img

BIKICKI, OMAŽ CRVENOM TRAMINCU

/
/
2365 📖

Vinarija Bikicki iz Banoštora na Fruškoj gori se na domaćoj vinskoj sceni pojavila sa, tada za mnoge, čudnovatim predznakom – “prirodno vino”. Iako je to meni lično delovalo više kao određena deklaracija pripadnosti jednom zanimljivom i relativno novom pokretu u svetu vina, a ne kao namera da se istakne nekakva specijalna prednost u odnosu na ostale vinarije, verovatno je dobro što su u vinariji ubrzo odlučili da skinu stege tog i dalje kontroverznog termina. Francuzi su, recimo, taj pokret ili stil vina nedavno ozvaničili pod nazivom ““Vin Méthode Nature“, ali koplja se oko toga i tamo i dalje lome.

Izbacivši taj pojam “prirodno”, vinarija Bikicki je sebi dala više slobode, i ta sloboda, u smislu pristupa vinogradarstvu (odnedavno organskom, u procesu sertifikacije), sa ekstremno malim prinosima grožđa, korišćenjem isključivo prirodnih (“divljih”) kvasaca, raznolikošću vinifikacija i načina odležavanja, nefiltriranjem vina, dugim maceracijama belih sorti, pa i sa relativno širokom lepezom sorti grožđa, tipova i stilova vina, u vrlo malim serijama (često i ispod hiljadu boca) – dala im je mogućnost da se ne udalje od svojih početnih načela, a da priđu bliže i značajno široj publici od one koju prevashodno privlače novi trendovi, često, što su radikalniji, to još više.

Ne, ne mislim da je u pristupu vinarije Bikicki bilo šta posebno ekstremno. Naprotiv. Mislim da je reč “iskreno” koju upotrebljavaju u promociji svog vina sasvim na mestu. Svoju filozofiju oni objašnjavaju na sledeći način: “Iskazati snagu našeg podneblja sa što manjim uticajima na prirodne procese”. Taj način, u modernom svetu vina danas promovisan engleskim pojmom “low intervention”, u suštini se odnosi na pristup vinogradarstvu i vinarstvu kojim se nastoji da vina budu što “izvornija” ili što bliža zemlji, lozi i karakteristikama svake berbe. Sa što manje ljudske “ruke”, a što bliža prirodi.

Takav pristup često, međutim, nosi i brojne rizike (oksidativni tonovi i reduktivne arome su neki od njih), ali – svaka vrsta slobode je uvek srazmerno povezana i sa određenim rizikom.

Dakle, bez imalo onog “fromovskog” straha od slobode, vinarija Bikicki, sa svojim “frontmenom” punim energije, Đorđem Bikickim (na naslovnoj fotografiji), i vinogradarkom Jelenom Burumdžijom, uz autentičan potpis iskusnog tehnologa Oskara Maurera, nudi vam jedno uzbudljivo iskustvo sa vinima koja gotovo nikada nisu “klasična”. Ona često imaju vrlo slobodne, gotovo apstraktne “forme”, koje u mnogome (ili u potpunosti) zavise od same berbe. Ako im priđete potpuno otvoreno i bez predrasuda, sasvim je moguće da im ostanete verni zauvek, čak i ako vam neko od njih, u ponekoj berbi, bude i pomalo zbunjujuće.

Ja sam im od prvog trenutka pristupio na taj način, a nedavno sam imao zadovoljstvo da probam sva vina u po nekoliko berbi, među kojima većina čak još nije izašla na tržište. Dosta njih mi se dopalo. Sviđa mi se pravac u kojem ide Crna tamjanika, ali i merlo (novo vino pod nazivom Lily, koje će se tek pojaviti). Dopadaju mi se S/O iz 2018 i CU iz 2019, kao i stil starih i novih slatkih vina. Drago mi je i što su se bez zazora uhvatili u koštac sa pino noarom, iako mi se čini da će ta igra na žici sa ovom svojeglavom sortom još da potraje.

Posebno me je impresionirala posvećenost crvenom tramincu, tom sjajnom prelazu između traminca i gevurctraminera (o čemu smo nedavno pisali ovde). Bikicki je toj sorti posvetio tri sortna vina, koja se pojavljuju u tri različita stila (klasičnom, “oranžnom” i slatkom), ali i jedno novo vino u kupaži sa sovinjon blanom. Zato njih sada ovde i posebno predstavljam.

TRAMINAC

TRAMINAC 2017 (crveni traminac 100%)

(vinifikacija i odležavanje u inoksu; flaširano u feb. 2019; 13.5% alk)

Vino iz čaše kreće ležerno, noseći jasnu aromu svežeg đumbira, na koju se nadovezuju herbalni tonovi (koprive), a zatim počinje preplitanje snažnih voćnih (mango i grejpfrut) i “mineralnih” nota (suvi kamen, barut/dim). Tekstura je glatka, skoro uljasta, a završnica ukusa osvežavajuća, sočna i pikantna, sa tonovima voća i svežeg začinskog bilja. Odlično “gastronomsko” vino, sa izuzetno širokim dijapazonom mogućnosti za slaganje sa hranom.

Vino će izaći na tržište krajem 2020. (2.670 boca).

TRAMINAC 2018 (crveni traminac 100%)

(vinifikacija u inoksu; odležavanje: pola u inoksu, pola u hrastovim bačvama 500 l; flaširano u februaru; 11.8% alk)

Vino sa manjim procentom alkohola, ali sa izuzetnim ekstraktom. Ne otvara se očekivanim klasičnim aromama traminca, u prvom planu su čak izvesne zemljaste arome, tonovi kvasca i intrigantne note komorača, ali odmah zatim, na nepcima, na podijumu glatke teksture počinje živa igra ukusa i mirisa, u kojima se prepliću sočni i izuzetno osvežavajući tonovi narandže, grejpfruta, limuna i jabuka. U tom snažnom usponu svežine, u dinamičnoj i veoma ukusnoj završnici dugo ostaje aroma kore citrusa.

Vino će izaći na tržište tokom 2021. (4.100 boca)

UNCENSORED

UNCENSORED 2017 (crveni traminac 100%; “oranžno” vino)

(vinifikacija u plastičnom buretu sa povremenim otvaranjem; maceracija 7 dana; odležavanje: u bačvama 500 l od srpskog hrasta (“light”); 12.7% alk)

Vino se otvara u dubokim slojevima aroma kandiranog citrusnog voća, manga, ličija, crvenog grejpfruta i narandže, koje se prepliću sa tonovima suvog začinskog bilja, uz nagoveštaj cimeta u daljini. Vino je izrazito puno, snažne, kompaktne strukture i teksture glatke kao svila. Završnica ukusa je sočna, prožeta vibrantnim voćnim tonovima (narandže, mandarine), lepom slanoćom i prijatnim osećajem tanina na samom kraju. Sočno, pikantno, osvežavajuće – pravo gastronomsko vino, u punoj kondiciji, koja će još da traje.

Prosečna cena: oko 20 €

UNCENSORED 2018 (crveni traminac 100%; “oranžno” vino)

(vinifikacija u plastičnom buretu sa povremenim otvaranjem; maceracija 12 dana; odležavanje: u bačvama 500 l od srpskog hrasta (“light”); flaširano u februaru; 13.8% alk)

Po karakteru različito vino od prethodne berbe 2017, verovatno i zbog duže maceracije. Berba 2018. je vrlo direktna i otvara se jasno definisanim voćnim mirisima, marmeladom od narandže i finim, blago oporim tonovima dunje i (“zimske”) kruške. Na nepcima je kompaktno, tekstura je glatka, a u izrazito suvoj završnici se ponavljaju početne voćne arome, uz dodatni, veoma osvežavajući ukus (bele) ribizle, koji se prepliće sa tonovima začina, blagom slanoćom i diskretnim osećajem tanina (crnog čaja).

Vino će izaći na tržište tokom 2021 (2.000 boca).

UNCENSORED 2019 (crveni traminac 100%; “oranžno” vino)

(vinifikacija u plastičnom buretu sa povremenim otvaranjem; maceracija 3 dana; odležavanje: u bačvama 500 l od srpskog hrasta (“light”); flaširano u februaru; 13.8% alk)

Živa, uzbudljiva igra voćnih i začinskih aroma počinje već sa prvim mirisom. Vino se otvara pikantnim tonovima bibera na koje za zatim nadovezuju arome breskvi, kajsija i mandarina. Tekstura je treperava, a završnica ukusa sočna i osvežavajuća, sa preplitanjem voćnih, herbalnih i začinskih tonova, uz naznake tanina u jasnoj noti crnog čaja. Berba 2019 je na početku svog razvoja, a izgleda da će se razvijati u pravcu sličnog, “gastronomskog”, karaktera vina iz 2017.

Vino i dalje odležava u buretu (biće oko 600 boca).

SFERA

Izuzetno zanimljiva kupaža crvenog traminca i sovinjon blana je potpuno nova kreacija vinarije Bikicki. Vino je fermentisalo u betonskom sudu sferičnog oblika, po čemu nosi ime. Nakon fermentacije (sa povremenim otvaranjem suda) je skinuto sa grubog taloga i zatim ponovo vraćeno u “Sferu” na dalje odležavanje. Biće flaširano u junu, a na tržištu će se pojaviti krajem godine.

Prvi utisak o ovom odličnom vinu mi je bila asocijacija na dve sorte koje nemaju veze sa ovom kupažom: gruner veltliner i vionje. Nije baš poželjno opisivati jedno vino upoređujući ga sa nekim drugim vinom ili sortama, ali budući da nemam dovoljno iskustva sa kupažom crvenog traminca i sovinjon blana, pomenuta asocijacija mi je ovde pomogla. Aromatičnost traminca u ovoj kupaži me je podsetila na vionje (i nisu slučajno te dve sorte u tesnoj rodbinskoj vezi), a začinski tonovi sovinjona na “biberasti” gruner.

SFERA 2019 (crveni traminac 65%, sovinjon blan 35%)

Sfera je višeslojna i sa prvim mirisom vas uvlači u pravi vrtlog aroma: dunja, dinja, kore narandže, meda, dima/baruta, začina. Na nepcima je puno, glatke teksture, a u izuzetno sočnoj i dugoj završnici se osvežavajući tonovi lajma prepliću sa pikantnim notama bibera i začinskog bilja. Sfera je jedno odlično i autentično vino koje ima lepu budućnost.

Kao što sam već napomenuo, ovaj omaž crvenom tramincu vinarija Bikicki se ovde ne završava. Posvetu ovoj sorti Bikicki nastavlja i u njenim slatkim izdanjima, u već poznatoj Makani i u jednom novom vinu pod nazivom Esencija (sa jasnom “tokajskom” asocijacijom), koja ćemo vam predstaviti drugom prilikom.

Slavomir Ćirović (deg. maj 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :