img

Alves de Sousa

/
/
1080 📖

Predstavljamo vam učesnike Letnjeg Beogradskog Salona Vina na Belom dvoru. Više o samom događaju možete pročitati OVDE.

Alves de Sousa (Douro, Portugal)

Tijaga Alvesa de Sousu su već upoznali posetioci Wine Masters-a 2021 u Hajatu, a u međuvremenu on je proglašen za najboljeg mladog enologa 2022 u Portugalu. U Beogradu će ponovo biti 04. juna da bi vam na Letnjem Beogradskom Salonu Vina na Belom dvoru predstavio najbolja vina svoje vinarije Alves de Sousa, koja je već dva puta proglašavana za portugalsku vinariju godine (1999, 2007).

Tijago ovom, i ne prvom nagradom, nastavlja putem svog oca Domingosa, takođe višestruko nagrađivanog enologa, školovanog u Bordou, sa kojim zajedno vodi porodičnu vinariju u Douru, smeštenu u Gaivosi, na stepenastom brdu sa spektakularnim pogledom na reku Douro.

Porodica Sousa proizvodi vino već pet generacija, a danas poseduje više od 100 ha vinograda, smeštenih na pet različitih imanja na prestižnim pozicijama u regionu Douro: Quinta da Gaivosa, Quinta do Vale da Raposa, Quinta das Caldas, Quinta da Estação, Quinta da Avaleira („quinta“ znači „imanje).

Većina vinove loze je stara po 80 godina, na nekim lokacijama i više od 100! Teroar značajno varira u vinogradima, zemljišta su teška, posna, često ispunjena škriljcem, krupnim kamenom i šljunkom sa aluvijalnim nanosima, izbrazdana slojevima gline. To je zaista veličanstven teroar sa strmim vinogradima na terasama, prekriven raskošnom selekcijom portugalskih autohtonih sorti.

U svom prvom članku o portugalskim vinima legendarni Robert Parker je svojevremeno izdvojio vinariju Alves de Sousa: “njihova linija vina obuhvata neka od najukusnijih i najprijatnijih vina koja sam probao u Portugalu”, rekao je. Od tada, Parker je u svojim ocenjivanjima preporučio čak 14 njihovih vina, ocenivši ih između 90 i 96 poena.

U nedavnom izboru najboljih portugalskih vina čuvene engleske kritičarke Džensis Robinson, među 122 vina samo 4 su ocenjena sa više od 18 poena (na skali do 20; pandan je 94+), a među ta četiri 2 su vina Alves de Sousa.

Uz sve to, Alves de Sousa je posebno poznat i po izuzetnom odnosu kvaliteta i cene. Njihovo vino Caldas Reserva Touriga Nacional je Robert Parker’s Wine Advocate nedavno uvrstio u svoju listu najboljih svetskih vina u kategoriji “wine values”.

I to vino ćete moći da probate 04. juna na Belom dvoru, ali pokušajte i da probate sve… a porto sačuvajte za veče:

BRANCO DA GAIVOSA 2020
(Malvasia fina, Gouveio, Arinto)
Robert Parker 90p

Vino prepuno pozitivne energije podiže vas osvežavajućim cvetnim, herbalnim i blago pikantnim aromama, na koje se nadovezuju fini slatkasti tonovi dinje. Glatka, skoro “masna” tekstura prožeta je izvanrednom svežinom. Završnica je dinamična, slankasto-mineralna. Savršeno vino za ribu (a la bakalar), plodove more, piletinu, ćuretinu…

VALE DA RAPOSA ROSE 2020
(Touriga Nacional, Tinta Roriz)
“30 Best Buys” Oz Clarke

Roze boje lososa sa fantastičnom svežinom ali i prefinjenom slašću u završnici. Mirisi i ukusi se smenjuju kao u vrtlogu iz kojeg izviru tonovi maline, jagode, narandže, grejpfruta. Ima reputaciju “gastronomskog” rozea, ali je prijatan u svakoj prilici, a idealan za svaki letnji parti.

CALDAS RESERVA TOURIGA NACIONAL 2019
(Touriga Nacional 100%)
“Top wine values” Robert Parker’s Wine Advocate

Od ljubičica, šljiva i borovnica, pa do crne čokolade i grafita, Caldas Reserva vam u jednom savršeno elegantnom izdanju predstavlja portugalsku vodeću crvenu sortu Touriga Nacional – najjači porugalski odgovor na kaberne. Vino je punog tela, tanini su integrisani, završnica kompleksna, voćna, sa mineralnim nijansama. Prepuno je svežine I zadržaće je i u godinama koje dolaze. Dobar stek je prvi izbor uz ovo vino.

QUINTA DA GAIVOSA TINTO 2019
(Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinto Cão)
Revista de Vinhos 96, Robert Parker 94

Jedan od vodećih svetskih somelijera, poznati Francuz Olivije Pusije je svojevremeno ovo vino uporedio sa kultnim Ševal Blanom (Cheval Blanc) iz Bordoa. Mi bismo dodali i jednu značajnu razliku – Gaivosa Tinto je oko 20 puta jevtiniji! Ova berba je još mlada, ali je već dovoljno pitka. Aromatski zaista podseća na desnu obalu Bordoa (sladić, grafit, šljiva, kupina). Harmonično je i ima odličnu energiju i dubinu u dugoj završnici ukusa. Rašće sa godinama.

CALDAS PORTO RUBY SPECIAL RESERVE
(Tinta Francisca, Touriga Franca, Tinto Cão, Sousão)

Jedan voćno razigran i umiljat “rubi” sa prijatnim mirisima i ukusima šljiva, smokava, marcipana i “pucketavim” začinskim tonovima u samoj završnici. I aperitiv i dižestiv, a idealan uz sve čokoladno-voćne deserte.

QUINTA DA GAIVOSA PORTO LBV 2017
(Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinto Cão, Tinta Roriz)
Robert Parker 93p

Karamel, marmelada, čokolada, lešnici i tamno sočno voće. Ovaj elegantni “Late Bottled Vintage Porto” je ono što će vam ulepšati neko kasno veče ovog leta, na nekoj terasi, kad sparina padne i zaleluja noćni letnji vetar… Neka dobra cigara i komadić crne čokolade… I šta je više potrebno?

Raskošna terasa Belog dvora, veče 04. juna – eto i prilike!

(opisi vina: Slavomir Ćirović)

֎

Ulaznice za Letnji Beogradski Salon vina na Belom dvoru možete kupiti OVDE

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :