se pojavljuju tzv.”kultna” vina i van granice Burgundije. Pojavili su se i prvi “kultni vinogradi” u Novom svetu, pre svega u američkoj Napa dolini.

I dalje se najskuplji vinogradi nalaze u Burgundiji. Na to značajno utiče i usitnjenost tamošnjih parcela, što je posledica zakona iz Napoleonovog vremena, kada je svako imanje, posle smrti vlasnika, moralo da bude ravnopravno podeljeno na sve zakonite naslednike. To je na kraju dovelo do toga da jedna hektar vinograda često bude u vasništvu dvadeset i više vlasnika

Grand Crus parcele u Burgundiji se procenjuju na 4-6 miliona evra za hektar. Najbolji vinogradi Bordoa su dvostruko jevrtiniji, ali su površine, koje je moguće kupiti, višestruko veće nego u Burgundiji. Sve to, naravno, pod uslovom da uopšte neko prodaje Grand Crus vinograde. U poslednje vreme, glavni kupci u Bordou i Burgundiji su bili Kinezi.

Izvan Francuske, najskuplji vinogradi se nalaze u italijanskom regionu Pijemontu, a konkretno – u selu Barolo. Jedan hektar vinograda na čuvenom brdu Kanubi (Cannubi) dostiže cenu od dva milliona evra. Duplo manje košta najskuplja vinogradarska zemlja u Novom svetu, tačnije, u Raderfordu, jednom od najcenjenijih vinogorja u dolini Napa, inače poznatom po kaberne sovinjonu.

Burgundija, Romanée-Conti

Romane Konti je vinograd koji nema cenu. Njegov status je gotovo mitski, a o tome dovoljno govori i priča da je pre dvadesetak godina jedna japanska korporacija za njega ponudila čak milijardu dolara i da je i ta ponuda odbijena. Protiv prodaje su se navodno pobunili burgundski vinogradari, smatrajući da Romane Konti nije samo vinograd, već nacionalno kulturno dobro, deo njihove istorije i identiteta. Navodno, oni su vlasnicima Romane Kontija ponudili da im svi zajedno plate više nego što su Japanci ponudili. Jedan od vlasnika, Ober de Vilen je na sve to odgovorio da prodaja ni jednog trenutka nije ni razmatrana.

Ovaj vinograd pod pino noarom obuhvata svega 1.77 ha. Ima specijalan status među Grand Cru vinogradima (Monopole). Leži na zemljištu sačinjenom od smeđeg krečnjaka (do 60 cm dubine), na koji se nadovezuju slojevi gline. Međutim, pored krečnjaka i gline, tlo sadrži još toliko mnogo različitih primesa, da mnogi kažu da je zemljište Romane Kontija toliko različito da se menja maltene sa svakim kvadratnim metrom i da je to suština njegove jedinstvenosti.

Sa te površine od 1,77 ha, vinarija Domaine de la Romanée-Conti godišnje (u zavisnosti od berbe) proizvede između 3.500 i 5.600 boca vina. Najskupljih na svetu. To vino, koje na aukcijama dostiže cene od preko 10.000 dolara za bocu ( Romanée-Conti iz 1945 je prodat za 558.000 $), smatra se najčistijim, najintenzivnijim, ali i najaristokratskijim izrazom sorte pino noar, prema kojem se određuje vrednost svih ostalih crvenih vina Burgundije.

Burgundija, Grand Cru (4-6.000.000 €)

Godine 2014. je grupa LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) uspela da kupi vinograd Clos des Lambrays u Grand Cru zoni Morey-Saint-Denis, veličine 8.66 ha, za 100 miliona evra, što bi iznosilo oko 11.5 miliona evra po hektaru. To govori da cene mogu da budu i duplo veće od prosečnih, gore naznačenih, ali i o tome da za sve ipak postoje “nepristojne ponude”, koje se teško odbijaju.

U Burgundiji samo 33 vinograda ima privilegiju da nosi oznaku Grand Cru. Na bocama vina iz tih vinograda dozvoljeno je da piše samo ime vinograda (bez dodatnih imena i naziva). Oni su “nabolji od najboljih”:

Bâtard-Montrachet – Bienvenues-Bâtard-Montrachet – Bonnes-Mares – Chablis Grand Cru – Chambertin – Chambertin-Clos de Bèze – Chapelle-Chambertin – Charlemagne – Charmes-Chambertin – Chevalier-Montrachet – Clos de la Roche – Clos de Tart – Clos de Vougeot – Clos des Lambrays – Clos Saint Denis – Corton – Corton-Charlemagne – Criots-Bâtard-Montrachet – Échezeaux – Grands Échezeaux – Griotte-Chambertin – La Grande Rue – La Romanée – La Tâche – Latricières-Chambertin – Mazis-Chambertin – Mazoyères-Chambertin – Montrachet – Musigny – Richebourg – Romanée-Conti – Romanée-Saint-Vivant – Ruchottes-Chambertin

Burgundija, Montrachet (6.500.000 €)

Monraše (Montrachet) je Grand Cru vinograd pod šardoneom, u oblasti Kot de Bon (Côte de Beaune) u Burgundiji. Smešten je između dva sela: Šasanj-Monraše (Chassagne-Montrachet) i Pulinji-Monraše (Puligny-Montrachet), a smatra se najboljim svetskim “teroarom” za bela vina. Zemljište je, uglavnom, sačinjeno od gline i krečnjaka.

Vinograd obuvata svega 7.99 hektara, odakle 26 proizvođača proizvodi oko 43.000 boca vina ukupno, jer je proizvodnja zakonom ograničena na 4.000 litara po hektaru. Monraše spade među najskuplja bela vina na svetu: cene se kreću od 150 do 2.500 € za bocu.

Bordo, Pomerol (2-3.000.000 €)

Chateau Petrus

Sa 800 hektara pod vinogradima, Pomerol je najmanja vinogradarska oblast u Bordou. U stvari, Pomerol je više zajednica vinogradara koji obrađuju porodične vinograde. Tu nema velikih i glamuroznih šatoa, kao u Medoku. Ali, zato je tu jedan vrlo poseban: Petrus. A, uz njega, tu je i kultni Le Pin.

Zanimljivo je da postoji berzanska procena cena vinograda Petrus, veličine 11.4 ha, koja iznosi: jednu milijardu evra ili čak oko 88 miliona evra po hektaru. To, međutim, kao i u slučaju Romane Kontija, ne znači da će vinograd ikada biti prodat. Mada, ko zna… šta ako neko ponudi dve milijarde?

Kao i u susednom Sent-Emilionu, u Pomerolu je merlo glavna sorta, koja se kupažira sa kaberne franom i vrlo malim procentima kaberne sovinjona. Zemljište je veoma raznovrsno – od šljunka do gline. Vina su snažna, punog tela, sa tipičnim aromama svežeg ili suvog crvenog voča i sladića. Smatra se da svoje najbolje osobine iskazuju sa oko 15 godina starosti.

Bordo, Médoc (2-3.000.000 €)

Neko je Medok jednom nazvao “međuplanetarnim” simbolom vina, aludirajući na činjenicu da su u toj oblasti smeštena čak četiri od pet prvih šatoa u Bordou (Premier Grands Crus Classes). To je tačno, a i cene su “međuplanetarne” – i vinograda i vina.

Medok je smešten severno od grada Bordoa, na levoj obali reke Žironde, a podeljen je na dva dela: O-Medok (Haut-Médoc) na jugu i Medok na severu. Pod vinogradima se nalazi 4.900 hektara. Zemljište je, uglavnom, sačinjeno od šljunka, gline i krečnjaka. Tipična vina su izrazito elegantna, sa aromama crvenog voća i začina.

U Medoku ima oko 650 proizvođača, a glavne zvezde su, naravno: Château Lafite-Rothschild, Chäteau Latour, Château Margaux i Château Mouton-Rothschild.

Šampanja (1-1.600.000 €)

Region Šampanja obuhvata čak 35.000 hektara vinograda, koji su raspoređeni u tri glavne oblasti: Montanj de Rems, Kot de Blan i Dolina Marne. To je najseverniji francuski region, usled čega je i pogodan za proizvodnju penušavih vina, za koja ponajviše i odgovara upravo grožđe koje nije “upilo” previše sunca. Priča o šampanjcu, međutim, obuhvata i mnoge druge okolnosti, a pre svega sekundarnu fermentaciju u bocama, zatim odležavanje na talogu kvasaca, „remuaž“ majstorstvo kupažiranja (cuvée) itd.

Zato, u ovom slučaju, vrednost vinograda nema toliko veze sa vrednošću neke posebne lokacije ili “teroara”, koliko sa vrednošću ili statusom samog brenda neke šampanjske kuće. I pored toga, vinogradi u Šampanji su ipak veoma skupi, a najskuplji su u zoni pod šardoneom Côte des Blancs – oko 1.6 miliona evra po hektaru.

Generalno, zemljišna podloga Šampanje je ispunjena kredom, koja na nekim mestima dostiže i do 40%, pa je i većina šampanjskih podruma smeštena u krečnjačkim pećinama, koje su, u stvari, nekadašnji rimski rudnici krednog kamena.

Pijemont, Cannubi (1.5-2.000.000 €)

Kanubi (Cannubi) je najskuplji vinograd u čitavoj zoni barola. To dugačko brdo u blizini sela Barolo predstavlja sinonim za zrelost, kompleksnost, svežinu i bogatstvo mirisa i ukusa barola u svom najboljem izdanju. Ovaj Cru obuhvata 38 ha, koji su u vlasništvu 26 proizvođača.

Perfektna ravnoteža između peska, krečnjaka i gline, sadržana u zemljištu, iskazuje se i kroz savršenu ravnotežu boje, aroma, strukture i tanina u vinu sa Kanubija. Vina sa ovog brda su sposobna da, bez većih problema, odležavaju duže od 30 godina. Kada se ta njihova dugovečnost stavi u kontekst vrednosti vinograda, onda ispada da je Kanubi možda i najbolja investicija, među vinogradima koje smo predstavili u ovom tekstu… opet – ako uopšte neko od proizvođača želi da proda svoju dragocenu parcelu.

Veneto, Cartizze (1.5-2.000.000 €)

Kartice su brdo na oko 300 m.n.v, sa 106 ha vinograda, u blizini gradića Valdobjadene (Valdobbiadene). Vinogradi, u vlasništvu 140 proizvođača, smešteni su na terasama, na zemljištu bogatom morskim naslagama, sa peskom na vrhu brda i dosta kamena u podnožju. Kao i svuda u vinogorju Koneljano-Valdobjadene i Kartice su zasađene glerom, sortom grožđa od koje nastaje proseko (Prosecco).

Kartice imaju nezvaničan Grand Cru status, posmatraju se kao subzona pod imenom Superiore di Cartizze, a proseko iz ovih vinograda košta i po 20 i više evra. Pored proseka (penušavog vina dobijenog po metodi Martinotti-Charmat), nekoliko proizvođača proizvodi i spumante (penušavo vino po klasičnoj-šampanjskoj metodi).

Sa neverovatnim uzletom popularnosti proseka u svetu i Kartice sve više dobijaju na ceni, a poslednje procene se kreću i na oko 2 miliona evra po hektaru.

Kalifornija, Rutherford (1.000.000 €)

Jedno od najpoznatijih, a sigurno najskuplje vinogorje u Kaliforniji, kada govorimo o cenama vinograda, jeste Raderford (Rutherford) – vinogradarska oblast u blizini istoimenog grada u Napa dolini.

Porozno zemljište, ispunjeno krupnim šljunkom, ilovačom, peskom i vulkanskim nanosima, pokazalo se idealnim za uzgajanje kaberne sovinjona, koji zauzima većinu od 2.700 hektara tamošnjih vinograda.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :