img

U susret Salonu, izbor vina (1)

/
/
1140 📖

Jedan od najvećih, ali i najlepših izazova na Beogradskom Salonu Vina uvek je – kako se snaći u tom moru vina, kako izabrati, a ne propustiti nešto posebno i baš ono vino koje je tu možda upravo zbog vas.

U decembru vas na Salonu čeka čak oko 900 različitih vina za degustaciju, oko 650 na 18. Beogradskom Salonu Vina (09. i 10. decembra) i skoro 250 na ekskluzivnoj degustaciji vina od 90-100 poena – Wine Masters 2022 (08. decembra).

Detaljne vinske karte za oba događaja Salon tradicionalno objavljuje desetak dana pre početka, ali ponekad je i to nedovoljno vremena da biste napravili najbolju moguću listu za sopstvenu degustaciju tokom šetnje između vinarija iz 20 zemalja. Zato ćemo se ove godine potruditi da vam do Salona predstavimo što je više moguće vina koja ne bi trebalo propustiti.

U ovom prvom poglavlju tih “znakova pored puta” ka Salonu, predstavljamo vam četiri izuzetna vina iz četiri različita regiona (Rioha, Vagram, Kaor i Toskana), sva četiri – premijerno u Srbiji. Dva ćete moći da probate na 18. Beogradskom Salonu Vina, dva na Wine Masters-u.

Najvažnije informacije i onlajn ulaznice za oba događaja su  OVDE!

֎

18. Beogradski Salon Vina (09. i 10. decembar)

VALDEBARÓN Blanco Vino de Viana 2021 Olarra

Grupo Bodegas Olarra je španska grupa koja obuhvata tri vinarije, dve u Riohi (Bodegas Olarra i Bodegas Ondarre) i jednu u Kastilja La Manči (Casa del Valle – zasnovana na francuskim sortama). Prva vinarija, Bodegas Olarra, osnovana je 1973. u Gornjoj Riohi (Rioja Alta). Svetski je poznata ne samo po izvrsnim vinima, već i po originalnoj arhitekturi, zbog koje je nazivaju i “Katedrala Riohe”. Posebno po impresivnom podrumu za odležavanje vina iznad čiji krov je sačinjen od 111 šestougaonih kupola, koje nemaju samo estetsku već i funkcionalnu vrednost, u pogledu održavanja temperature i vlažnosti podruma.

Na 18. Beogradski Salon Vina i Wine Masters 2022 grupa Olarra donosi 12 vina. Sedam “etiketa” će biti predstavljeno na 18. Beogradskom Salonu Vina, pet na Wine Masters-u (uglavnom “Gran” rezerve). Sva vina su iz Riohe, kojima naravno dominira tempraniljo, ali on gotovo nigde nije sam. U svakom vinu ga prate ostale lokalne sorte: grasijano, mazuelo, garnaća. Izuzetak je Valdebarón Blanco, raritetno vino od belog tempranilja (Tempranillo blanco).

Tempranillo blanco je prirodna (bela) mutacija tempranilja, otkrivena tek krajem 20. veka u Riohi. Godine 1988. je konačno utvrđeno njegovo poreklo i nekoliko vinarija je odmah započelo sa proizvodnjom vina. Među njima i Bodegas Ondarre čiji Valdebarón Blanco spada među najupečatljivija vina od ove uzbudljive sorte, čiji suštinski karakter svetski eksperti još uvek pokušavaju da definišu.  Zato ne propustite ovo vino 09. i 10. decembra.

Vino je fermentisalo u novim bačvama od francuskog hrasta, a zatim odležalo 4 meseca na finom talogu u korišćenim bačvama od bagrema. Pleni aromama divljeg cveća, citrusa i tropskog voća. Na nepcima je sočno, harmonično. U završnici je izuzetno elegantno i veoma osvežavajuće (12.5% alc). Wine Enthusiast ga je ocenio sa 91p.

Vino još uvek nije na našem tržištu, a njegova prosečna cena u evropskim vinotekama je 12-15 €.

GIGAMA Grüner Veltliner Grande Reserve 2019 Franz Leth

Porodična vinarija Leth iz regiona Vagram (Wagram) u Donjoj Austriji jedan je od sinonima austrijskog gruner veltlinera (Grüner Veltliner). Od 52 ha njihovih vinograda u okolini sela Fels, gruner zauzima čak polovinu. Gruneri vinarije Leth su decenijama među najboljima u Austriji.

Vlasnik vinarije Franc Let na 18. Beogradski Salon Vina i Wine Masters 2022 donosi impresivnu selekciju od čak 16 vina (ne samo grunere, biće i drugih vrlo zanimljivih vina). Na Salonu će horizontalno predstaviti berbu 2021, a na Wine Mastersu-u  vina odležala u hrastovim buradima.

Pored berbe 2021, na Salonu će Leth takođe predstaviti i Grüner Veltliner Grande Reserve iz 2019, po imenu Gigama. Vino potiče iz vinograda Brunthal koji je klasifikovan kao Erste Lage, što je austrijski ekvivalent za Grand Cru vinograd. Gigama je istovremeno i vino sa najstarijih loza u tom vinogradu.

Vino odležava godinu dana na talogu u manjim hrastovim bačvama, a zatim još godinu dana u starim velikim bačvama od bagrema. Ima duboke, slojevite arome narandžine kore, kajsije, mednog cveća, ananasa, sa tonovima karamele. Na nepcima i u završnici je izuzetno sočno, sa finom mineralnošću I osvežavajućim spletom narandže, bibera i začinskog bilja (13.5% alc). Falstaff ga je ocenio sa 94p.

Vino još uvek nije na našem tržištu, a njegova prosečna cena u evropskim vinotekama je oko 30 €

֎

Wine Masters 2022 (08. decembar)

CHÂTEAU DE HAUTE-SERRE GÉRON DADINE  2017 Georges Vigouroux

Familija Viguru (Vigouroux) važi za šampione malbeka u Kaoru (Cahors) u jugozapadnoj Francuskoj. Oni malbek proizvode od 1887, ali najvažniji trenutak u njihovoj dugogodišnjoj istoriji je kada je 1954. imanje i vinariju preuzeo Žorž Viguru, čovek koji je svojim radom pokrenuo čitav region i po kojem vinarija danas i nosi ime Georges Vigouroux.

Na krečnjačkim visoravnima Kaora familija Viguru poseduje više od 100 ha pod vinovom lozom, raspoređenih u četiri vinograda i četiri šatoa: Haute-Serre, Mercuès, Leret Monpezat, Tournelles. Iako svake godine vina iz tih šatoa dobijaju visoke ocene, samoj familiji je i dalje najznačajniji onaj najstariji: Haute-Serre, koji obuhvata oko 60 ha.

Od 1983. u posedu familije je i srednjovekovni zamak Château de Mercuès, koji je pretvoren u jedan od najboljih vinskih hotela na svetu, u čijem sklopu je i fantastičan restoran koji, naravno, takođe nosi ime “Chateau de Haute-Serre”.

I upravo iz vinograda Haute-Serre na Wine Masters 2022 familja Viguru donosi tri fantastiična malbeka: Georges, Icône i Géron Dadine. A mi vam u ovom članku predstavljamo Géron Dadine iz 2017.

Géron Dadine 2017  je selekcija malbeka sa dve posebne parcele (111 i 119) u vinogradu Haute-Serre, u čijem tlu su najdublji slojevi gline i najveži sadržaj gvožđa. Ovaj prestižni “grande cuvee” se proizvodi samo u najboljim berbama. Odležava 18 meseci u novim hrastovim baricima. To je veoma bogato, strukturno vino, ispunjeno mirisima trešanja, kupina i šljiva. Pleni neverovatnom svežinom i dugotrajnošću ukusa. Ovo je impresivan malbek, u stanju da se razvija i traje decenijama. A ono što je posebno važno za sve posetioce Wine Masters-a jeste to da je – upravo sada spreman za piće!

Géron Dadine uvek ima visoke ocene, a berbu 2017 je Wine Enthusiast ocenio sa 94p, Wine Spectator sa 93p, Sakling sa 91p.

Vino još uvek nije na našem tržištu (biće od decembra… čujemo), a njegova prosečna cena u evropskim vinotekama je oko 50 €.

SCHIDIONE 2016 Casetello di Montepo Biondi Santi

Jakopo Bjondi Santi je naslednik jedne od najvećih priča o italijanskom vinu u poslednjih 150 godina. On danas nastavlja priču o prezimenu koje među italijanskim, ali i svetskim ljubiteljima vina ima gotovo mitski prizvuk – Biondi Santi.

Jakopo je sin Franka Bjondi Santija, oca modernog brunela iz Montalćina (Brunello di Montalcino), i on danas, pored legendarnog imanja u Montalćinu, upravlja i ogromnim imanjem istorijske vinarije Castello di Montepo Biondi Santi, smeštenoj južno od Groseta, u samom srcu srcu tirenske – “morske Toskane”, u vinogorju Maremma Toscana.

To imanje je Jakopo, kao lični izazov, počeo da razvija 1991, tragajući za sopstvenim izrazom supertoskanskog vina i ne manje težim izazovom da tom vinu doda legendarno prezime.

Imanje vinarije Castello di Montepo danas obuhvata impresivnih 220 ha vinograda, koji se protežu sa severa i istoka prema ravnicama Albinije i tirenskoj obali. Praktično svaka parcela ima drugačiju ekspoziciju i nadmorsku visinu, koja ponegde prevazilazi i 500 m. Tlo je bogato mineralima, uz snažno prisustvo škriljca/lapora (toskanskog “galestra”). Na površini su nepregledni redovi merloa, kabernea i sanđovezea.

Castello di Montepo proizvodi ukupno sedam vina, a na 18. Beogradski Salon Vina i Wine Masters 2022 donosi četiri. Na Salonu će predstaviti tri sjajna sanđovezea (svaki od njih je sa loza od sadnica sa porodičnog imanja iz Montalćina, koje su zaštićene pod imenom Sangiovese Grosso BBS11): Rosè Sangiovese Grosso JeT, Sassoalloro i Sassoalloro Oro. Iako svako od ovih vina ima ocene 90+ i moglo bi da učestvuje i na Wine Masters-u, za ovu ekskluzivnu degustaciju Jakopo Bjondi Santi je izabrao samo jedno vino: svoj fantastični Schidione!

Schidione 2016 je supertoskanac, kupaža sanđovezea groso BBS11 (40%), kabernea (40%) i merloa (20%). To je moćno vino, ali vrlo elegantnog i pomalo aristokratskog karaktera. Odležalo je 24 meseca u baricima od francuskog hrasta (Tronçais). Ima fantastičnu taninsku strukturu, ispunjenu slojevitim i dugotrajnim mirisima i ukusima kupina, dudinja, kafe, sladića. Može da traje decenijama. Džejms Sakling ga je nedavno ocenio sa 94p.

Zanimljivo je i ime vina. Naime, “Schidione” je srednjovekovni naziv za ražanj za divljač. I nije nimalo slučajno odabran za ovo izuzetno vino.

Vino još uvek nije na našem tržištu, a njegova prosečna cena u evropskim vinotekama je oko 160 €!

֎

Pročitajte još:

18. Beogradski Salon Vina, Wine Masters 2022, Distillery Masters 2022 (INFORMACIJE I ULAZNICE)

WINE MASTERS 2022 – VINSKA KARTA

18. BEOGRADSKI SALON VINA – VINSKA KARTA

U susret Salonu, izbor vina (2)

U susret Salonu, izbor vina (3)

U susret Salonu, izbor vina (4)

U susret Salonu, izbor vina (5)

U susret Salonu, izbor vina (6)

Wine Masters 2022: Abbona, Pijemont

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :