img

POUILLY-FUISSÉ, ŠARM JUŽNE BURGUNDIJE

/
/
1429 📖

Kada se iz znamenitog vinogorja Kot d’Or (Côte d’Or) zaputite ka jugu Burgundije, najpre ćete proći kroz oblast Kot Šalonez (Côte Chalonnaise), a kada naiđete na jednu neobičnu prirodnu kulu, koja se poput nekakve osmatračnice uzdiže iz vinograda, to će značiti da ste stigli u drevnu grofoviju Makone (Mâconnais), ali ćete i dalje biti u jednom istom kraljevstvu, onom kojim vlada šardone.

Ta kula od krečnjaka, visoka oko 500 metara, poznata pod imenom La Roche Solutre, ostatak je koralnog grebena, jedinog preostalog iz vremena od pre 200 miliona godina, kada je Burgundija bila pod morem. Pre 20.000 godina, kako su arheolozi dokazali, bila je osmatračnica drevnih lovaca, koji su ovde najčešće lovili divlje konje. Danas je ona simbol vinogorja, u kojem je glavna zvezda šardone poznat pod imenom Puji-Fjuise (Pouilly-Fuissé).

Pouilly-Fuissé je glavna apelacija regiona Makone, čiji naziv je izveden iz imena dva sela Puji i Fjuise, a koja obuhvata oko 800 hektara vinograda pod šardoneom, smeštenih između pet sela: Fuisse, Pouilly, Solutre-Pouilly (Solutre-Puji), Chaintre (Šantre) i Vergisson (Veržison). Nekada se čitava oblast zvala Puji, a 1936. godine, kada je uveden apelacioni sistem, oformljena su tri AOC: Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché (Puji-Loše) i Pouilly-Vinzelles (Puji-Vanzel).

Puji-Fjuise je bila i ostala najvažnija apelacija među njima. Zanimljivo je da ovde ne važi poznati burgundski Cru sistem klasifikacije vinograda, a prema lokalnoj anegdoti – to je tako zato što, u vreme kada je uvođen sistem AOC u regionu Makone, vinogradari iz Pujia nisu na vreme dostavili svoje prijave!?

Puji-Fjuise inače nema ništa zajedničkog sa apelacijom iz doline Loare, čije ime zvuči slično (Pouilly-Fume), jer se tamo uzgaja isključivo sovinjon blan.

Šardone pod palmama

Ovdašnja klima je kontinetalna i stabilna, ali i pod neobičnim uticajem Sredozemlja, o čemu svedoče i palme na ulicama grada Makona, zbog čega bi moglo da se kaže da je, vinogradarski gledano, region Makone prelaz između Burgundije i jugozapadne Francuske. To, donekle, objašnjava i ranije sazrevanje, pa i znatno veće prinose šardonea u ovoj oblasti u odnosu na ostatak Burgundije. To, naravno, utiče i na reputaciju ovdašnjih vina, koja su i neuporedivo jevtinija od onih iz Kot d’Ora ili Kot de Bona, ali kada ih probate – možda ćete im ostati zauvek privrženi.

Vinogradi u apelaciji Puji-Fjuise su smešteni na padinama, na oko 200-300 metara nadmorske visine, na zemljištu bogatom krečnjakom i glinom, ali i fosilima korala čiji slojevi leže na granitnoj osnovi. Maksimalno dozvoljeni prinos je 5.000 litara vina po hektaru. U rejonu sela Šantre, vinogradi su na južnim ekspozicijama i sazrevaju oko dve nedelje ranije od ostalih. Veržison je više okrenut ka severu, a njegova vina su prepoznatljiva po punoći. Najjužnije se nalaze vinogradi oko sela Puji i Fjuise i grožđe iz njih je i najskuplje. S obzirom na to da ovde nema uobičajenog burgundskog Cru sistema, najbolja vina treba tražiti prema reputaciji odnosno imenima najpoznatijih proizvođača (dole navedenih).

Vinogradi oko Veržisona

Najbolja vina Puji-Fjuisea se odlikuju punoćom i skoro uljastom teksturom, koja vremenom postaje sve “masnija“. Među tipičnim aromama se jasno izdvajaju “mineralni” tonovi i mirisi limuna, grejpfruta, ananasa, breskvi, divljeg cveća i bagrema, a kao sekundarne ili tercijalne arome (stečene odležavanjem u baricima) – arome badema, lešnika, med i kora sveže pečenog hleba. Vina odležavaju između dve i četiri godine, u zavisnosti od stila proizvođača, a vina iz dobrih godina sazrevaju i razvijaju se u bocama po 5-10 godina. Vina iz najboljih berbi su u stanju da dostignu i “starost” od 20 godina.

Posle izvesnog zastoja, tokom osamdesetih godina prošlog veka, reputacija Puji-Fjuisea je u stalnom porastu, zahvaljujući, pre svega onim vinarima koji su počeli da izdvajaju vinograde i parcele u nazivima svojih vina, stvarajući jedan sopstveni, iako nezvanični, Cru sistem. To je značajno i za novo razumevanje tih vina na tržištu, koje je inače naviklo da kvalitet vina iz Burgundije prepoznaje po nazivima vinograda, a ne toliko po imenima proizvođača, a kamoli po nekakvim fantazijskim nazivima, kakvih u Puji-Fjuiseu inače ima dosta. Među najboljim teroarima apelacije, trenutno se smatraju: „La Roche“, „Le Clos“, „Clos de Varambond“, „Clos de la Chapelle“, „Les Chantenets“, „Les Brulees“, „Les Menestrieres“, „Les Vignes Blanches“, „Aux Chailloux“ i „Les Crays“.

Sa tim promenama ili barem naznakama promena, menja se i odnos vinskih komentatora i kritičara prema ovoj apelaciji. Mnoga vina su dobila ocene jednake, pa čak i više, od nekih šardonea iz elitnih burgundskih vinograda. Ona ne mogu, naravno, da se mere sa burgundskim belim ikonama iz Kot de Bona (Monraše itd.), ali kada se zna da vodeći šardonei Burgundije koštaju po nekoliko stotina, pa i po nekoliko hiljada evra, onda Pouilly-Fuisse postaje neodoljivo privlačan, jer njegove prosečne cene se kreću između 15-30 evra za bocu, a onih najboljih od 30 do najviše 70 evra. To je šardone koji će vam sigurno na jedan posebno šarmantan način približiti Burgundiju, a da vam pritom ne isprazni džepove.

Najpoznatiji proizvođači su:

Guffens-Heynen, Domaine Valette, Domaine J.A. Ferret, Chateau des Rontets, Chateau-Fuisse, Domaine Saumaize-Michelin, Chateau de Beauregard, Les Heritiers du Comte Lafon, Domaine Robert-Denogent, Domaine Barraud

Slavomir Ćirović

Više o geografsko-geološkim specifičnostima apelacije Pouilly-Fuissé pogledajte u ovom videu Vins de Bourgogne

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :