img

PREPORUČUJEMO: CHARDONNAY I SAUVIGNON POTRKANJSKI

/
/
1526 📖

Godinama već, dva brata Jovića, Saša i Jovan, prikazuju nam visoke domete knjaževačkog vinogorja, kroz fokus svojih vinograda u selu Potrkanju. Vinarija Jović, iz pomenutog sela na oko 8 km jugozapadno od Knjaževca, je na savremenu vinsku scenu Srbije stupila poodavno i među prvima, a njihov Vranac Potrkanjski, značajno drugačiji i od crnogorskog i od hercegovačkog vranca, je na izuzetno upečatljiv način pokazao i neke nove dimenzije te velike sorte grožđa.

Na vinsku scenu su stupili nepretenciozno, iskazujući svoj lični karakter prepun vedrine, i taj svoj vedar duh i pozitivnu energiju simbolično prikazali i u liku svog lokalnog Dionisa, zaštitnika njihovih vina – Dionizija Potrkanjskog, koji vas sa etiketa veselo mami da ih probate i jednostavno uživate u životu. Slaveći vino kao deo životnih radosti, Jovići su u drugi plan stavili svoj inače krajnje ozbiljan pristup vinogradima i vinarstvu, ne namećući se publici kao duboko zamišljeni stvaraoci velikih vina. Iza scene, međutim, oni su u svojim vinogradima sve vreme neprekidno stvarali uslove za njihov nastanak.

Jovan i Saša Jović u svom podrumu

Njihovi vinogradi u Potrkanju, koje je inače skoro potpuno zatvoreno brdima i kosama, osim na istočnoj strani, smešteni su na jednoj padini visine 220 m. Redovi su precizno orjentisani u pravcu sever-jug, baš onako kako, skoro bez prekida, uz Timok, vetrovi struje ka Staroj planini. Njihovo zemljište (erodirana smonica) je bogato prošarano belom glinom. Temperaturne amplitude između dana i noći su izuzetno velike. Noći su ovde čak i leti prohladne.

Sve to ima značajan uticaj i na bela vina Vinarije Jović. Tradicionalno, knjaževačko vinogorje se povezuje sa snažnim crvenim vinima, ali od samog početka Jovići su istovetnu pažnju poklonili i svojim belim vinima. Meni lično, već u njihovim prvim berbama, posebno su privukli njihov rizling i sovinjon blan. Iskreno, šardone nikada toliko do ove berbe 2019.

Ova dva snažna bela vina koja želim da vam predstavim, u mnogome odražavaju karakter same berbe. Odnos pH vrednosti i sadržaja kiselina u njima će profesionalcima delovati možda pomalo neobično, ali ona u sebi, bez obzira i na alkoholnu snagu, imaju jedan upečatljiv sklad punoće, snage i svežine. To im daje mogućnosti koje na trpezi inače imaju samo određena barikirana bela vina, a ova dva pritom nemaju nikakve veze sa barikom. Na um mi, recimo, padaju stari staroplaninski kačkavalj i jagnjetina sa Stare planine.

Ova dva odlična vina, svojim karakterom, svojom snagom i strukturom, meni barem, pokazuju da bi Potrkanje ozbiljno trebalo razmatrati kao značajan izvor strukturnih belih vina. Možda čak i kao neki budući srpski Grand Cru.

SAUVIGNON POTRKANJSKI 2019 JOVIĆ

Vinifikacija u inoksu; pH 3,58; ukupne kiseline 6,13; Alc. 14.5%

Snažan sovinjon jasnih, ali ne i preterano intenzivnih, sortnih aroma: ogrozda, vinogradarske breskve, grejpfruta, zelene paprike i sena. Na nepcima je obilno. Tekstura je glatka, skoro uljasta. Punoća je izražena, ali alkoholna snaga (14.5%) se ne oseća. Završnica je izrazito suva i blago pikantna, začinsko-voćna, sa tonovima belog bibera i oporih citrusa, koje, retronazalno, prate upečatljive herbalne arome.

Ocena: 9.0/10
Cena: oko 7.5 €

CHARDONNAY POTRKANJSKI 2019 JOVIĆ

Vinifikacija u inoksu; pH 3,39; ukupne kiseline 6,09; Alc. 14%

Vino se otvara snažnim talasom osvežavajućih voćnih aroma – breskve, grejpfruta, zelene jabuke, kruške. Ima građu barikiranog šardonea iako nije imalo dodira sa drvetom. Pokazujući svežinu i punoću istovremeno, na nepcima je glatko, a u završnici ukusa izuzetno sočno. Završnica je veoma dinamična, sa mnogo citrusnih tonova (lajma i grejpa) koji se prepliću sa ukusima breskve i jabuke. Strukturno i skladno vino prepuno energije.

Ocena: 9.2/10
Cena: oko 7.5 €

Slavomir Ćirović (deg. sep. 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :