img

CHARDONNAY KOVAČEVIĆ, NOVA POGLAVLJA I POMERANJE GRANICA

/
/
2790 📖

Značaj neke vinarije na jednoj vinskoj sceni je lako definisati: najbolji ostavljaju najdublje tragove i stalno pomeraju granice svojih dostignuća. Koliko u tom smislu za Srbiju znači Vinarija Kovačević pisao sam već u prethodnom prikazu njihovih vina (Kovačević, penušanje Fruške gore), pa ću sada da dodam još samo ovu svoju impresiju: ona je, pored ogromnog značaja za razvoj srpskog vinarstva, istovremeno i najdinamičnija vinarija ne samo kod nas nego i u regionu. Za to je naravno zaslužan sam Miroslav Kovačević. Njemu je svaki novi uspeh samo još jedan novi izazov. Ali, ne mislim pritom uopšte na komercijalni uspeh. Da je to suština, on ne bi morao ni prstom da mrdne u poslednjih deset godina. Samo uspeh njegovog klasičnog šardonea, nekome bi mogla da bude satisfakcija za ceo život. Suština je u tome da nijedno svoje vino on ne smatra da kraja ispričanom pričom i stalno otvara njihova nova poglavlja, pomerajući pritom i neke granice za one koji tek stupaju na domaću vinsku scenu.

Miroslav Kovačević

Impresivan razvoj ove vinarije se ne zaustavlja. Novi vinogradi, novi podrumi, nove tehnologije, nove kategorije i linije vina i neumorni eksperimenti sa različitim vinifikacijama, hrastovim buradima, amforama, cementnim sudovima, načinima odležavanja vina… sve to je u toku gotovo svakodnevno, čak i u ovoj teškoj godini. Da ne govorimo o vinskom restoranu, o konstantnim radovima na restauraciji podruma iz 1930, o novim barik salama, o vinskom salašu ili o modernom, pravom vinskom hotelu, koji je u izgradnji na Iriškom vencu…

Kada je reč o vinu, posebnu priču zaslužuju iskoraci koje je Miroslav Kovačević u poslednjih nekoliko godina učinio u pravcu novih i viših kategorija, a koje su zaokružene sa dve nove linije, kao Edicija S (Aurelius S, Chardonnay S, Sauvignon S) i Edicija R (Chardonnay R, Sauvignon R, Riesling R) . Već na osnovu vina iz prvih berbi u tim izdanjima ostao sam uveren da će te dve linije ostaviti dubok trag u savremenom srpskom vinarstvu. A “Edicija R”, koja ubuhvata samo “oranžna” vina, je ozbiljno pomerila i mnoge granice i taj tip vina autoritativno postavila na vinsku scenu Srbije.

Tim novim linijama su otvorena i dva potpuno nova poglavlja šardonea, zaštitnog znaka ove vinarije. Kod sva ova četiri šardonea koja ću predstaviti u nastavku je primenjena produžena maceracija grožđa, od 3 do čak 15 dana. Njihova struktura je fascinantna. To su moćna, izrazito suva vina sa mnogo energije, sočnosti i svežine. Pikantnost začinskih tonova i manje ili više izražene taninske nijanse zaokružuju njihov snažan karakter.

Sva četiri vina nastaju od šardonea iz porodičnih vinograda na južnim padinama Fruške gore, sa mikrolokacije Kamen. Iznad opisa vina je detaljno opisan način njihove proizvodnje, na čemu sam posebno zahvalan glavnom tehnologu Vinarije Kovačević, Dušanu Karasu. Znam da mnogi ljubitelji vina ne obraćaju previše pažnje na te tehničke opise, ali mislim su u slučaju ovih vina posebno važni, jer jasno prikazuju koliko je i njihova proizvodnja kompleksna.

Sva ova četiri vina imaju izuzetan potencijal za dalji razvoj i odležavanje. To su dugovečna vina, koja možete piti sada, ali i za deset godina, možde i duže.

Chardonnay S 2015

 • Maceracija grožđa u trajanju od 3 dana u inoks sudovima sa kontrolisanom temperaturom
 • Šira se zatim otače i započinje fermentaciju sa selekcionisanim kvascima u inoksu
 • Na 30% fermentacije vino se pretače u nove barike od 300 i 500 l gde nastavlja fermentaciju
 • U istim baricima vino odležava 12 meseci na finom talogu
 • Posle vađenja iz barika, vina se kupažiraju i pretaču u velike bačve gde ostaju još nekoliko meseci do flaširanja
 • Odležavanje u boci 12 meseci
 • Alkohol 13,5%, ukupne kiseline 5,7 g/l, ostatak šećera 1,5 g/l

Izuzetna sočnost ovog vina se naslućuje već prvim mirisima zrelih krušaka, slatkih jabuka i meda, na koje se zatim nadovezuju osvežavajući tonovi kore limuna i diskretne note dima. Tekstura je gusta, uljasta, čak medna. Ali kroz to gusto saće se energično probija živa voćna svežina koja podseća na ukus mandarine. I završnica ukusa je medno-voćna, prepuna fine voćne slasti (sa ponekom notom vanile), ali i sa upečatljivom svežinom, breskve, jabuke i narandže, koja vino uvodi u dugotrajnu i neverovatno sočnu završnicu ukusa.

Prosečna cena: 11.5 €

Chardonnay S 2016

 • Maceracija grožđa 10 dana u inoks sudovima sa kontrolisanom temperaturom
 • Šira se pretače u drugi sud gde započinje fermentaciju u trajanju od 3 dana, a zatim se pretače u korišćene i nove barike gde nastavlja i završava fermentaciju
 • Vino sazreva u istim buradima 12 meseci na finom talogu kvasca
 • Nakon toga vina se spajaju u velike hrastove bačve i tu sazreva još 12 meseci
 • Odležavanje u boci oko godinu dana
 • Alkohol 13,5%, ukupne kiseline 6 g/l, ostatak šećera 0,5 g/l

U berbi 2016 se ova sočna priča nastavlja još intenzivnije, sa pomalo drugačijim aromatskim okvirom u kojem dominiraju mirisi manga, breskve, kajsije i mandarine. Iza njih, sasvim diskretno, pomaljaju se i tonovi dima, bibera i vanile. Vino je na nepcima izuzetno bogato, obilno i “masno”. Završnica ukusa je sočna, izuzetno puna, slojevita, dugotrajna, sa izvrsnom osvežavajućom energijom voća i začina (još uvek i pomalo vanile). Ovo je jedno od onih vina za koja Francuzi kažu da mogu da se jedu.

Prosečna cena: 11.5

Vinarija Kovačević je svoja „oranžna“ vina premijerno predstavila na 14. Beogradskom Salonu Vina, 2017.

Chardonnay R 2015

 • Grožđe se bere u punoj zrelosti, nekoliko dana nakon regularne berbe
 • Maceracija celih bobica u velikim bačvama u trajanju od 15 dana
 • U tom periodu teče spontana alkoholna fermentacija
 • Vino se zatim otače sa komine u hrastove sudove 300 i 500 lit u kojima se završava alkoholna i malolaktička fermentacija
 • Sledi period sazrevanja od 24 meseca sa povremenim podizanjem taloga (“batonaž”)
 • Kod ovog tipa vina ne koriste se konvencionalni postupci, bistrenja, filtracije, stabilizacije…
 • Alkohol 13,8%, ukupne kiseline 5,7 g/l, sadrzaj ukupnog SO2 je 35 mg/l, ostatak šećera 0,5 g/l
 • Ograničena serija: 2.500 boca

Ne verujem da bi čak i oni koji unapred odbijaju “oranžna” vina ostali “imuni” na ovo vino boje ćilibara, jer je ono do te mere harizmatično da je u stanju da preobrati i najtvrdokornije protivnike “maceriranih” belih vina. Ono se pokreće neverovatno snažnom aromatskim nabojem u kojem se prepliću mirisi kore narandže, bibera i grejpfuta, praćeni prijatnim i toplim tonovima sveže ispečenog peciva. Na glatkim nepcima klizi graciozno, donoseći sjajnu voćnu svežinu i pikantne tonove začina. Vino ima snažnu, kompaktnu građu i izuzetno dinamičnu završnicu ukusa, koja se podiže kao talas svežeg voća (mandarina, zelena jabuka, grejpfrut), uz „pucketanje“ začina i jedan fini taninski ton crnog čaja u samom finalu. Intenzitet, svežina, sočnost, dugotrajnost ukusa, sve je tu… kao i veoma širok dijapazon mogućnosti za slaganje sa raznovrsnom hranom.

Prosečna cena: 24 €

Chardonnay R 2016

 • Nakon odvajanja peteljki grožđe se mulja i sipa u hrastove bačve u kojima se odvija maceracija i delimična fermentacija u trajanju 10 dana
 • U ovom periodu dolazi do intenzivne ekstrakcije fenolnih jedinjenja iz pokožice i semenki u vino
 • Fermentacija pokrenuta autohtonom kvascima
 • Sledeća faza je otakanje tečnog dela sa komine (pokožice i semenki) i sipanje u korišćene hrastove sudove 300 i 500 l u kojima se završava alkoholna i malolaktička fermentacija, spontano, autohtonom mikroflorom
 • Sledi period sazrevanja od 24 meseca sa povremenim podizanjem taloga (“batonaž”)
 • Posle odležavanja vino se flašira i odležava u boci nekoliko meseci
 • Kod ovih vina se ne rade konvencionalni postupci bistrenja, filtracije i stabilizacije, kako bi u što većoj meri bile sačuvane karakteristike grožđa i podneblja
 • Alkohol 14%, ukupne kiseline 5,4 g/l, sadrzaj ukupnog SO2 je od 30 mg/l, ostatak šećera 0,5 g/l
 • Ograničena serija: 2.000 boca

Po mnogim parametrima vino je slično prethodnom, ali sa drugačijim redosledom utisaka. Otvara se jasnim mirisima breskve i kore narandže, na koje se nadovezuje intrigantan ton (bele) ribizle. Biber je ponovo tu, kao i tonovi dima. Aroma suvog crnog čaja se ovde pojavljuje odmah na početku. Taj prijatan osećaj tanina se nastavlja zatim i na nepcima. Energiju u završnici ukusa pokreću pikantni začinski tonovi, praćeni finom voćnom svežinom (kruške, dunje, jabuke, dinje). Početne arome, breskve sa korom narandže, zaokružuju finalni utisak dugotrajne svežine. I ovo vino ima velike mogućnosti za slaganje sa različitom hranom. Izvrsno je čak i uz jagnjetinu. Te mogućnosti na trpezi su inače jedna od značajnih komparativnih prednosti “oranžnih” u odnosu na klasična bela vina.

Prosečna cena: 24 €

Bravo!

Slavomir Ćirović (deg. jul 2020)

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :