img

PREPORUČUJEMO VINA: KIŠ, BIKICKI, JOVIĆ, TASCA D’ALMERITA

/
/
1352 📖

Ove nedelje vam preporučujemo četiri vina, tri srpsko i jedno sicilijansko, koja, uz autentičan karakter, sobom nose i pečate svog podneblja i teroara. A uz to i – posebno dobar odnos cene i kvaliteta.

GRAŠAC BELI 2019 KIŠ

Kišov Grašac beli je priča o italijanskom rizlingu koji se u Sremu uzgaja vekovima, a kojem je Vinarija Kiš vratila njegovo staro sremsko ime. To je vino koje iza sebe ima čak 29 berbi, što je dragocena retkost u modernom srpskom vinarstvu. Dolazi sa tri mikrolokacije iznad Sremskih Karlovaca (Matej, Lipovac i Čušilovo; 180 m.n.v; istok-jugoistok; gajnjača i les) sa ukupne površine manje od jednog hektara, i sa sobom donosi autentičnost svog podneblja i jasnu spoznaju ove sorte i teroara kojim se porodice Kiš i Crnković bave pune tri decenije.

Grašac beli (italijanski rizling) 100%; vinifikacija i odležavanje u sudovima od inoksa 3 meseca; Alc. 12.7%

Vibrantna voćna energija u kojoj se prepliću mirisi i ukusi breskve, kruške i kajsije, praćeni diskretnim mineralnim notama (rečnog šljunka) i slatkastim tonovima meda i kamilice, uzdiže ovo vino od prvog mirisa do sočne i osvežavajuće završnice ukusa. Dobro ohlađeno – izvrsno je uz pečenu rečnu ribu. Izuzetan odnos cene i kvaliteta!

Ocena: 9.0/10
Cena: oko 6 €

SFERA 2019 BIKICKI

Sfera je novo vino vinarije Bikicki iz Banoštora, koje predstavlja i intrigantnu novost na našoj vinskoj sceni. Nastalo je raritetnom kupažom dve izrazito aromatične sorte, crvenog traminca i sovinjona, u betonskim sudovima sferičnog oblika, po kojima je i dobilo ime. Bikicki ovim vinom nastavlja uzburkavanje glavnih vinskih tokova, od samog svog početka tražeći sopstvene pravce izvan “mejnstrima” i donoseći nam uzbudljive svetske trendove (“low-intervention”, “orange” i dr.), koji u sebi spajaju drevno i futurističko vinarstvo

Traminac crveni 65%, Sauvignon Blanc 35%; Milino brdo, jedan vinograd 140 – 220 m.n.v (gajnjača, smonica i malo krečnjaka); vinifikacija i odležavanje u sferičnom betonskom tanku 9 meseci; Alc. 13.5%

Sfera je višeslojna i sa prvim mirisom vas uvlači u pravi vrtlog aroma: dunja, jabuka, kore narandže, meda, dima/baruta, začina. Na nepcima je puno, glatke teksture, a u izuzetno sočnoj i dugoj završnici pleni svežinom citrusa, prožetih začinskim i herbalnim notama . Flaširano je u junu i tek će se razvijati u bocama. U stanju je da isprati mnogo širi dijapazon hrane od uobičajenog izbora uz bela vina. Vino jednog zaista posebnog karaktera. Odličan odnos cene i kvaliteta!

Ocena: 9.1/10
Cena: oko 9.5 €
(možete kupiti ovde)

VRANAC POTRKANJSKI 2017 JOVIĆ

Vranac Potrkanjski vinarije Jović je jedno od srpskih crvenih vina koje dugim nizom godina potvrđuje ne samo visok kvalitet uz odličnu cenu, već pre svega – jasan pečat svog teroara u selu Potrkanje kraj Knjaževca. Evolucija ovog vina je, meni lično, jedna od najzanimljivijih priča modernog srpskog vinarstva. Tokom godina, različitih berbi, stilova vinifikacije i odležavanja, ono čvrsto zadržava svoj izvorni aromatski karakter, prikazuje i druge dimenzije vranca kao sorte, stalno pritom napredujući u strukturi i potencijalu za duže odležavanje. Njegova cena ne prati tu uzbudljivu evoluciju. I to je za svako poštovanje. Uz ovo vino, probao sam i berbu 2016, čujem da još uvek može da se pronađe, ako je nađete – ne razmišljajte. Ako ne, bez brige, i ovo novo vino je na istovetnom nivou.

Vranac 100%; vinifikacija u inoksu; odležavanje 24 meseca u novim baricima od srpskog, mađarskog i francuskog hrasta; Alc. 15.6%

Intenzivne arome šumskog voća, posebno kupina i ribizli, praćeni su mirisima šumskog tla (jesenjeg lišća, mahovine) i prožeti finim začinskim tonovima. Na nepcima je obilno, ali i veoma energično. Tanini su još uvek pomalo zrnasti, kiseline izuzetno sočne. Završnica ukusa je vrlo dinamična, skladna, sa nagoveštajem sekundarnih i tercijalnih aroma (kože, kafe i crne čokolade). Vino je izuzetno snažno, strukturno, i prosto je neverovatno koliko elegancije ima sa 15.6% alk. Tek je izašlo na tržište, još će se razvijati vremenom. Poželjno je dekantiranje radi aeracije. Izvanredan odnos cene i kvaliteta!

Ocena: 9.3/10
Cena: oko 10 €

ROSSO DEL CONTE 2015 TASCA ‘DALMERITA

Rosso del Conte najznačajnije sicilijanske vinarije Tasca d’Almerita ove godine slavi 50 godina od prve berbe, sve vreme zadržavajući reputaciju jedne od ikona siciljanskog, ali i italijanskog vinarstva uopšte. Pre pola veka ga je kreirao grof Đuzepe Taska i odatle mu i ovo ime, u prevodu: “grofovsko crveno”. To je prvo veliko vino Sicilije i prvo sicilijansko vino iz samo jednog vinograda (“single vineyard”). Nastaje samo u najboljim godinama i donosi ono najbolje od autohtonih sicilijanskih sorti nero d’avola i perikone. Tokom vremena, i u zavisnosti od same berbe, često su menjani njihovi odnosi u kupaži. Rađa se na izuzetno živopisnom imanju Regaleali (90 km jugoistočno od Palerma; 480 m.n.v.), a grožđe za njega se bere sa tradicionalnih “žbunastih” čokota, samo sa tri izdvojene pozicije u vinogradu. U Italiji je poznato i pod nadimkom – “Super Tasca”.

Nero d’Avola 52%, Perricone 48%; vinifikacija u inoksu, odležavanje 18 meseci u baricima od francuskog hrasta; Alc. 14.5%

Vino se otvara izuzetno dinamično, provokativnim mirisom divljeg origana, za kojim odmah slede kompleksni, duboki slojevi aroma zrelih trešanja, kupina, jagoda, ruža i ljubičica. Kada pomislite da je taj vrtlog aroma završen, pojavljuju se i jasni tonovi bibera, zemlje i čili čokolade. Nepca su gladak baršun, tanini izuzetno sočni, kiseline fantastične. U intenzivnoj, izuzetno ekstraktivnoj i upečatljivo dugotrajnoj završnici ukusa tekstura je elegantna kao svila, protkana ukusima višanja i šljiva i finim tonovima začina i tosta. Vino je sada spremno za piće, ali trajaće još mnogo, mnogo godina. Preporučujem dekantiranje radi aeracije. Sjajno je uz vrhunska crvena mesa i zrele sireve, ali i kao “vino da meditazione”, samo po sebi ili uz dobru cigaru. Kada je reč o odnosu cene i kvaliteta, ovo je, po mom mišljenju, jedno od najboljih stranih crvenih vina na tržištu.

Ocena: 9.8/10
Cena: oko 45 €

Slavomir Ćirović (deg. oktobar 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :