img

ŠTA ZNAČI “IZBALANSIRANO“ VINO”?

/
/
942 📖

Za većinu vinara najznačajniji posao je potraga za balansom u vinu. Taj sklad oni traže već u samom vinogradu, negujući sorte vinove loze koje su odabrali kao najbolje za svoje podneblje i zemljište, odnosno vinograd/teroar. Svaki vinograd ima svoj jedinstveni “potpis” ili “pečat”. I kao kod otiska prsta, njegove “linije” su unikatne i oblikovane brojnim uticajima: klimom i mikroklimom, zemljištem, mikrolokacijom, načinom uzgoja, trenutkom berbe, a na kraju i brojnim odlukama vinara tokom vinifikacije i odležavanja vina.

Na kraju, one se iskazuju nizom delikatnih čulnih “frekvencija” i vibracija koje osećamo dok pijemo vino. Manje poetski rečeno, to su osnovne komponente vina: sadržaj alkohola, tanina, kiselina i preostalog šećera, koncentracija voća (ekstrakt), izražajnost voćnih i drugih aroma (hrasta npr.) – sve ono što osećamo dok pijemo vino. Na kraju te senzorne liste stoje dva “potpisa”: vinograda i vinara.

Potraga za balansom je, u stvari, usklađivanje tih komponenata. Mnogo toga zavisi od vinograda, odnosno grožđa i berbe, ali, osim za vremenske uslove, za sve ostalo je na kraju odgovoran čovek, vinogradar, vinar. Zato se on, uz podneblje, zemljište i vinovu lozu smatra četvrtim i ravnopravnim delom “teroara”. Vino se ne rađa samo po sebi.

Ali posle svega, to da li je neko vino “izbalansirano” ili ne – ne ocenjuje vinar. Ocenjuju oni koji ga piju. Neko voli snažnije tanine, arome hrasta, neko izraženije kiseline ili slast, nekome čak prija neki blagi oksidativni ton itd. Bez obzira na to što većina pomenutih komponeneta može da bude izmerena i da na papiru deluje skladno – opet sve zavisi od vašeg ličnog osećaja i ukusa. Doživljaj vina je subjektivan. Na to vinari više ne mogu da utiču.

Profesionalni degustatori često koriste reč “balans” i za neka vina će čak reći da su “perfektno izbalansirana”, najčešće ukazujući na to da je reč o tzv. “velikom vinu”. Ali, kao što ne postoji objektivna definicija “velikog vina”, tako ni ova ocena nije naučna definicija, više je metafora i vi ćete tu njihovu sugestiju prihvatiti ili ne. Čak i da postoji – ostaje pitanje koliko je vama lično taj balans presudan u konačnom doživljaju vina. Uostalom, neka vina mogu da budu perfektna za mnoge, a neko da bude savršeno samo za vas. Ili kao što to reče čuveni italijanski vinar Anđelo Gaja:

“Izraz ‘perfektno vino’ u meni uvek budi nekakvu nelagodnost. Neke male ‘nesavršenosti’, u kiselinama, u taninima, ako su pod kontrolom, mogu da budu autentični i posebno uzbudljivi elementi geografskog porekla vina”

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :