img

IZBA JOVANOVIĆ, MERLO KOJI GOVORI SRPSKI

/
/
1840 📖

Ne dešava se često da vino već u prvim svojim berbama pokaže jasnu samosvojnost i neki izrazito poseban, autentičan karakter. Za to je obično potrebno vreme, da se vinograd u potpunosti razvije, da sazri, da sorta u potpunosti upije teroar. Ovaj merlo Izbe Jovanović je, međutim, već u prvoj berbi odmah pokazao ne samo izuzetan potencijal, nego i izuzetno snažan karakter, i sada, nakon samo pet berbi mi već možemo da počnemo da pričamo i o jednom vrlo ozbiljnom i autentičnom vinu.

Ovaj merlo je pre svega svoj. On u sebi ima nešto posebno, nešto provokativno, intrigantno, nešto što me je primoralo da već na samom početku pomerim uobičajeni fokus degustacije i da ga posmatram na drugačiji način.

To nisu bile neke neočekivane arome, jer je po svim parametrima ovo jedno veoma jasno sortno vino. Njegovi mirisi će vas i na slepo uputiti ka merlou. Nije to čak ni njegova struktura, ona jeste snažna, ali ne i takva da bi vas iznenadilo da je u pitanju merlo.

Šta je onda to što ga izdvaja?

Energija. Pre svega energija. Jedna snažna, uzbudljiva, pozitivna energija, ona kojom vas neka vina obuzmu da počnete da ih doživljavate na poseban način. Energija i karakter nekog vina su meni lično oduvek bili zanimljiviji od njegovog samog tehničkog kvaliteta. Ako vas vino provocira, intrigira, ako vas podstakne da o njemu razmislite duže od nekoliko gutljaja, postaje sasvim nebitno to kako ste ga na kraju vi sami ili kako su ga drugi brojkama ocenili.

Tada ocene strukture, aromatskog profila, pa čak i balans vina ostaju u drugom planu. Izba vas neće zavesti nekakvom prefinjenom elegancijom, njena struktura nije perfektno skladna, ona u nekim berbama deluje čak pomalo razbarušeno, rustično, ali njen šarm je neodoljiv. Nastala je od internacionalne sorte grožđa, ali ona u sebi ima nešto naše, domaće, nešto toliko izvorno, gotovo iskonsko. Nešto srpsko.

Probajući Izbu prisetio sam se reči genijalnog Anđela Gaje: “Izraz ‘perfektno vino’ u meni uvek budi nekakvu nelagodnost. Neke male ‘nesavršenosti’, u kiselinama, u taninima, ako su pod kontrolom, mogu da budu autentični i posebno uzbudljivi elementi geografskog porekla vina”.

I tu dolazimo do prave priče o ovom vinu. Priče o njegovom poreklu.

Vele Polje i u njemu Izba

Selo Vele Polje u Čegarskom vinogorju u Niškom rejonu. Jedan i po hektar vinograda na smonici sa slojevima krečnjaka. Samo jedna sorta grožđa – merlo. Jedan bračni par, oboje profesori muzike, bez vinarskog iskustva. Jedan iskren, izvorni pristup vinogradu i vinu. Jedna ogromna pasija. I na kraju jedno uzbudljivo, autentično vino.

Priča deluje jednostavno, ali ne mora uvek sve sa vinom da bude komplikovano. Nekada je zaista dovoljno da se prepustite vinogradu i da mu iskreno dopustite da kaže sve o sebi.

Profesori muzike, bračni par Andriana i Ivan Jovanović su to učinili. Između stalnih obaveza u gnjilanskoj muzičkoj školi “Stevan Hristić” sa sedištem u Stanišoru i svakodnevnih putovanja između Niša i Kosovskog Pomoravlja, oni su zasadili vinograd. Osnovali su malu vinariju sa starom slovenskom rečju za podrum u njenom nazivu – Izba Jovanović. U selu prelepog imena Vele Polje, u toj svojoj maloj vinskoj izbi, pre pet godina su proizveli prvi merlo.

Oni o tome skromno kažu: “Hteli smo da napravimo nešto naše svojstveno, sa naše zemlje, sopstvenim rukama. Nešto u šta se mogu utkati vetrovi i zraci, emocije i nadanja, poverenje i strpljenje”.

Kao slogan svoje male vinarije oni su uzeli izreku: “Tvoje je samo ono što daš drugome”. I merlo im je sve to vratio.

֎

Izba Jovanović

Vinograd
Lokacija: Niški rejon, Čegarsko vinogorje, selo Vele Polje; veći vinograd (1 ha) se nalazi na mestu zvanom Vrh, manji (0.5 ha) na mestu zvanom Sadovi.
Nadmorska visina i ekspozicija: veći vinograd 280 m.n.v., jugoistok-jug-jugozapad; manji vinograd 300 m.n.v., jugoistočna ekspozicija.
Sastav zemljišta: smonica u gornjem sloju, a na dubini od 70-80cm pa nadalje – smonica sa dosta krečnjaka.

Sortni sastav: 100% Merlot.

Vinifikacija: fermentacija u plastičnim kacama od dve tone sa ručnim potapanjem, maceracija minimum 15 dana; do berbe 2017 fermentacija rađena na autohtonim kvascima, od berbe 2017 sa selekcionisanim.

Odležavanje: srpski hrast, u početku 300 l, sada u klasičnim baricima (225 l) od srpskog hrasta; u proseku 18 meseci u buradima i bar 3 meseca u bocama pre izlaska na tržište.

Proizvodnja: Izba u rasponu od 5-8.000 boca, Žetva 1.240 boca.

Sva vina su nefiltrirana.

֎

Izba Jovanović 2015

Alk. 14%; ukupne kiseline 5.2g/l; pH 3.44; ost. šećera 0.53g/l; ekstrakt 28.37g/l

Intenzivne, tople arome pekmeza od šljiva, marmelade od šumskog voća, likera od višnje, sa udaljenim notama jesenjeg lišća. Na nepcima je vrlo energično, izrazito voćno, sa zrnastim, prijatnim taninima. U završnici se pojavljuju tonovi drveta, ali ih brzo smenjuje dugotrajna voćna svežina. (9.0/10)

֎

Izba Jovanović 2016

Alk. 15%; ukupne kiseline 5.1g/l; pH 3.39; ost. Šećera 0.55g/l; ekstrakt 30.5g/l

Kompleksne, razvijene, višeslojne arome: šljiva, kupina i borovnica, sa tonovima kafe i crne čokolade. Tekstura je baršunasta, tanini fini, pucketavo sočni. Dugotrajna završnica ukusa je veoma osvežavajuća, prepuna voća, sa prijatnim tonovima tosta i začina. Snažno, ekstraktivno vino (9.3/10)

֎

Izba Jovanović 2017

Alk. 14.5%; ukupne kiseline 5.8g/l; pH 3.53; ost. šećera 0.50g/l; ekstrakt 28.2 g/l

Izuzetno intenzivne arome se otvaraju u slojevima šumskog voća, zatim šljiva i kandiranih višanja, sa zanimljivim tonovima mahovine u daljini. Na nepcima je glatko, tanini su svilenkasti, a izvrsne kiseline prožimaju snažnu voćnu strukturu. Završnica je vrlo dinamična, dugotrajna i ispunjena slatkim voćem i pikantnim začinima. (9.3/10)

֎

Izba Jovanović 2018

Alk. 15%; ukupne kiseline 6.6g/l; pH 3.45; ost. šećera 2.18g/l; 2018-34g/l

Arome trešanja, ribizli, kupina i šljiva, sa tonovima tosta i dima. Tekstura je glatka, tanini blagi, kiseline sočne. U završnici se sveži voćni ukusi prepliću sa nenametljivim tonovima drveta. Iako još mlado, vino je već izuzetno pitko. (9.1/10)

֎

Žetva 2017

Za Žetvu su probrani najbolji grozdovi iz oba vinograda; maceracija je trajala više od 20 dana, vino je odležavalo u novim baricima (srpski hrast) pune dve godine, zatim u tanku 5-6 meseci do punjenja; u boci je od juna ove godine; Alk. 15%; ukupne kiseline 6.1g/l; pH 3.34; ost. šećera 0.96g/l; ekstrakt 29.4g/l

Mirisima podseća na bogat voćni kolač, ispunjen kupinama, ribizlama, borovnicama, šljivama. U pozadini se pojavljuju i diskretni mirisi šume, mahovine, jesenjeg lišća. Tekstura je skoro plišana, tanini su prijatno pucketavi, kiseline sočne. U energičnoj, dugotrajnoj završnici, prepuno je osvežavajućeg voća, prožetog fnim tonovima začina. Kompleksno i ekstraktivno. (9.4/10)

Slavomir Ćirović (deg. novembar 2020)

Pročitajte još:
MERLOT

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :