img

VIRTUS GEWURZTRAMINER

/
/
1795 📖

Već sa prvim pojavljivanjem na domaćoj vinskoj sceni Virtusov Gewurztraminer je najavio visoke domete ove sorte na južnoj padini njihovog vinograda u braničevskom selu Viteževu.

Vinograd je smešten na 280 metara nadmorske visine, na glinovitom zemljištu, sa primesama krečnjaka i humusa. Iako je to još uvek mlad vinograd, zasađen 2011. i prva berba je bila 2014, gevurctraminer (koji zauzima 2 ha) je odmah, već u prvom vinu pokazao svoje raskošne sortne osobine.

Sve ono što možete da pročitate o ovoj sorti, kao i u našem tekstu “Traminac i Gewurztraminer”, pronaći ćete u Virtusovom vinu. A ovo izdanje iz berbe 2019 je zaista veoma blizu Alzasa, vodećeg regiona gevurctraminera, odnosno njegovim klasičnim izdanjima ove sjajne sorte. Daleko je još, naravno, od vina iz alzaških Grand Cru vinograda, ali to ne znači da jednog dana ovaj Virtusov vinograd neće moći da im u potpunosti parira. U najboljim berbama – sigurno.

Za berbu 2019 u Virtusu kažu da je to bila: “dobra berba, u kojoj je vino pokazalo sav svoj aromatski karakter, sa usklađenim alkoholom i kiselinama”. Što se samog vina tiče, ja mislim da je to previše skromna ocena.

Gewurztraminer 2019

Vinifikacija: kratka hladna maceracija, nakon toga ceđenje i fermentacija u inox tankovima, samotok se odvaja od preševine; oko 10% vina fermentiše i odležava u hrastovim buradima; kiseline 4,08 g/l, pH 3,72.

Vino se otvara kao raskošna lepeza mirisa: ličija, breskvi, kajsija, manga, “voća strasti”, mandarina, iznad kojih trepere pikantni tonovi đumbira, isprepleteni notama ruža, ratluka od ruže, meda i dima. Tekstura je uljasta, a zavšnica ukusa izuzetno sočna i sjajno prožeta elegantnom voćnom svežinom, u kojoj se u slojevima ponavljaju svi početni aromatski tonovi. Jedan zaista upečatljiv utisak sklada mirisa i ukusa i opšte harmonije voćne slasti i svežine.

Prosečna cena: 7-8 €

Ovo je dobitna kombinacija kvaliteta i cene, jer vino vredi više. Virtusov Gewurztraminer 2019 je jedan od mojih ličnih favorita među belim vinima ovog leta. I u tom odnosu cene i kvaliteta, ali još više kao sjajan izraz jedne sorte uopšte, ne samo konkretno gevurctraminera. Njegov opšti sklad i fantastična povezanost mirisa i ukusa nude mnogo onima koji se tek upoznaju sa ovom sortom, a sigurno još više iskusnim ljubiteljima raskošnog, sočnog i pikantnog “gevurca”.

Slavomir Ćirović (deg. jul 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :