img

Gaja, eksplozija vulkanskih vina sa Etne

/
/
867 📖

“Etna je jedno od mesta na zemlji koja nas podsećaju koliko smo mali. Kada ste tamo i gledate u tu gorostasnu planinu koja se dimi pred vama, shvatite koliko su naši životi kratki i koliko tihi i puni poštovanja prema prirodi i životu moramo biti. Taj stav je od najveće važnosti i kada se bavite obradom zemlje i proizvodnjom vina.” (Anđelo Gaja)

Anđelo Gaja je jedno od najvećih imena moderne svetske istorije vina. Njegova vinarska genijalnost je svojevremeno izdigla Barbaresko i čitav Pijemont na svetskoj mapi vina i svuda gde je dalje pošao, u Bolgeri na toskanskoj obali (Ca’ Marcanda), u zonu Brunello di Montalcino (Pieve Santa Restituta), donosila bi nešto novo i posebno. Njegova harizma je tolika da se svaki njegov potez se na svetskoj vinskoj sceni uvek dočekuje kao prvorazredni događaj i velika vest.

Tako je i sa vešću da je Anđelo Gaja počeo da proizvodi vina na Etni. Premijerno, moći ćete da ih probate na Wine Masters-u, 09. decembra u hotelu Hyatt, dan uoči 17. Beogradskog Salona Vina.

Njegova kćerka Gaia Gaja, koja danas vodi čitavu porodičnu vinsku priču, o ovom novom projektu kaže: “Etna odavno mom ocu ne daje mira. Prvi put je o vinu sa Etne počeo da razmišlja još 1990, kada je prvi put obišao vulkan. Pričao mi je da ga je očarala ta ogromna crna planina, sa snežnim pokrivačem na vrhu, koji ga je podsećao na belo krzno na njenim ramenima. Etna je ostala u njegovim mislima, ali nije započinjao ništa, sve dok nije upoznao Alberta Graćija”.

Alberto Graći (Alberto Graci) potiče iz stare i čuvene vinarske porodice iz Katanije, a vino na Etni pravi  od 2004. I to na severnoj strani, na više od 1.000 m.n.v – kao i većina vinarija na Etni. Ali Alberta je godinama kopkala južna strana vulkana, čije zemljište je mnogo starije i drugačije. I tu su se Alberto i Gaja pronašli.

Godine 2017, ova dva čuvena italijanska vinska klana, Graći i Gaja, su se zvanično udružila u zajednički projekat koji trenutno obuhvata 21 ha vinograda na južnoj strani Etne i vinariju koju su nazvali: Idda.

“Ona – majka svih planina”

Gaia Gaja priča da je vinarija dobila ime tako što je njen otac, prilikom obilaska jednog njihovog budućeg vinograda u Bjankavilji, čuo menadžera vinograda kako priča sa svojim saradnikom, stalno pominjući “nekakvu Idu”, koja ih je zabrinjavala. “Danas je Ida prilično uznemirena”, rekao je jedna od njih. “Da, ne znam šta namerava”, rekao je drugi.

Gaja je otišao do Alberta i upitao ga: “Ko je ta Ida”? Alberto mu je objasnio da je reč o Etni. Sicilijanci je zovu “Idda”, što u prevodu znači jednostavno “Ona”, jer se njeno pravo ime nikada ne pominje. Ako ga pomeneš – prizvaćeš je. Za ljude koji žive u njenom podnožju, pod njenim velom sitnog pepela i prašine, ona ima status božanstva. Ona je “majka svih planina”. Ona je ćudljiva ženska boginja, koju ne treba zazivati.

Tako je vinarija dobila ime – Idda.

Ona zaista jeste majka svih sicilijanskih planina, jer njeni široki bokovi obuhvataju najveći deo tog trouglastog ostrva. Njena osunčana pouicija u srcu Mediterana, njena visina i njena plodna tla, stvorena tokom 2,5 miliona godina vulkanske aktivnosti, savršeni su za uzgoj kestena, pistaća, jabuka, oraha I – vinove loze.

Vinarija Idda danas obuhvata 21 ha vinograda, na tri odvojene parcele u mestima: Bjankavilja, Belpaso i Tartaraci (950 m.n.v.). Idda je jedna od retkih vinarija na južnoj strani vulkana, gde je u stvari istorijska zona proizvodnje belog grožđa, autohtone sorte karikante (Carricante). Ta sorta je i suština projekta Gaja-Graći, jer njihova ideja i jeste da Idda u budućnosti bude glavni simbol baš karikantea sa Etne.

Ove godine na tržište su izašla dva vina: Idda Bianco 2020 (stoprocentni karikante) i Idda Rossso 2019, sačinjen od autohtonih sorti nerelo maskaleze (Nerello Mascalese) i nerelo kapućo (Nerello Cappuccio). Iako je u startu naglasak stavljen na belo vino, čini se da će ipak belo i crveno vino imati podjednak status u vinariji, jer je Anđelo Gaja ostao očaran prvim rezultatima nerela maskalezea, za koji je rekao da je to prva sorta grožđa koja ga po podseća na njegov barbaresko (Nebbiolo).  

Većina svetskih stručnjaka već dugo nerelo maskaleze poredi sa pino noarom, i to poređenje nije daleko od nebiola. U stvari po strukturi i stilu vina – nerelo je verovatno savršeni prelazak između pinoa i nebiola i to je nešto što Izaziva posebno uzbuđenje kod ljubitelja Gajinih vina, pa i ljubitelja pino noara i barbareska generalno. Pogotovu, kada se ima u vidu da je Idda Rossso gotovo čist nerelo maskaleze, sa vrlo malim dodatkom kapuća.

Oba vina, Idda Bianco 2020 i Idda Rosso 2019 će premijerno biti predstavljena na Wine Masters-u, 09. Decembra u hotelu Hyatt, na ekskluzivnoj uvertiri 17. Beogradskog Salona Vina (10-11. decembar).

Idda Bianco 2020 je Robert Parker’s Wine Advocate ocenio sa 93+ poena, sa napomenom da je izuzetno intezivno, precizno i “gotovo sa nekakvim električnim nabojem u sebi”. Mi lično bismo ga predstavili kao “Burgundiju Mediterana”, jer ovo vino u sebi ima ponešto od oba sveta: sočne mediteranske citruse, bilje i začine, morsku slanoću, a u z to i fantastičnu, duboku i prefinjenu mineralnost poput najbolje “bele Burgundije”. Ovo je zaista jedan novi, drugačiji karikante o kojem će se mnogo pričati u vremenu koje dolazi.

Idda Rosso 2019 je takođe vino koje neminovno upućuje ka Burgundiji i njenim najboljim pinoima, ali sa jednim posebnim – vulkanskim nagoveštajem u svojoj čipkanoj strukturi koja podseća na pino noar. Robert Parker’s WA je ovo vino sa ocenio 93 poena, uz opis: Ovo vino ima dubinu, dužinu i sve ostalo između. Iako su naveli da se vino već sada može lepo piti, oni naglašavaju da niko ne bi trebalo da bude iznenađen njegovim razvojem i posle 2030.  Nas, kao ljubitelje pinoa, Idda Rosso je potpuno opčinila i verujemo da ćemo nakon Wine Masters-a imati mnogo istomišljenika.

Dakle, ako dolazite na Wine Masters 2021, posvetite punu pažnju ovim novim Gajinim vinskim biserima. A u svakom slučaju, tamo vas čekaju i druga njegova, već slavna vina, kao što su:

  • Gaja Rossj Bass 2020
  • Gaja Magari 2017
  • Gaja Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta 2016
  • Gaja Barolo Dagromis 2016

֎

U prodaji je i 200 ulaznica za ekskluzivnu degustaciju Wine Masters 2021 (09. decembar) i možete ih kupiti OVDE. Prethodno, program možete pogledati ovde: „Wine Masters 2021, remek dela vinskih majstora“

֎

Pogledajte takođe:

17. BEOGRADSKI SALON VINA, ekskluzivna Master Class degustacija: “Svetska istorija vina u osam čaša”

17. Beogradski Salon Vina: ekskluzivna Masterclass degustacija: “Velika vina Grčke” 

WINE MASTERS 2021: Foradori, jedna savršena porodična priča

„WINE MASTERS 2021: Codorniu, ‘šampanjac’ španskih kraljeva“

„WINE MASTERS 2021: “Rancia, jedno od najboljih vina na svetu po odnosu cene i kvaliteta”

WINE MASTERS 2021: „Altos Las Hormigas, magija malbeka iz Mendoze“

17. BEOGRADSKI SALON VINA: „Wine of Champions“ i čudesan život jednog dečaka iz Pulje

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :