img

TRAMINAC I „GEWÜRZTRAMINER“

/
/
2023 📖

Traminac može da se posmatra kao sorta grožđa, ali i kao familija sorti, koja uz familiju pinoa (pino noar, pino griđo/gri i pino blan) i muskata, važi za jednu od najstarijih na svetu. To su sorte koje su tokom vekova mnogo puta mutirale, stvarajući veliki broj klonova. Što više klonova jedna sorta ima, to je njena priča komplikovanija, pa je i priča o tramincu prilično zamršena.

Neke stvari se znaju, ali mnogo toga se i dalje istražuje. Poznato je da je traminac ime dobio po alpskom selu Tramin u Južnom Tirolu (Alto-Adiđe), u čijoj okolini je uzgajan, prema pisanim dokumentima, još početkom 11. veka. Čuveni francuski ampelograf Pjer Gale je polovinom 20. veka smatrao da je traminac identičan sorti savanjan blan (Savagnin Blanc; nema veze sa sovinjon blanom) iz regiona Žira (Jura) na istoku Francuske. Najnovija istraživanja, međutim pokazuju da se te dve sorte, ne mnogo, ali ipak razlikuju. Zanimljivo je i to da je, recimo, vionje (Viognier), sorta iz doline Rone, u rodbinskim vezama sa savanjanom.

Ampelografi smatraju da su izvorni traminac ili savanjan (ili neka nepoznata sorta nastala njihovim spontanim ukrštanjem) u nekom trenutku mutirali u sortu grožđa sa ružičastim bobicama, koja je poznata kao savanjan roze/crveni traminac (Savagnin Rose; Roter Traminer). Daljom (aromatičnom) mutacijom te sorte nastao je najznačajniji predstavnik familije traminca – gevurctraminer (Gewürztraminer).

Tokom mutacija i viševekovnog kretanja po regionima, uglavnom srednje Evrope, traminac je postao posebno značajan u dolini Rajne i u Alzasu, a negde usput je na tom putovanju pokupio prefiks “gewurtz”, koji na nemačkom znači – začin. Odatle i naš naziv “začinski traminac”, mada se često čuje i ime “mirisni traminac”, prema italijanskom Traminer Aromatico.

Među aromatičnim sortama grožđa, gevurctraminer je neprikosnoveni lider. Intenzitetom svojih aroma on prevazilazi čak i muskatne sorte, kao i ostale članove familije traminca. Njegov aromatski profil je toliko jasan i upečatljiv da je, kada ga jednom probate, gotovo nemoguće da ga sledeći put ne prepoznate, bez obzira o kojem podneblju ili o kom proizvođaču je reč.

Lepeza njegovih aroma je raskošna, ali sa nekoliko izuzetno snažnih i prepoznatljivih tonova. Pre svih, to su specifične arome ruža i ratluka (ili baš ratluka “od ruže”). Čuveni vinski pisac Tim Etkin je, pišući o ovoj sorti, rekao da mu gevurctraminer, zbog ratluka, svaki put vrati sećanje na šetnju istanbulskom velikom pijacom Grand Bazaar.

Dalje se taj dijapazon širi na, takođe tipične, arome: ličija, grejpfruta, ananasa, manga, “voća strasti”, narandže/mandarine, breskve, kajsije. Taj okvir važi i za izvorni traminac, a gevurctraminer se posebno izdvaja tonovima začina (po kojima je i dobio ime: “gewurtz” – “začin”), kao i aromama đumbira, meda i dima. Ponekad se pojavljuje i miris tamjana, kao i kod naše tamjanike, a zanimljivo je da upravo tamjanika može takođe da ima i onu intrigantnu aromu ratluka (“od ruže”).

Iako je i dalje značajan u Nemačkoj, tamo se često dešava da se pod etiketama sa nazivima “Traminer” ili “Gewürztraminer”, u stvari, “krije” crveni traminac (Roter Traminer). Elitnim svetskim regionom i svojevrsnim “duhovnim zavičajem” gevurctraminera se danas smatra Alzas. Ampelografi smatraju da je on tamo pod imenom Traminer još od 15. veka, ali se kao Gewürztraminer prvi put pominje tek 1870. On u Alzasu zauzima samo 18% svih vinograda, ali pritom i najveći deo Grand Cru lokacija, zbog čega u svetu ima status vodećeg alzaškog vina. U tim bogatim, “uljastim”/“masnim” alzaškim vinima, simfonija aroma gevurctraminera je obogaćena i izuzetno snažnim “mineralnim” tonovima.

Kod nas traminac/začinski traminac najdužu tradiciju ima u Vojvodini i nju, pod jednim ili drugim imenom, nastavljaju: Deurić, Bikicki (isključivo crveni traminac), Kovačević, Probus, Galot, Petra, Imperator, MCC. U Šumadiji ga uzgajaju Virtus i Aleksandrović, u Pocerju Pusula, u Negotinskoj krajini Mikić. Stilske razlike među njihovim vinima pokazuju da traminac/gevurctraminer ima kod nas više nego zanimljivu budućnost.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :