img

Deurić: Gewurztraminer, Merlot, Axiom

/
/
648 📖

Fruška gora svake godine sve više širi svoj raskošan paunov rep u bojama vina. Taj najstariji vinski region na teritoriji Srbije ima i najveći broj vinarija, koji se pritom neprestano uvećava. Fruškogorsko vinogorje postaje sve kompaktnije i sve dinamičnije, sa najraznovrsnijom ponudom sorti i stilova, uključujući i obnovu starih srpskih autohtonih sorti, kao što je crna tamjanika recimo, ali i promociju sorti koje su stvorili stručnjaci vinogradarskog instituta u Sremskim Karlovcima, kao što su probus ili morava.

Fruška gora

Ta dinamika i energija ne ogledaju se samo u proizvodnji vina, već i u razvoju vinskog turizma, u čemu Fruškoj gori posebno pogoduje blizina dva najveća srpska grada, Beograda i Novog Sada. Veliki broj zanimljivih vinarija, obilje raznovrsnih vina, ali i sve veći broj odličnih lokalnih restorana, neodoljiv su mamac za sve ljubitelje vina. Topografski gledano, a posebno zbog Dunava, Fruška gora ima, recimo, dosta sličnosti sa Donjom Austrijom (Kremstal, Kamptal, Vahau), ali ima i izvesne prednosti, čiji potencijal će se, uvereni smo, u potpunosti razviti u vrlo bliskoj budućnosti.

Jedna od značajnih prednosti je pomenuta raznovrsnost vina, sorti i stilova. A kada je reč o crvenim vinima, Fruška gora je već daleko ispred Donje Austrije. Neke stare predrasude su izbrisane, a naročito ona da je Fruška gora region belih vina. U smislu kvaliteta i karaktera belih vina, njen potencijal je u Srbiji svakako najveći (mogla bi da bude i srpski Alzas ili Šampanja), ali i crvena fruškogorska vina se iz berbe u berbu sve više ističu na domaćoj vinskoj sceni. Otuda su i u ovom prikazu tri odabrana vina vinarije Deurić upravo – dva crvena.

Vinarija Deurić

Vinarija Deurić iz Male Remete u potpunosti potvrđuje sve navedeno u uvodu ove priče. Ova relativno mlada vinarija (prvo vino 2012) pleni svojom dinamikom i energijom, koja se ne ogleda samo u vinima, nego i u jednoj permanentnoj promociji vina kao lepote života, stalnog pokreta, potrage, kao jednog specifičnog načina života.

Vinarija Deurić

Kod njih u vinariji se stalno nešto dešava, oni gotovo neprekidno organizuju zanimljiva tematska druženja i događaje. Idu ka ljubiteljima vina nudeći im raznovrsne gastronomske priče, pozivaju ih da učestvuju u svemu što se događa u vinariji, od berbe do podruma, da se zabavljaju, ali i da uče o vinu. Njihova “Škola vina” je prva i najdinamičnija među domaćim vinarijama.

Škola vina u vinariji Deurić

Oni se jednostavno ne ponašaju samo kao proizvođači vina. Oni su i promoteri kulture vina uopšte. O tome, naravno, svedoči i njihov vinarski koncept, odnosno vina koja proizvode.

Deo vinograda vinarije Deurić

Njihovi vinogradi su smešteni na južnim obroncima Fruške gore, na prosečnoj nadmorskoj visini od 250 metara, na zemljištu bogatom krečnjačkom. U njima oni uzgajaju 10 različitih sorti grožđa, koje pretvaraju u 12 različitih vina, kombinujući moderne tehnike fermentacije sa tradicionalnim načinima odležavanja. Oblikovanje pečata sopstvenog teroara je osnovna njihova filozofija. Njihova vina poznajemo od prve berbe i naš zaključak je da Vinarija Deurić sa svakom novom berbom sve snažnije i uzbudljivije prikazuje autentičan izraz ne samo svojih vinograda, nego i posebnih mikrolokacija u njima. .

U ovom našem prvom prikazu njihovih vina, odabrali smo da vam predstavimo tri vina koja su nam delovala najbliže upravo tom izrazu teroara.

֎

Gewurztraminer 2019 Deurić

100% Gewurztraminer sa mikrolokacije Roščevac, površine 1.73ha / južna ekspozicija 243-261 m.n.v.. / vinova loza stara 8 godina, zemljište krečnjačko / hladna maceracija u presi, kontrolisana fermentacija, odležavanje na talogu sa batonažom / odležalo 6 meseci u boci / ukupne kiseline 6,39 g/l / pH: 3,25 / ostatak šećera 0,96 g/l / ekstrakt 21,6 g/l / 13% alk / na tržištu od 2020.

Ako volite “voće strasti” (passion fruit) još više ćete voleti ovo vino. To je miris kojim se ovaj gevurctraminer otvara i to je ukus koji dominira i u njegovoj završnici. Na taj osnovni utisak se zatim nadovezuju takođe sortni mirisi: ličija, grejpfruta, breskve, ruže i đumbira. Na nepcima je izuzetno dinamično, osvežavajuće, sa finim kontrastom voćne slasti i slankastih tonova. “Voće strasti” i grejpfrut u potpunosti definišu završnicu ukusa ovog klasičnog “gevurca”. (9.0/10)

Cena: oko 7.5 €

֎

Merlot 2018 Deurić

100% Merlot sa mikrolokacije Veliki Do, površine 2.1 ha / južna i jugozapadna ekspozicija na 232-244 m.n.v. / vinova loza stara 8 godina, zemljište krečnjačko / maceracija 16 dana, delastaž / odležalo 12 meseci u novim i starim baricima od francuskog hrasta / ukupne kiseline 6,11 g/l / pH: 3,32 / ostatak šećera 0,66 g/l / ekstrakt 26,10 g/l; 13% alk; na tržištu od 2020.

U dubokim slojevima mirisa najpre se pojavljuju snažne arome kupina i crnih ribizli, na koje se zatim nadovezuju dudinje, trešnje i suve šljive, praćene treperavim cvetnim tonovima (ruže i ljubičice). Diskretne note biskvita i vanile svedoče o lepo integrisanom bariku. Nepca su puna, glatka, sa sočnim taninima i kiselinama. Završnica je intenzivno voćna (šumsko voće, sveža šljiva), sa blagim tonovima začina. Odličan merlo, jasnog sortnog karaktera i sa odličnim odnosom kvaliteta i cene. (9.2/10)

Cena: oko 9 €

֎

Aksiom 2017 Deurić

Probus, Merlot, Marselan, Pettit Verdot iz različitih vinograda / vinova loza stara 8 godina u proseku, zemljište krečnjačko / maceracija 16 dana, delastaž / odležalo 12 meseci u novim baricima od francuskog hrasta / ukupne kiseline 6,47 g/l / pH: 3,39 / ostatak šećera 0,79 g/l / ekstrakt 28,61 g/l; 13% alk; na tržištu od 2020.

Kompleksna i veoma zanimljiva kupaža četiri sorte (probus, marselan, merlo, petit verdo). Vino se otvara u nenametljivom preplitanju voćnih i cvetnih tonova. Arome ribizli (kasis), kupina, nara, ljubičica i šumskih jagoda, zaokružene su toplim tonovima čokolade i tosta. Nepca su baršunasta, tanini topivi, kiseline prefinjene. Završnica ukusa je ispunjena tamnim voćem (šljive, kupine), elegantna je, pitka i mami sledeću čašu. Jedno zrelo, elegantno i izuzetno prijatno vino. (9.3/10)

Cena: oko 15 €

Pogledajte: SPECIJALNO LETNJE IZDANJE BEOGRADSKOG SALONA VINA

(Slavomir Ćirović, deg. mart 2021)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :