img

SVE BOJE ROZEA (prvi deo)

/
/
1391 📖

Od glamura Azurne obale i živopisnih vinograda i polja pod lavandom u Provansi, preko raskalašnih žurki na bazenima i jahtama bogataša, pa sve do morskih plaža, romantičnog šumskog piknika i veselog letnjeg roštilja – roze je svuda u svetu pronašao mesto. U poslednjoj deceniji proizvodnja rozea u svetu je u konstantnom porastu a i potrošnja je prati skoro u korak. Uz proseko (Prosecco), roze je najveći fenomen današnjeg svetskog tržišta vina.

Tržišni eksperti su za svetsku eksploziju rozea pronašli mnogo razloga, među kojima neki zvuče i pomalo banalno, ali imaju evidentne rezultate. Jedan od njih su označili kao “moć slavnih”, ukazujući na enormnu porast popularnosti rozea u Americi, glavnom svetskom vinskom tržištu, nakon što je nekoliko filmskih i muzičkih zvezda započelo proizvodnju rozea, kao Bred Pit i Anđelina Džoli (Château Miraval) u Provansi, Džon Bon Džovi u Langdoku i Sara Džesika Parker u okolini Sen Tropea.

Kao drugi značajan razlog izdvojili su: socijalne mreže i mlade generacije potrošača. U poslednjih nekoliko godina Instagram i Pinterest su eksplodirali od ružičastih boja vina na fotografijama sa noćnih zabava i letnjih odmora. Roze, kao neopterećujuće, zabavno vino koje se pije spontano, postalo je jedan od najživopisnijih simbola leta. Što je leto toplije – prodaja rozea će biti srazmerno veća, logično je, a to pokazuju i precizne tržišne analize.

Vinarije su se na to nadovezale i specifičnim marketingom, zabavnim nazivima vina, šarolikim dizajnom etiketa i živopisnim pakovanjama. Mnogi su se čak obratili isključivo ženama, putem etiketa i boca koje često podsećaju na parfeme, ali sa primamljivom ružičastim nijansama vina u njima.

Popularnost rozea je, naravno, privukla i “velike igrače” koji su počeli da kupuju provansalske vinarije, poput francuskog milijardera Bernara Arnoa, vlasnika LVMH grupe u čijem većinskom vlasništvu su npr. već Château Cheval Blanc, Château d’Yquem, Krug, Ruinart, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Cloudy Bay, Terrazas de los Andes, Hennessy itd.

Cene rozea su se rastegle od 2-100 €, ali se proširio i dijapazon stilova.

KAKO DEFINISATI ROZE?

Iako je boja i dalje jedan od od glavnih argumenata rozea, nju ipak ne bi trebalo smatrati suštinom tog tipa vina, smatra Elizabeth Gabay (Master of Wine), svetski autoritet za ovu temu. U svojoj knjizi “Rosé, Understanding the Pink Wine Revolution”, koja je doživela planetarnu popularnost, ona navodi da bi roze, kao i svaki tip vina, trebalo definisati prema vinifikaciji, a ne prema boji. Roze je, kaže ona, tip vina u kojem namerno nije dovršena vinifikacija sa pokožicom grožđa.

Za razliku od rozea, klasična bela vina se proizvode bez kontakta sa pokožicom, crvena – u dugom kontaktu, a tzv. “oranžna” u namerno produženom kontaktu sa pokožicom belog grožđa. Reč je, dakle, o maceraciji – procesu koji obično teče paralelno sa fermentacijom, a prilikom kojeg sastojci čvrstih delova grožđa prelaze u širu, odnosno u vino. Među tim sastojcima su najznačajnije taninske i bojene materije. Kod crvenih vina taj proces može da traje nedeljama, a kod rozea najčešće 6-48 sati, u zavisnosti od sorti grožđa i njihovog sadržaja bojenih materija, odnosno željenog stila vina. Generalno, što je maceracija duža, boja rozea će biti tamnija, a vina strukturnija, ali to je samo uopštavanje izuzetno širokog dijapazona nijansi i stilova rozea.

Pored maceracije, postoje i još neke, doduše manje zastupljene metode. Slična maceraciji je metoda direktnog presovanja crnog grožđa, kao u proizvodnji belog vina. Iako je isceđeni sok bio u ekstremno kratkom dodiru sa pokožicom grožđa, on ipak sadrži izvestan sadržaj pigmenta. To su najsvetliji mogući rozei.

Poznata je i metoda “senje” (“saignée” – fr. “krvarenje”), koja je u suštini propratni proizvod vinifikacije crvenog vina. Ona podrazumeva da se u ranoj fazi maceracije ispusti deo soka iz tanka (da “prokvari”). Taj deo se zatim vinifikuje kao roze, a ostatak soka kao crveno vino. Tu je, naravno, crveno vino na dobitku, jer preostali sok je koncentrovaniji i sadržajniji bojom i taninima, ali ima i primera dobrih rozea

SVE BOJE ROZEA (drugi deo)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :