img

ZAŠTO JE ZAPREMINA STANDARDNE VINSKE BOCE BAŠ 0.75 l?

/
/
3262 📖

Čovek je od pamtiveka u prirodi pronalazio razne oblike stakla, koji je nastajalo vulkanskim aktivnostima ili udarom groma u silicijumski pesak. Prema arheolozima, prva tehnologija proizvodnje stakla se pojavila pre oko 5.000 godina u Egiptu, ali ona nije omogućavala proizvodnju čistog stakla i ono se uglavnom upotrebljavalo za proizvodnju ukrasa i nakita. Prve staklene boce su se pojavile oko 100 godina p.n.e. u Aziji, gde je i otkrivena tehnologija duvanja stakla.

Ta tehnologija je relativno brzo usvojena širom Rimske imperije i staklene boce u raznim oblicima su počele da se koriste za vino, naravno bile su skupocene i dostupne samo bogatim slojevima društva. Najcenjeniji proizvođači staklenih vinskih boca tokom Srednjeg veka bili su venecijanski majstori, ali i njihovo staklo je bilo krto i nije izdržavalo transport.

Tek u 17. veku je Kenelm Digbi, britanski izumitelj i alhemičar, usavršio tehnologiju proizvodnje stakla, podigavši tačku topljenja, i napravio trajniju bocu izduženog oblika, koja je mogla da se transportuje.

Do pre 300 godina sve boce za vino su bile od ručno duvanog stakla, a količina vazduha koju je u proseku mogao da izduva jedan stakloduvač je iznosila 650-750 ml. Standard zapremine boce dugo nije postojao, on je prvi put usvojen u Francuskoj polovinom 19. veka, kada je kao standardna boca za vino (pre svega za izvoz) počela da se koristi boca zapremine od 0,75 litara jer se ona savršeno uklapala sa zapreminama tada najčešće korišćenih buradi: bure od 900 l je sadržavalo tačno 1.200 boca, a bordoški barik od 225 l – tačno 300 boca.

Neki istoričari, međutim, kažu da je sve poteklo od podele vinskog galona na 5 delova, gde je petina iznosila tačno 0.757 l, kao i da je to više odgovaralo tradicionalnom burgundskom bariku od 228 l (gde bi 0,757 l zaokruženo na 0,76 l takođe značilo 300 boca). Prema njima, praktičnija je ipak bila zapremina od 0,75 l, pa je ona konačno prihvaćena, a zbog nje je zatim i zapremina barika generalno utvrđena na 225 l.

U svakom slučaju, finalna standardizacija vinske boce od 0,75 l je trajala više od 100 godina i globalno je usvojena tek u drugoj polovini 20. veka (1979 u Americi, 1980 u Evropi). Ali, istorijski gledano, najznačajniji datum je godina 1866, kada su je Francuzi utvrdili kao standardnu bocu za izvoz vina.

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :