img

TEMET I TRI DIMENZIJE PROKUPCA

/
/
1921 📖

Na početku svog ozbiljnijeg bavljenja pričom o vinu i sa, tada, malim iskustvom kada je u pitanju prokupac (pre svega zbog toga što ga je pre dvadeset godina i bilo vrlo malo), pokušavao sam da pronađem njegove sličnosti i razlike u odnosu na one sorte koje sam u tom trenutku (nažalost) mnogo bolje poznavao. Dve su mi najčešće padale na pamet: pino noar i kaberne fran.

Bez obzira na to što danas, hvala bogu, imamo oko 20 prokupaca i što sam, probajući ih godinama, u različitim berbama i stilovima, i upoznavajući njegove tipične sortne osobine i finese sve više, najzad odustao da ga poredim sa drugim sortama, ipak mi se ponekad desi da mi se vrate one prvobitne asocijacije.

Njegova aromatika, barem meni, veoma je bliska pino noaru, pogotovo u voćnom spektru aroma. Ali, za razliku od svojeglavog pinoa (sa mnoštvom i onih njegovih drugih, “mošusnih”, “zemljastih” i “šumskih” aroma), prokupac u kupažama je deo rešenja, a ne problema. Njegova voćnost je pre svega osvežavajuća i elegantna. Njegove tipične sortne arome (trešnje, kupine, ribizle, maline, jagode) se lako nadovezuju ili dopunjavaju spektar voćnih aroma nekih čak i aromatski i strukturno snažnijih crvenih sorti. Na kraju, ali nikako i najmanje važno, tu je i njegov prirodan, sortni sklad kiselina i tanina.

Odličan primer za to su Temetova crvena vina, u kojima prokupac varira od 30-100%.

Iako su voćni mirisi i ukusi u srži svakog od njih, to nisu banalne “voćne bombe”. Naprotiv. Njihova voćnost je izuzetno osvežavajuća i skladna. Očekivano, ona je najčistija u osnovnom, sortnom izdanju – u vinu Tri Morave Crveno, ali prokupac svoju prirodnu voćnu prefinjenost jasno iskazuje i preostala dva Temetova crvena vina: u kupažama sa kaberneom i merloom (Ergo Crveno), odnosno kaberne franom (Tri Morave Rezerva).

A, njegov spoj sa kaberne franom je stvarno posebna priča. Ne bežeći od svojih asocijacija s početka, ova kupaža me je posebno zaintrigirala već sa prvim gutljajem. Sa ovim vinom sam čak stekao ubeđenje da bi ta kupaža, barem u Temetovom rejonu Tri Morave, mogla da se pretoči ili „ozakoni“ i u neku posebnu klasifikaciju.

Tačno je da Tri Morave Rezerva spada među najskuplja srpska vina. Ali, po meni, ona takođe spada i među najbolja srpska crvena vina. A što se tiče same cene, o njoj, kao i uvek, na kraju odlučuju kupci, zar ne?

TRI MORAVE CRVENO 2018 (Prokupac)

(barrique 9 meseci; 13.5% alc.)

Izuzetno pitko vino izrazito voćnih aroma i jasnog sortnog karaktera. Upečatljivi mirisni tonovi zrelih trešanja, jagoda i malina, prožeti nežnim notama vanile, nastavljaju se i na nepcima kao snažan talas voćne svežine. Tekstura je glatka, tanini nežni. U sočnoj završnici ukusa, voćne arome su dopunjene finim notama bibera i čokolade.

Cena u vinotekama: oko 11 €

ERGO CRVENO 2017 (Merlot 40%, Prokupac 30%, Cabernet Sauvignon 30%)

(barrique francuski i srpski, 30% novih, 15-18, meseci; 15% alc.)

Intenzivne voćne arome (kupina, borovnica i šljiva) se prepliću sa cvetnim (ljubičica) i biljnim tonovima (sladića i nane), uz nagoveštaj sekundarnih i tercijalnih aroma (mastila, ćumura i crne čokolade). Nepca su ispunjena snažnom voćnom energijom, tanini su još uvek pomalo zrnasti, ali prijatni. Približavajući se finalu, ukus postaje sve dublji i snažniji, pojavljujući se u talasima svežeg, ali i suvog voća, kafe, čokolade i tosta. U samoj završnici, međutim, prevashodno ostaje utisak čiste voćne svežine.

TRI MORAVE REZERVA 2016 (Cabernet Franc 55%, Prokupac 45%)

(novi francuski barrique 20 meseci; 15% alc.)

Trenutno šampion Temetovih crvenih vina. Rezerva je izuzetno bogato vino impozantne strukture, sočnih tanina i potpuno razvijenog i raskošnog voćnog bukea. Otvara se u slojevima voćnih mirisa (šljiva, borovnica, kupina i ribizli), praćenih intrigantnim notama nane i grafita. Tekstura je glatka, baršunasta, a jezgro ukusa izrazito voćno, obogaćeno tonovima svežih dudinja i brusnica u vrlo dinamičnom finalu. Završnica je sočna i osvežavajuća, slojevita i veoma dugotrajna, i ostavlja upečatljiv utisak opšte harmonije mirisa i ukusa.

Cena u vinotekama: oko 45 €

Kada sam u naslov ovog prikaza stavio pojam „tri dimenzije“, mislio sam pre svega na tri različita vina, stila i tri različita sortna sastava u kojim prokupac igra glavnu ili značajnu ulogu . Ali, imao sam na umu i „geometrijsku“ metaforu. Svi znamo da tri dimenzije stvaraju prostor. U ovom slučaju, to je konkretan prostor Temetovih vinograda i vinarije u Lozoviku pored Jagodine, čija imena nimalo slučajno imaju veze sa baš sa grožđem (Lozovik – tu je sve jasno, ali i staroslovenski pojam „jagoda“ pre svega znači „bobica“). To je prostor u kojem su nastala ova vina.

Što se prokupca generalno tiče, za širu sliku o njemu, kao i za svaku sortu, potrebna je i četvrta dimenzija. Ona kojom se konačno gradi uzbudljiva priča o jednoj autohtonoj sorti i autentičnosti nekog vinskog regiona. Za to je potrebno – vreme. Vreme je neophodno za četvrtu dimenziju, koliko u fizici, toliko i u jedinstvenoj metafizici vina.

Kako vreme prolazi, dobijamo sve više autentičnih izraza prokupca, sve širi dijapazon njegovih sortnih osobina i sve više dobrih vina. Temetova crvena vina su tome dala svoj poseban doprinos.

Slavomir Ćirović (degustacija vina: mart 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :