img

PREPORUČUJEMO VINA: TONKOVIĆ, TERLAN, MASCIARELLI, FELSINA

/
/
483 📖

Prethodne nedelje smo vam preporučili tri srpska i jedno italijansko vino, ove nedelje je obrnuto. Preporučujemo vam odličnu domaću kadarku i vina iz tri italijanska regiona, iz Alto-Adiđea, Abruca i Toskane. Opet sa posebnim fokusom na odnos kvaliteta i cene.

֎

KADARKA FANTAZIJA 2015 TONKOVIĆ

Tokom više od dva veka seoba Srba (od kraja 15. do kraja 17. veka) ka nekadašnjoj Ugarskoj, neki su sa sobom poneli i sadnice vinove loze iz svog zavičaja. Negde na tom putu se u imenu jedne od tih sorti grožđa izgubilo “s” i skadarka, koja je ime dobila po Skadru ili Skadarskom jezeru, je postala kadarka. Ime se zagubilo, ali je loza zauvek sačuvana. Kažu da u vinskom muzeju u Budimpešti postoji zapis u kojem se i eksplicitno navodi da su kadarku u Mađarsku doneli Srbi.

Na nekim našim drugim putevima i stranputicama izgubili smo mi mnogo više od jednog slova. Pogubili smo mnogo starih autohtonih sorti grožđa tokom druge polovine 20. veka. Da nije pokrenut talas novog srpskog vinarstva pre dvadeset godina, i o prokupcu i tamjanici bismo danas pričali drugačije, ako bismo uopšte nešto pričali. U vremenima industrijskog vinarstva, prokupac je smatran solidnom sortom za roze i poneku masovnu kupažu, tamjanika se uglavnom pominjala u seoskim podrumima po Župi, smederevka je bila samo vino za špricer, i malo ko je znao crnu tamjaniku i bagrinu, osim ako se nije zadesio u Bukovu i rajačkim i smedovačkim pimnicama.

Vinarija Tonković je na svetlo dana iznela kadarku, koju su svi davno zaboravili, a oni koji su o njoj nešto i znali smatrali su je nekom mađarskom sortom grožđa. Njihova kadarka iz peskovitog vinograda na Paliću je nedavno pobedila sva mađarska, slovačka i rumunska vina od te sorte i proglašena za najbolju kadarku na svetu. I pre tog sjajnog rezultata Vinarija Tonković je imala naše posebno poštovanje zbog apsolutne posvećenosti ovoj sorti koja zaslužuje punu pažnju svih domaćih ljubitelja vina.

Na tržište upravo ovih dana izlaze dve njihove nove kadarke, Fantazija i Rapsodija iz berbe 2015. Za ovu nedelju smo izabrali Fantaziju.

Bački vinogradi; 100% Kadarka; vinifikacija u inoksu; odležavanje godinu dana u korišćenom buretu od 300 l (mađarski hrast), zatim još 3 godine u bocama; ekstrakt 28,9 g/l; ukupne kiseline 5,19 g/l; pH 3,6; ost. šećera 0,5g/l; Alk. 13.7%

Prava voćna fantazija. Ukoliko volite vina izrazito voćnog karaktera “Fantazija” je vino koje ne smete propustiti. Otvara se intenzivnim aromama kupina, ribizli i slatkog od jagoda. Na kraju njihovog vrtloga tek se naslućuje i jedan veoma blag i prijatan dodir hrastovine. Na nepcima je vino živo, protkano treperavom svežinom voća, svilenkastim taninima i nežnim kiselinama. Završnica ukusa je elegantna, prefinjeno voćna, izuzetno osvežavajuća i sa odličnim trajanjem. “Fantazija” je umiljata, zavodi vas nežno milujući nepca, da nijednog trenutka nemate osećaj da se radi o vinu sa blizu 14% alkohola. Vino sve vreme deluje izuzetno pitko, lagano, i svi mirisi i ukusi su utkani u jednu ritmičnu melodiju. Po muzičkoj kompoziciji Franca Lista ona nosi ime i potpuno ga opravdava svojim autentičnim, „melodičnim“ voćnim karakterom. Uz sve to – ima i sjajan odnos cene i kvaliteta.

Može da prati raznovrsnu trpezu, od posne hrane do masnog gulaša. U vinariji Tonković smo probali teleći perkelt uz “Fantaziju” i bilo je stvarno fantastično.

Ocena: 9.2/10
Cena: do 9.5 €

֎

SAUVIGNON WINKL 2019 TERLAN

Cantina Terlan je šampion belih vina na severu Italije. Za Ijana d’Agatu, najboljeg poznavaoca italijanskih vina, ta “kantina” je u toj kategoriji najbolja i u čitavoj Italiji. Po njegovom mišljenju, nijedna druga italijanska vinarija ne proizvodi toliko dugovečna bela vina kao Terlan. Ta ocena posebno dobija na značaju kada se uzme u obzir činjenica da Cantina Terlan (na nemačkom) ili Terlano (na italijanskom) nije porodična vinarija već velika vinsko-vinogradarska zadruga.

Ime nosi po gradiću Terlan/Terlano u regionu Alto-Adiđe na granici sa Austrijom. Osnovana je 1892, a danas obuhvata oko 250 ha u vlasništvu 230 vinogradara, članova zadruge. Cantina Terlan je svetski poznata po belom burgundcu (Pinot Bianco), sovinjonu, gevurctramineru i sopstvenoj, originalnoj kupaži, danas široko poznatoj kao Terlaner, koju nosi pino bjanko, sa malim procentima šardonea i sovinjona.

Njihovi vinogradi oko Terlana, smešteni na padinama koje dosežu i do 600 m.n.v. i sa nagibima na nekim pozicijama čak i do 70%, leže na zemljišnoj podlozi vulkanskog porekla, sačinjenoj od magmatskih stena (porfira), kvarca (čak do 60%), peska i ilovače. To zemljište ima i nešto kiseliji pH i vinima daje izuzetnu mineralnost i dugovečnost.

Cantina Terlan u tim vinogradima uzgaja sovinjon blan od 1956. i proizvodi dva sortna vina: skupoceni i izuzetno mineralni Quartz i “voćniji” i delikatniji, ali i pristupačniji Winkl, koji je naš izbor ove nedelje, upravo zbog tog odnosa kvaliteta i cene.

100% Sauvignon Blanc; vinifikacija u inoksu; odležavanje na talogu u inoksu (80%) i u bačvama (20%) oko 8 meseci; pH 3,30; ukupne kiseline 6,50 g/l; ost. šećera 1,50 g/l; Alk. 13.5%

Citrusi, suptilna mineralnost, breskve i kajsije, “voće strasti”, a zatim i ogrozd i zova, nana i divlja mirođija, sve je sabrano u ovom sovinjonu koje u sebi sažima najbolje od oba sveta, Starog (Loare) i Novog (Novog Zelanda). Winkl je jedno izuzetno skladno vino, srednje punoće, savršeno glatke teksture i upečatljivo sočnih kiselina, koje mu daju posebnu dinamiku i energiju u završnici ukusa. Ima širi dijapazon za slaganje sa hranom nego većina klasičnih sovinjona, a ukoliko je na vinskoj karti restorana u kojem tražim vino uz masniju rečnu ili morsku ribu, kada naiđem na Winkl tu se najčešće i zaustavim. Odličan odnos cene i kvaliteta i u ovoj berbi.

Ocena: 9.3/10
Cena: oko 21 €

֎

MARINA CVETIĆ MERLOT 2015 MASCIARELLI

Kada sam prvi put probao ovo vino tokom jedne degustacije na slepo 2009, iz njegove prve berbe 2006, nisam ni pomislio da je reč o merlou. S obzirom na to da se radilo samo o vinima vinarije Masciarelli moja autosugestija me je vodila ka montepulćanu, sorti koju je ova vinarija proslavila širom sveta, a koju sam i ja već prilično dobro poznavao. Iako sam znao da ćemo probati neka nova vina, izuzetna snaga tog merloa me je sugestivno usmerila ka robustnom montepulćanu i nisam previše obratio pažnju na aromatske karakteristike koje su, kasnije mi je postalo jasno, lepo ukazivale u drugom pravcu.

Shvatio sam u narednim godinama da je ta njegova snaga izraz teroara, ali isto toliko i jednog jasnog stila koji je želeo da postigne Đani Mašareli, kreator tog vina, sa idejom da podneblje Abruca i u ovom merlou bude u prvom planu. Đani nažalost nije dočekao njegov izlazak na tržište, tragično preminuvši godinu dana ranije. Ovaj merlo je bila jedna od njegovih poslednjih kreacija i, kao omaž njemu i njegovom delu, njegova supruga Marina Cvetić, po kojoj je Đani nazivao gotova sva svoja vina, nastavila je da precizno održava taj jasno ustanovljeni stil ovog merloa i u svim sledećim berbama.

Terre Aquilane; Merlot 100%; vinifikacija u inoksu, odležavanje u baricima od francuskog hrasta 12 meseci i još 24 meseca u bocama; ekstrakt 36,80 g/l; ukupne kiseline 5,70 g/l; pH 3,50; ost. šećera 2,50 g/l; Alk. 14.5%

Iako veoma snažan, ovaj merlo izražava sve osnovne karakteristike sorte. Sve ono što želite od merloa, njegovu voćnu strukturu, mekanu teksturu, sočnost, dobićete od ovog vina. Ali i još nešto – perfektan odnos snage i elegancije. Ovo je jedno od onih vina za koje se kaže da podsećaju na gvozdenu pesnicu u somotnoj rukavici. Njegova snaga je zaodenuta u sočne tanine, u teksturu glatku kao svila i prefinjene, svilenkaste kiseline. Prepuno je ukusnog šumskog voća, kupine najviše, praćenih tonovima zrelih trešanja i šljiva i mirisom sveže zaorane zemlje. U dugoj i veoma elegantnoj završnici ima i jedan poseban ukus koji neodoljivo podseća na zapečenu koricu karamela a la crème brûlée. U kontekstu cene i kvaliteta, sasvim sigurno je među najboljim čistokrvnim merloima koje možete pronaći na tržištu. Biće u odličnoj kondiciji još godinama.

Ocena: 9.4/10
Cena: 25-28 € (najpovoljnije možete kupiti OVDE)

֎

RANCIA CHIANTI CLASSICO RISERVA 2016 FELSINA

Ako bih morao da izaberem samo jedno vino koje bi predstavljalo čitav Chianti Classico, onda bi to bila Rancia vinarije Felsina. U ovo vino sam zaljubljen od prvog gutljaja pre mnogo godina. Kasnije sam saznao da je Rancia jedno od omiljenih toskanskih vina Roberta Parkera i Antonija Galonija (Vinous), što je naravno godilo mojoj sujeti, ali i bez njihovog mišljenja Rancia me je već bila potpuno osvojila.

Rancia nosi ime po vinogradu smeštenom na bivšem manastirskom imanju iznad sela Kastelnuovo Berardenga, u blizini Sijene, na nadmorskoj visino od 400-420 m. Zemljište predstavlja savršenu toskansku kombinaciju: glina prošarana slojevima krečnjaka (albarese) i lapora (galestro). Ovo je stoprocenttni sanđoveze, sa više od 30 berbi iza sebe.

Gledajući ocene svetskih kritičara tokom tog vremena, Rancia je gotovo uvek za pola poena ili poen iza još jednog slavnog vina Felsine – Fontalloro, takođe čistog sanđovezea, koji je jedno zaista fantastično vino (možda i najbolje do sada baš u ovoj berbi 2016), ali meni je Rancia nekako uvek bila bliža srcu. Čak i onda kada joj i sam dam nižu ocenu u odnosu na Fontalloro.

Za “Ranču” iz ove berbe je Monika Larner iz tima Wine Advocate, koristeći poređenje sa bejzbolom, rekla: “izbacila je lopticu izvan stadiona”. A, Antonio Galoni je, rezimirajući jednu obimnu vertikalnu degustaciju ove velike “Rizerve”, autoritativno zaključio: “Kada se u obzir uzme njena skromna cena, Rancia je jedno od najboljih vina na svetu po odnosu cene i kvaliteta, pritom i vredna čuvanja”. Za ovo vino iz berbe 2016 je rekao da ima “epske razmere”.

Poggio a Rancia; 100% Sangiovese; vinifikacija u inoksu; odležavanje 20 meseci u baricima i 8 meseci u boci; Alk. 13.5%

Rancia 2016 je savršeno elegantna, skladna u svim odnosima voća, začina, kiselina, tanina, strukture i intenziteta mirisa i ukusa. Svoju lepezu raskošnih aroma otvara neverovatno graciozno, uvlačeći vas u slojeve mirisa, čiju dubinu ne možete da dosegnete u jednom dahu. To je vino koje diše zajedno sa vama, ispunjavajaći vas mirisima divljih trešanja i kupina, začina i narandžine kore, sladića i kedrovine, zemlje i dima, tosta i “toskanela”. Na nepcima je izuzetno intenzivno, tanini su još osetni, ali tekstura se već pretvara u baršun. Kiseline su sočne, dinamične. Kompleksno, karakterno, zavodljivo vino, prepuno pozitivne energije, koje možete piti već sada ili ga čuvati godinama. Veliko vino koje će trajati decenijama.

A ova moja ocena je trenutna i gotovo sam siguran sam da će za neku godina to biti čista desetka.

Ocena: 9.8/10
Cena: oko 45 €

Slavomir Ćirović (deg. oktobar 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :