img

RADOVANOVIĆ, DVA NOVA VELIKA VINA

/
/
2938 📖

Ako se jednog dana u Srbiji bude uspostavljala neka klasifikacija najboljih vinograda slična burgundskom Grand Cru Classe sistemu, vinograd pod kaberneom vinarije Radovanović u Krnjevu biće među prvima, tu nema nikakve sumnje. To što je ljubiteljima vina taj vinograd podario u poslednjih dvadeset godina je mnogo više od samog uživanja u jednom sjajnom vinu.

Kako je vinograd sve više sazrevao, kako su se vina iz tog vinograda razvijala, tako su se pojavljivale i stilske varijacije kabernea, izdvojene su dve njegove linije (Classique i Réserve), a on je ugrađen i u temelj novog vina FrancCabernet. Kaberne iz tog vinograda je čak i u teškim berbama uspevao da ode korak dalje, stalno je rastao, a i njegova publika zajedno s njim.

Na osnovu vina Cabernet Sauvignon Radovanović je najveći broj domaćih ljubitelja vina sticao iskustva sa ovom velikom sortom i polako uspostavljao standarde… sve više i više standarde dobrog kabernea. “Mijin kaberne”, kako poštovaoci ovog vina tepaju i njemu i njegovom kreatoru Miodragu-Miji Radovanoviću, postao je etalon ne samo vrhunskog kabernea nego i srpskog crvenog vina uopšte.

Kada se 2007. pojavila čuvena “Rezerva” (Cabernet Sauvignon Réserve 2005), Mijin kaberne je izašao iz okvira Srbije, ali i regiona. I danas, u čitavom regionu, malo je čistokrvnih kabernea koji mogu da mu pariraju. Berba 2012 je dostigla čak i kultni status, kada je u Italiji, na takmičenju “Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme“ proglašena za apsolutnog pobednika.

Mnogo puta sam od poznatih evropskih vinara, sa kojima sam imao zadovoljstvo da podelim “Mijinu Rezervu”, čuo mnogo lepih reči o tom, meni posebno dragom kaberneu. Poslednji put, u decembru 2019, takve pohvale sam čuo od ljudi čije mišljenje mi znači mnogo više od ocena svih svetskih vinskih kritičara. Nakon degustacije vina koju smo za strane vinske eksperte i vinare organizovali u Podrumu Radovanović uoči 16. Beogradskog Salona Vina (o čemu sam već pisao ovde), dva barda italijanske vinske scene, Đuzepe Macokolin (Giuseppe Mazocolin) i Frančesko Rikazoli (Francesco Ricasoli), vlasnici legendarnih toskanskih vinarija Fèlsina i Barone Ricasoli, dugo su se zadržali u odvojenom razgovoru sa Mijom, a zatim su mi, tokom povratka za Beograd, preneli njihove detaljne impresije o “Rezervi”. Jasno vam je – bili su oduševljeni. A zašto ja smatram da je to toliko značajno lako ćete utvrditi ako, recimo, samo pogledate na internetu reputaciju kabernea vinarije FelsinaMaestro Raro.

Podrum zlatnih Radovanovićevih „Rezervi“, ukopan u brdu ispod vinograda

I bez toga, naravno, odavno je Mija dobro znao tajne svog vinograda. Zato je svojevremeno odlučio da za to svoje blago napravi i jednu posebnu riznicu. Nakon nekoliko godina ukopavanja u brdo ispod vinograda, godine 2015. je zaokružen jedan novi podrum… podrum za samo jedno vino: “Rezervu”. Sve u tom podrumu, od tehnologije do estetike ambijenta, pažljivo je osmišljavano da u potpunosti izrazi ne samo potencijal strogo probranog grožđa, nego i ideje i snove Miodraga-Mije Radovanovića.

Koncept ovog fantastičnog podruma na tri nivoa možda bi se mogao objasniti i samo sa dva pojma: prirodni pad i ručni rad. Objašnjavajući nam kako se ovde vina prebacuju po nivoima sistemom gravitacije, na koji način on primenjuje “pravi delastaž” i kako „ništa ne sme da ide po automatizmu, jer sve zavisi od berbe i svakodnevnih probanja i odluka vinara“, Mija nam je rekao i sledeće: “Ako radite previše sa grožđem, možda ćete izvući i nešto ne želite, neke ‘pogrešne’ tanine recimo, ali kada je berba dobra – ništa nije premalo”.

Veličina “Rezerve” je, kao što smo rekli, potvrđena i brojnim velikim priznanjima, ali i sa, po mom mišljenju, tri najznačajnija pečata: pečatom velike sorte, pečatom jednog izuzetnog teroara i pečatom jednog velikog vinara. Kada “Rezervu” probate u 2-3 berbe zapamtićete je zauvek i ona će vas svakom sledećom prilikom, čak i prilikom probanja “na slepo”, uvek nepogrešivo upućivati na mesto svog rođenja: Šumadija, Krnjevo, Podrum Radovanović.

A tamo su nedavno rođene još dve velike “Rezerve”, još dva velika srpska vina:

CABERNET SAUVIGNON RESERVE 2017

Vino je odležavalo 18 meseci u bariku od francuskog hrasta i još 6 meseci u bocama; Alc. 14,5%; ostatak šećera 2 g/l; ukupne kiseline 5,85 g/l

Vino impresivne dubine, u koju vas kao u vrtlog uvlače početni mirisi ljubičica i ruža, praćeni slojevima brusnica i šljiva, zaokruženih sekundarnim aromama kafe i karamele, uz diskretno “pucketanje” začina u pozadini. Na nepcima je vino gusto i glatko kao baršun, mada još uvek ima osetnih, “zrnastih” tanina koji stvaraju utisak tenzije i strahovitog potencijala, kao da je sve još uvek fokusirano ka nekakvoj tački proboja i kao da brana svih mirisa i ukusa tek treba da bude probijena. I to će se desiti uskoro. A, do tada, ako ga pijete sada – dekantirajte ga, baš zato što je još uvek mlado. Ovo je vino koje će se razvijati i trajati, ne godinama, već decenijama.

Prosečna cena: 16-20 €

CABERNET SAUVIGNON RÉSERVE SPECIAL 2017

Vino od probranog, najboljeg grožđa iz ove berbe; odležavalo je u novim baricima od francuskog hrasta 24 meseca, a zatim pretočeno u boci gde će odležavati najmanje godinu dana, a možda i duže; Alc: 14,5%; ostatak šećera 1,5 g/l; ukupne kiseline 6,4 g/l

“Rezerva” Special iz berbe 2017. je „prestolonaslednik“, dugo očekivani naslednik čuvene “dvadesetpetice”, berbe 2012, koja se na tržištu pojavila povodom 25 godina od osnivanja vinarije i pobrala velika priznanja. Simbolično, nova specijalna „Rezerva“ bi trebalo da se pojavi do kraja godine kako bi obeležila novu – tridesetu godišnjicu Podruma Radovanović.

Sve ono što sam rekao za prethodno vino, važi i ovde. Aromatska struktura je, doduše, nešto drugačija i ne otvara se cvetnim, već jasnim voćnim aromama: ribizli, kupina, borovnica, trešnji i šljiva. U pozadini se takođe pojavljuje karamela, ali su upečatljiviji čokoladni tonovi, koji neodoljivo podsećaju na miris sveže napravljenog čokoladnog musa. I na nepcima se ističe taj čokoladni karakter, ali su ona i snažno prožeta energičnom voćnom svežinom. Kiseline su izražene, ali u potpunom balansu sa voćem i taninima. Taninska stuktura je izuzetno snažna, tanini su osetni, ali nisu agresivni i već sada su prilično sočni. Završnica ukusa je izuzetno dinamična, živa, poletna. Iako je jasno da je vino još uvek veoma mlado, ono vas već sada, gotovo hipnotizerski mami ka sledećem i sledećem gutljaju. Oni pomenuti čokoladni tonovi, u kombinaciji sa svežom ribizlom, su samo jedan od razloga.

Vino će verovatno biti spremno za piće krajem godine, ali sa svakom sledećom godinom će ono biti još upečatljivije.

Probajući ova dva sjajna vina prisetio sam se jednog odličnog zapažanja (možda Parkerovog) o jednom od velikih vina Bordoa, u kojem se za Château Haut-Brion kaže da “podseća na gvozdenu pesnicu u somotnoj rukavici”. To je najbliže i mom ličnom doživljaju novih “Rezervi” Podruma Radovanović.

Dubina, upečatljiv ekstrakt, sjajne kiseline, struktura, snaga, intenzitet, dinamika, elegancija, koncentracija mirisa i ukusa, karakter – sve je tu. A, uz sve to i – izuzetan potencijal za dalji razvoj i odležavanje u bocama. Ovo su vina na koja bi i kolekcionari trebalo da obrate posebnu pažnju.

Napisao sam već jednom i ponoviću to: ono što je za Italiju Sassicaia, to je za Srbiju – Cabernet Réserve Radovanović: revolucionarno vino, vino koje pomera granice i uspostavlja neke nove standarde.

I Cabernet Réserve 2017 i Cabernet Réserve Special 2017 to snažno potvrđuju.

Slavomir Ćirović (deg. jun 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :