img

VOLITE LI RAJNSKI RIZLING?

/
/
1486 📖

Čuveni francuski enolog Emil Pejno je polovinom 20. veka rajnski rizling nazvao “kraljevskim grožđem”. Kada takvu ocenu da čovek koji se u svetu smatra ocem moderne enologije i kada, pritom, nije reč o francuskoj sorti, onda rizling nije mogao da dobije veću pohvalu. Mnogo kasnije, u prvom izdanju svoje čuvene knjige “The Oxford Companion to Wine” Džensis Robinson je, govoreći o tadašnjoj, niskoj reputaciji rajnskog rizlinga, napisala: “rizling je najpogrešnije shvaćena sorta grožđa na svetu”. To je bilo 1994. Da li se od tada nešto promenilo?

Jeste, najpre u vodećim regionima rizlinga (Mozel, Rajngau, Alzas, Vahau), a pre svega u stilovima vina. Suvi rizling je ovu sortu vratio na glavnu svetsku scenu. Pre samo dvadeset godina, recimo, na jednom sajmu vina u Berlinu kojem smo prisustvovali, sa svih štandova u hali je odjekivala jedna reč: “liblih” (lieblich) – “slatko”. Kada je reč o vinu, ona se pretežno odnosi na poluslatka vina. To je bio stil rizlinga koji su Nemci najviše voleli, a vole i danas.

Iako se dolina Rajne smatra zavičajem rizlinga, upravo su Nemci najviše i zakomplikovali stvari oko svoje vodeće sorte. Njihova komplikovana klasifikacija vina u kojoj svaka od 8 glavnih kategorija ima dodatnu diversifekaciju prema slasti, odnosno sadržaja šećera u vinu, još uvek prilično zbunjuje ljubitelje vina širom sveta. Srećom po rizling, Alzas i Vahau su svima bili potpuno jasni i njihova suva, sočna, osvežavajuća i izrazito “mineralna” vina su osvojila svet. Srećom po rizling, Mozel i Rajngau su im se pridružili u tom pravcu, a zatim ih i pretekli.

Što se nas tiče, mi smo sa rajnskim rizlingom imali, a nažalost i dalje imamo onaj problem “pogrešno shvaćenog” grožđa i vina, o kojem je pisala Robinsonova. Decenijama, tokom ere masovnog industrijskog vina, rizling je kod nas bio sinonim jevtinih vina za špricer. Iako su to bila vina od potpuno druge sorte – italijanskog rizlinga (laški rizling, Olaszriesling, Welschriesling), rajnski rizling je obeležen tom ružnom “etiketom”.

Rizling u Srbiji

Kada je pre dvadesetak godina krenuo talas novog srpskog vinarstva, započet obnovom porodičnih podruma i pojavom privatnih vinarija, gotovo sve vinarije u tom “prvom ešalonu” imale su i poneki rajnski rizling, sortni ili u kupažama. Kao zaljubljenike u ovu veliku sortu, nas je to posebno radovalo i verovali smo da će rizling biti jedno od značajnih obeležja srpskog vina u budućnosti. Ali, to se nije desilo.

Oni koji su u tom prvom talasu negovali rizling (Radovanović, Kovačević, Aleksandrović, Kiš, Jović, Ivanović, Spasić) su nastavili to da čine do danas, održavajući plamen sorte i trudeći se da publici, u moru šardonea na tržištu, skrenu pažnju i na rajnski rizling. U sledećem talasu srpskih vinarija, pridružili su im se: Janko, Tarpoš, Lastar, Ilić-Nijemčević, Komuna, Budimir, Imperator.

Plamen rajnskog rizlinga u Srbiji je, dakle, opstao. Ali, on više tinja nego što plamti, jer govorimo o svega petnaestak vina od te sorte. Zašto? Pa, jedan (a možda i glavni) razlog je onaj koji smo pomenuli malopre: rajnski rizling je u novo doba srpskog vinarstva sa sobom poneo jednu lošu reputaciju iz prošlih vremena – publika ga je i dalje poistovećivala sa vinima “za špricer”, iako tu uopšte nije bila reč o rajnskom rizlingu. I malo toga se, nažalost, u tom pogledu promenilo i u poslednjih dvadeset godina.

Razlog je zaista bizaran i zvuči pomalo neverovatan, kada pomislimo koliko je naša vinska scena danas drugačija, došle su i nove generacije ljubitelja vina. Ali, izgleda da je još uvek tako. Šta je potrebno da bi se stvari promenile? Pa, potrebni smo svi mi koji volimo vino. Zato, ukoliko do sada niste, posvetite malo više pažnje rajnskom rizlingu. Možda ostanete i zapanjeni, kao što to na svom instagram profilu reče naš specijalan gost na 16. Beogradskom Salonu Vina, Stjuart Pigot (Stuart Pigott), svetski ekspert za ovu sortu, opisujući upravo jedan srpski rizling – Rajnski rizling Radovanović iz berbe 2010.

Pročitajte još: RADOVANOVIĆ, POVRATAK RIZLINGA RAJNSKOG

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :