img

PROPUTUJTE SVET VINA KROZ 33 ČUVENE VINARIJE

/
/
1280 📖

Dok #sedimogdesmo barem da pustimo mašti na volju… Pripremili smo vam izbor zanimljivih video priča o 33 živopisne svetske vinarije, koje će vas odvesti na daleka putovanja širom vinskog sveta. Nekima će ovi prizori probuditi lepe uspomene, nekome će dati ideje za sledeća putovanja, kojih će biti, bez brige. U svakom slučaju opustite se i uživajte u prelepim prizorima, koji će vas preneti u čudesni i bezvremeni svet vina.

֎

Antinori

Nova vinarija vinske dinastije Antinori, koja se vinom neprekidno bavi od 1385, podignuta je 2012. u srcu Kjantija, prema dizajnu čuvenog italijanskog arhitekte Marka Kazamontija.

֎

Bruma

Meksička vinartija Bruma ima reputaciju proizvođača izvrsnih organskih vina, a i njihova vinarija u Dolini Gvadalupe, koju je projektovao vodeći meksički arhitekta Alehandro d’Akosta, prati taj ekološki koncept.

֎

Francis Ford Coppola Inglenook Winery

Frensis Ford Kopola je ovu, danas kultnu kalifornijsku vinariju, podigao 1975 – od novca koji je zaradio na prvom delu legendarne filmske trilogije “Kum”.

֎

Marques de Riscal Winery & Hotel

Vinariju i luksuzni hotel Marques de Riscal projektovao je čuveni svetski arhitekta Frenk Geri. Hotel je otvoren 2006. i uvršten u hotelski lanac Marriot International.

֎

Viña Vik

Čileansku vinariju Viña Vik, smeštenu u podnožju Anda, projektovao je vodeći čileanski arhitekta (hrvatskog porekla) Smiljan Radić. U okviru vinarije je i luksuzan hotel, a Viña Vik je časopis Wine Enthusiast proglasio za vinariju godine u kategoriji “Best Winery Expirience”.

֎

The d’Arenberg Cube

Čuvena australijska vinarija d’Arenberg danas je širom sveta poznata i po vinariji u obliku naslaganih kocki, koju je projektovao arhitekta Čester Ozborn 2003. “Cube” ima pet nivoa, sa različitim zanimljivim sadržajima.

֎

Hameau Duboeuf

Žorž Dibef, legendarni “Papa Božole”, tvorac svetskog fenomena Beaujolais Nouveau, svoju ogromnu vinariju u srcu Božolea je 1993. pretvorio u “vinsko selo”, u kojem, na 30.000 m2, posetioci uživaju u različitim sadržajima povezanim sa vino. To je najveći svetski vinski tematski park, koji ima čak i sopstvenu železničku prugu i stanicu povezanu sa Parizom.

֎

Villa Della Torre Allegrini

Prelepa vila iz 1560. godine, u vlasništvu vinarije Allegrini, jednog od najboljih proizvođača amaronea, je okružena vinogradom “Palazzo della Torre”, u kojem se proizvodi istoimeno fantastično vino. “Villa Della Torre” je mesto koje ne bi trebalo propustiti kada ste u Venetu.

֎

Chateau La Coste

Chateau La Coste je vodeća biodinamička vinarija u Provansi i vinski butik hotel sa 28 soba. Na imanju se nalaze brojne umetničke instalacije, uključujući “Muzički paviljon” legendarnog Frenka Gerija i impresivnu “Hrastovu sobu” Endija Goldsvortija.

֎

Quinta do Crasto

Čuvena portugalska vinarija Quinta do Crasto je smeštena na nadmorskoj visini od 600 metara, odakle se pruža zadivljujući pogled na dolinu reke Douro. Pored fantastičnih vina, taj položaj je glavni razlog što je ovo imanje smešteno na 130 ha i jedna od najatraktivnijih portugalskih turističkih destinacija.

֎

Bodegas Ysios

U samom srcu Riohe Alavesa, prelepa butik vinarija Bodegas Ysios delo je čuvene španske arhitektonske kompanije Santiago Calatrava.

֎

Bodegas Sommos

Bodegas Sommos je jedna od vodećih vinarija u svernom španskom vinskom regionu Somontano. Atraktivna vinarija u obliku prizme delo je arhitekte Hezusa Marina Paskvala.

֎

Schloss Johannisberg

Schloss Johannisberg je najstarija postojeća nemačka vinarija, sa tradicijom dužom od 900 godina. Nalazi se u regionu Rajngau, u selu Johanisberg, zapadno od Visbadena. Čuvena je i po tome što je u njoj proizvedno prvo nemačko vino iz kasne berbe.

֎

Catena Zapata

Catena Zapata je vodeća argentinska vinarija, koju je 1902. osnova italijanski imigrant Nikolas Katena. Vinarija, čiji oblik podseća na majanske piramide, nalazi se u regionu Mendoza. Pogledajte ovu odličnu kratku priču o vinariji, koju će vam ispričati današnja vlasnica Laura Katena Zapata.

֎

Klein Constantia

Najstarija južnoafrička vinarija Klein Constantia bila je vekovima poznata po jednom od najpoželjnijih slatkih vina na svetu “Vin de Constance”. Hiljadu litara tog vina je svake godine slato Napoleonu, tokom njegovog izgnanstva na ostrvu Sveta Jelena, od 1815. do njegove smrti 1821. “Konstanciju” su voleli i u svojim delima slavili mnogi pisci i pesnici: Džejn Ostin, Čarls Dikens, Šarl Bodler…

֎

Viña Errázuriz

Čileanska vinarija osnovana 1870. u dolini Akonkagva, u blizini Santjaga. U njenim podrumima nastaje nekoliko kultnih čileanskih vina: Don Maximiano Founder’s Reserve, Seña (u partnerstvu sa Mondavijem), Viñedo Chadwick, Kai Carmenère i La Cumbre Syrah.

֎

Château Les Carmes Haut Brion

Château les Carmes Haut-Brion je jedini šato u Bordou koji se stvarno nalazi u Bordou – u gradu Bordou, u ulici Rue des Carmes 20. Osnovan je još 1584. i u to doba se nalazio izvan zidina grada, ali se sa širenjem Bordoa na kraju zatekao u samom gradu, sa svih svojih šest hektara vinograda!

֎

Quinta do Noval

Legendarna portugalska vinarija Quinta do Noval je osnovana 1715. i ime je dobila po svom vinogradu. To je jedini proizvođač porta koji se nalazi u Dolini Douro, za razliku od ostalih proizvođača čiji porto odležava u gradiću Vila Nova de Gaja, u blizini grada Porta. Porto Quinta do Noval iz 1963. se smatra najboljim portom ikada.

֎

Castiglion del Bosco

Jedno od najlepših imanja u okolini Montalćina. Castiglion del Bosco je pored brunela poznat I po izvrsnom “supertoskancu” Riparbella.

֎

Capezzana

Još jedno prelepo toskansko imanje, smešteno na 12 km zapadno od Firence, u zoni Carmignano. Postoje podaci o proizvodnji maslinovog ulja na tom imanju još iz 804. godine, a danas ono obuhvata 80 ha vinograda i 30.000 stabala maslina.

֎

Castello Banfi

Vinariju Castello Banfi su 1978. osnovala dva brata, Amerikanci italijanskog porekla, Džon i Hari Marijani. Banfi je odlučujuće uticao na popularnost brunela na američko tržištu, a danas je to jedna od najživopisnijih toskanskih vinarija, sa imanjem od 2.870 ha, od čega su jedna trećina vinogradi.

֎

Avignonesi

Vinarija Avignonesi je vodeći proizvođač u Montepulćanu, čuvena po fantastičnom Vin Santu “Occhio di Pernice”, jednom od najboljih slatkih vina na svetu. Avignonesi proizvodi i izvanredan merlo Desiderio, a on čini i 50% kultnog vina 50 & 50, koje zajedno proizvode Avignonesi i Capannelle.

֎

Capannelle

Capannelle je prelepo malo imanje smešteno na vrhu brda iznad sela Gajole u samom srcu Kjantija. Ispod tog brda se nalazi fantastičan podrum, u kojem odležava i sanđoveze koji čini onih drugih 50% u vinu 50 & 50.

֎

Barone Ricasoli

U selu Gajole se nalazi i najstarija italijanska vinarija Barone Ricasoli, osnovana 1141. godine. To je imanje koje ne smete propustiti kada ste u Toskani.

֎

Tasca d’Almerita

Tasca d’Almerita je najznačajnija sicilijanska vinarija, osnovana 1830 godine. U vlasništvu grofovske familije Taska se nalazi pet fantastičnih imanja: Regaleali (vinogradarska oaza sa 550 ha vinograda), Tenuta Capofaro na ostrvu Salina, Tenuta Tascante u podnožju Etne, Tenuta Whitaker na ostrvu Mocija i Tenuta Sallier de La Tour (Monreale). Časopis Wine Enthusiast je 2019. Tasku proglasio za svetsku vinariju godine.

֎

Château Lafite Rothschild

Jedna od najslavnijih vinarija na svetu. Château Lafite Rothschild na svom imanju baštini tradiciju proizvodnje vina od 1234. godine, a pod tim imenom je poznat od 1868. kada je imanje kupio baron Džejms Mejer Rotšild. Imanje se nalazi u selu Pojak u Medoku i obuhvata 107 ha vinograda, u kojima nastaje jedno od najcenjenijih vina sveta.

֎

CÁLEM

Cálem je u svetu jedan od sinonima porta. Ova vinarska kuća osnovana 1859. je i jedna od najposećenijih portugalskih vinarija uopšte.

֎

Bodegas Portia

Jedna od vodećih vinarija u Riberi del Duero smatra se i arhitektonskom ikonom. Pripada grupi Faustino.

֎

Lapostolle Clos Apalta

Lapostolle važi za jednu od najboljih čileanskih vinarija. Osnovale su je dve familije: Rabat iz Čilea i Marnije Lapostol iz Francuske (u čijem vlasništvu je i legendarni liker Grand Marnier). Nalazi se u dolini Kolčagva i pored sjajnih vina pleni i svojom živopisnom arhitekturom.

֎

Château Cheval Blanc

Pored toga što je jedna od najveći ikona Sen-Emiliona, Château Cheval Blanc se svojevremeno “proslavio” i jednom bizarnom anegdotom sa Robertom Parkerom. Naime, menadžer vinarije Žak Hebrar je bio nezadovoljan jednom Parkerovom ocenom i tražio je od kritičara da poseti šato i ponovo proba vino, a kada je ovaj došao on je dopustio svom psu da ga napadne i ujede. Na Parkerovu molbu da mu da zavoj, Hebrar mu je dao kopiju biltena u kojem je Parker štampao svoju kritiku.

֎

Bodegas Faustino

Jedna od najpoznatijih španskih vinarija, sonovana 1861. Poseduje 700 ha vinograda u regionu Rioha Alavesa.

֎

Peregrine Wines

Čuvena novozelandska vinarija, smeštena u Centralnom Otagu, pored Kvinstauna. Okružena je planinama na kojima se sneg zadržava osam meseci tokom godine. Poznata je po izuzetnom pino noaru, a od 2003. i po svojoj novoj vinariji, dizajniranoj tako da simboliše krila sokola u strmom letu.

֎

Veuve Clicquot

Ispod brda oko Remsa u Šampanji nalazi se pravi lavirint visokih krečnjačkih tunela i dvorana, koje su prokopani još u doba Starog Rima. Ti nekadašnji rudnici krede i krečnjaka su kasnije pretvoreni u impresivne podrume za proizvodnju i odležavanje šampanjca, a jedna od najlepših krečnjačkih pećina je u rukama jedne od najstarijih i najvećih šampanjskih kuća – Veuve Clicquot Ponsardin.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :