img

PET NAJBOLJIH ŠAMPANJACA DO 50 € (u domaćim vinotekama)

/
/
3197 📖

Cene najpoznatijih šampanjaca se najčešće kreću od 100 pa čak do 1.000 evra. A oni najluksuzniji šampanjski brendovi mogu u specijalnim edicijama da dostignu i po nekoliko hiljada evra, kao npr. Moet & Chandon Esprit du Siecle Brut (oko 6.000 € ), Louis Roederer Cristal ‘Gold Medalion’ Orfevres Limited Edition Brut Millesime (oko 3.000 € ), Krug Clos d’Ambonnay Blanc de Noirs Brut (2.200 €), Dom Perignon P3 Plenitude Brut (2.000 €). Ali, to su već “vinski jednorozi” i vina koja su deo nekog drugog sveta i pitanja luksuza i prestiža, a ne vina kao takvog.

Generalno, dobri šampanjci nisu jevtini. Moguće ih je doduše pronaći i po prilično niskim cenama (oko 15 €), ali samo tamo – u Šampanji i kod malih, anonimnih proizvođača. Kada je reč o vinima na tržištu i o našim vinotekama, trenutno je prisutno oko 60 različitih šampanjaca, među njima i su oni skupoceni (Cristal, Krug, Salon, Dom Perignon), ali i sasvim solidan izbor sjajnih vina po relativno prihvatljivim cenama.

Mi smo svoju potragu za takvim vinima ograničili u rasponu do 50 € i izabrali pet vina koja po našem mišljenju nude apsolutno sve ono što želimo od najboljeg šampanjca, pored svežine: prefinjen buke, bogatstvo ukusa, preciznost i eleganciju mehurića, trajanje… Ali i mogućnost da budu više od aperitiva, da se zadrže na trpezi čak i kada na nju stignu i neka snažnija jela od pasti ili plodova mora.

Ovo je naš izbor:

֎

Pol Roger Réserve Brut

Šampanjska kuća Pol Roger (Pol Rože) iz Epernea je osnovana 1895. i još uvek je u porodičnom vlasništvu. Poseduje 92 ha vinograda, na padinama oko Remsa i Epernea i u dolini Marne, a šampanjac Réserve Brut je “kuvé” (cuvée) sačinjen od grožđa sa 30 različitih parcela.

To je kupaža šardonea, pino noara i pino menijea (Pinot Meunier) u gotovo podjednakim proporcijama. Uvek sadrži oko 25% “rezervnog vina” (iz starijih berbi), koje mu daje specifičnu strukturu. Na talogu kvasaca odležava tri godine.

Visoka elegancija Rožeovih šampanjaca sadržana je i u ovom kuveu, koji inače u svetu ima reputaciju jednog od najboljih NV (“non vintaž”) šampanjaca, ne samo u okviru ove cenovne kategorije. Među ljubiteljima Rožeovih vina popularan je pod nadimkom “bela etiketa”

Generalno, to je šampanjac srednje punoće, sa izraženim cvetnim/mednim aromama i snažnim voćnim jezgrom. Ima izuzetno prefinjen, fantastično fokusiran i postojan “perlaž”. U završnici je savršeno skladan i izrazito suv, najčešće sa “mineralno”/začinskim tonovima.

Kao i svi Rožeovi šampanjci i on je sposoban za dalje odležavanje, bez problema – 10 godina.

Prosečna cena: 50 €

֎

Philipponnat Royale Reserve Non Dose Brut

Philipponnat (Filipona) iz Maroj-sir-Aja (Mareuil-sur-Ay) u dolini Marne, je jedna od najstarijih šampanjskih kuća, osnovana 1522, koja je šampanjcem snabdevala i dvor Luja XIV. Između ostalog, čuvena je i po vinogradu Clos des Goisses, zaokruženom zidom (“Clos” na fr.), jedinstvenim u Šampanji.

Cuvée Royale Réserve pripada kategoriji Non Dose Brut šampanjaca – dakle bez dodavanja tzv. ekspedicionog likera (mešavine šećera i vina; fr. “dosage”), koje se inače obavlja posle “degoržiranja” (izbacivanja zamrznutog vinskog taloga nakon sekundarne fermentacije iz boce zatvorene privremenim metalnim zatvaračem), a pre konačnog stavljanja plutanog čepa. Šampanjci bez “dosaža” su poznati i pod nazivima: Ultra Brut, Brut Zero, Brut Nature, Dosage Zero, Sauvage.

Osnovna ideja takvih šampanjaca je da istaknu šampanjski teroar i svežinu šampanjca, ne ublažavajući mu prirodne kiseline. Ona su generalno vrlo intenzivnog ukusa. Takav je i Royale Reserve, kuvé sačinjen od pino noara (obično 40-50%), šardonea (30-55%) i pino menijea (15-25%), sa 25-40% “rezervnog vina” (“solera” metod). Na talogu kvasca odležava tri godine, a zatim još tri meseca u bocama nakon “degoržiranja”.

Ovo je šampanjac izražene punoće, bogatog ukusa i intenzivnih mehurića koji prožimaju kremastu teksturu. Posebno pleni svežinom voća (najčešće citrusa) u uvek dugoj i dinamičnoj završnici.

Prosečna cena: 50 €

֎

Billecart-Salmon Brut Reserve

Billecart-Salmon je i dalje porodična šampanjska kuća, koju je 1818. u Maroj-sir-Aju osnovao Nikolas-Fransoa Bilekart. Poseduje oko 100 ha vinograda, u Dolini Marne i na padinama oko Remsa i Epernea.

Brut Reserve je kuvé sačinjen od pino noara (30%), šardonea (30%) i čak 40% pino menijea. U kupaži učestvuje i po 50-60% “rezervnog vina”, koje mu daje posebno snažnu strukturu i dodatnu dubinu ukusa. Odležava tri godine na talogu kvasaca.

Ima uglavnom srednju punoću i veoma bogat buke, sa izraženom svežinom, najčešće zelenih jabuka, krušaka i citrusa, kremastu teksturu i žive, vibrantne i precizno fokusirane, vrlo sitne mehuriće. Završnica ukusa je veoma elegantna, duga i postojana, sa mnogo fine voćne svežine.

Prosečna cena: 50 €

֎

Delamotte Brut

Delamotte (Delamot) je mala šampanjska kuća iz Remsa, koju je Robert Parker svojevremeno pohvalio kao “jednog od najboljih ‘kraft” proizvođača u Šampanji”. Osnovana je 1760, a pripada grupi Laurent-Perrier, isto kao i kultni Salon. Najviše koristi grožđe iz prestižne zone šardonea Côte des Blancs i to iz istih vinograda kao i Salon, ali s tom razlikom što Salon proizvodi samo “vintažne” (samo iz najboljih godina) šampanjce.

Šardone je osnova i ovog bruta, u kojem čini 55% kuvea, a u kojem još učestvuju pino noar (35%) i pino menije (10%). Vino odležava tri godine na talogu, a nakon degoržiranja mu se dodaje vrlo mali “dosaž”.

To je izuzetno osvežavajući šampanjac, precizan i elegantan, filigranske teksture, sa tonovima sočnih citrusa u dugoj, često “mineralno”/slankastoj završnici

Prosečna cena: 41 €

֎

Piper-Heidsieck Brut

Piper-Heidsieck (Piper-Hajdsik) je šampanjska kuća osnovana 1705. u Remsu, danas u vlasništvu Kristofera Dekura, čija kompanija EPI se bavi francuskim luksuznim brendovima. Vinarija nema sopstvene vinograde, već se grožđem snabdeva iz 60 odabranih vinograda u Šampanji. Piper-Heidsieck je inače poznat i kao omiljeno (i svakodnevno) vino Merilin Monro.

Brut je vodeći šampanjac ove kuće, a nastaje kupažom pino noara (50-55%), pino menijea (30-35%) i šardonea (15-20%), od čega je u konačnom kuveu 10-20% vina iz starijih berbi. Na talogu odležava dve godine. “Dosaž” iznosi prosečno 10 g/l.

Poznati vinski kritičar Antonio Galoni je za ovaj šampanjac rekao da je to “vino koje je lako voleti”. Ono je nepretenciozno, deluje ležerno, ali sa izuzetnim skladom aroma, mehurića, voća i svežine. Ima finu, skoro plišanu teksturu, koju prožima izuzetno živ i fokusiran “perlaž”. Graciozna završnica je najčešće ispunjena svežinom zelenih jabuka i citrusa. Pino noar mu daje posebnu strukturu, ali i potencijal za duže odležavanje.

Prosečna cena: 50 €

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :