img

U susret Salonu, izbor vina (5)

/
/
554 📖

Čak oko 900 vina vas očekuje na 18. Beogradskom Salonu Vina (oko 650) i ekskluzivnoj degustaciji Wine Masters 2022 (oko 250 vina sa 90-100 poena). Detaljne vinske karte za oba događaja biće objavljene tek oko 20. novembra, a do tada mi vam predstavljamo vina za koja smatramo da bi svakako trebalo da ih uvrstite u svoju listu za degustaciju. Za ovo poglavlje smo izabrali jedno autentično belo vino Doline Rone i dva velika crvena vina Sicilije.

֎

18. Beogradski Salon Vina (09. i 10. decembar)

Elements Luna Laudun Blanc Cotes du Rhone Villages AOC 2021 Maison Sinnae

Dva čuvena sela (Laudun i Chusclan), 200 vinogradarskih familija i 2.800 ha vinograda na desnoj obali Rone – to je Maison Sinnae, jedinstvena vinsko-vinogradarska zadruga koja na 18. Beogradskom Salonu Vina prikazuje južnu Ronu kao na dlanu. Uz Ronu, predstaviće i tri tipična vina Langdoka.‍‍

Čak 11 vina iz četiri prestižne apelacije (Châteauneuf du Pape, Cotes du Rhone, Gard, Lirac) vas očekuje na Salonu 09. i 10. decembra. Ne propustite jedinstvenu priliku da bolje upoznate sjajne sorte, kao što su Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan, Cinsault, Viognier, Clarette, Grenache Blance, Rousanne.‍

Probaćete:
• Auriola Chateauneuf-Du-Pape AOC 2019
• Les Cosses Vaquières Lirac AOC
• Les Genets Chusclan Cotes du Rhone Villages AOC 2019
• Elements Luna Laudun Blanc Cotes du Rhone Villages AOC 2021
• Enfant Terrible Cotes du Rhone AOC 2020
• Elements Terra Cotes du Rhone AOC 2020
• Elements Terra Rosé Cotes du Rhone AOC 2022
• Elements Terra Blanc Cotes du Rhone AOC 2022
• Reserve de la Saurine Rouge Gard IGP 2021
• Maestral Rosé Gard IGP 2021
• Reserve de la Saurine Blanc Gard IGP 2021

Mi smo probali Elements Luna Laudun Blanc Cotes du Rhone Villages AOC 2021. Ovaj cuvée sadrži četiri autohtone sorte Doline Rone – Clairette Blanche, Grenache Blanc, Roussanne i Viognier. Ima prepoznatljivu aromatsku dubinu, glatku, „masnu“ teksturu i karakterističnu sočnost belih vina južne Rone. Pleni intenzivnim i slojevitim mirisima i ukusima citrusa (limuna, grejpfruta), krušaka, badema i lešnika, sa treperavim mirisnim notama bagremovog cveta u dugoj i harmoničnoj završnici.

֎

Wine Masters 2022 (08. decembar)

Riserva del Conte 2016 Tasca d’Almerita

Rosso del Conte najznačajnije sicilijanske vinarije Tasca d’Almerita ima 52 berbe iza sebe, sve vreme zadržavajući reputaciju jedne od ikona siciljanskog, ali i italijanskog vinarstva uopšte. Pre pola veka ga je kreirao grof Đuzepe Taska i odatle mu i ovo ime, u prevodu: “grofovsko crveno”.

To je prvo veliko vino Sicilije i prvo sicilijansko vino iz samo jednog vinograda (“single vineyard”). Nastaje samo u najboljim godinama i donosi ono najbolje od autohtonih sicilijanskih sorti nero d’avola i perikone. Tokom vremena, i u zavisnosti od same berbe, često su menjani njihovi odnosi u kupaži. Rađa se na izuzetno živopisnom imanju Regaleali (90 km jugoistočno od Palerma; 480 m.n.v.), a grožđe za njega se bere sa tradicionalnih “žbunastih” čokota, samo sa tri izdvojene pozicije u vinogradu. U Italiji je poznato i pod nadimkom – “Super Tasca”.

Rosso del Conte 2016 (53% Nero d’Avola, 47% Perricone) je najnovije izdanje ovog velikog vina. Odležalo je 18 meseci u novim baricima od francuskog hrasta, ima 14% alc. Zanimljivo je da su ovu berbu sva trojica vodećih svetskih kritičara (Robert Parker, Džejms Sakling i Antonio Galoni) ocenili sa identičnih 95 poena.

Parker je naglasio da “obe sorte vinu daju snažan sicilijanski pečat, sa onim aromama grilovanog komorača, pistaća i crnih maslina”. Antonio Galoni (Vinous) ga je opisao na sledeći način: “Podiže se intenzivnim i opojnim bukeom slatkog bilja i duvana, koji se produbljuje kao note egzotičnog začina, trešnje i nagoveštaja mente u čaši. Svilenkaste je teksture, pružajući zadivljujuću mešavinu šumskog voća, mineralne slanoće i žalfije… dok kupina i kakao odjekuju kroz finale”.

Vino je na tržištu i u vinotekama košta oko 6.000 din.

Riserva del Conte 2016 Tasca d’Almerita

„Spektakularno vino koje se nalazi na vrhu sicilijanske vinske piramide“ – tim rečima je ovo vino opisao Robert Parker i to već dovoljno govori o kakvom je vinu reč.

Riserva del Conte se, kao i Rosso del Conte proizvodi na imanju Regaleali, od istih sorti grožđa i takođe samo u najboljim godinama, a glavna razlika je u tome što Riserva odležava u novim buradima od kestena (500 l). Pored toga, važno je napomenuti i to da se u ovom veku Riserva pojavila u samo dve berbe – 2010 i 2016.

Riserva del Conte 2016 (Perricone 60%, Nero d’Avola 40%) je u kestenovim buradima odležavala 26 meseci. Ima 13% alc. Robert Parker je vino ocenio sa 97poena, Antonio Galoni sa 96+.

Parker ističe da je „vino moderno i elegantno sa neverovatnom postojanošću koja se može meriti brojnim minutima. Buke sadrži tonove suve trešnje, šljive, štavljenu kože i dodir spržene zemlje ili ruzmarina na žaru. Ovo je spektakularno vino koje se nalazi na vrhu sicilijanske vinske piramide. Posebno mi se sviđa mineralni međuprostor sa granitom i drobljenim škriljcem koji se pojavljuje na kraju“.

Galoni kaže da je ovo vino „personifikacija elegancije“ i, opisujući ga, ističe: „Predivan izraz ribizle i šljive sa nijansama sladića, upotpunjenih notama nane i nagoveštaja začinjene pomorandže. Na nepcima su prelepe trešnje sa jezgrom jarke svežine…“. Posebno ga preporučuje kolekcionarima, jer će trajati decenijama.

Riserva del Conte 2016 je vino koje zaista ne smete propustiti ukoliko dolazite na Wine Masters 2022. Pored svega ostalog i zbog toga što je u vrlo ograničenoj seriji od samo 7.048 boca. Na tržište je tek stiglo i još uvek nemamo informaciju koliko košta, a u evropskim vinotekama cena mu se kreće oko 135 €.

U prodaji je još oko 40 ulaznica za Wine Masters 2022 po ceni od 12.000 din, a mogu se kupiti isključivo onlajn OVDE

֎

Pročitajte još:

18. Beogradski Salon Vina, Wine Masters 2022, Distillery Masters 2022 (INFORMACIJE I ULAZNICE)

WINE MASTERS 2022 – VINSKA KARTA

18. BEOGRADSKI SALON VINA – VINSKA KARTA

U susret Salonu, izbor vina (1)

U susret Salonu, izbor vina (2)

U susret Salonu, izbor vina (3)

U susret Salonu, izbor vina (4)

Wine Masters 2022: Abbona, Pijemont

U susret Salonu, izbor vina (6)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :