img

TIKVEŠ, „TERROIR“ SELEKCIJA

/
/
2168 📖

Vinarija Tikveš iz Severne Makedonije je u poslednje dve decenije ozbiljno pomerila granice onih okvira u kojima su se nekada merili dometi vina iz tzv. velikih vinarija, onih sa proizvodnjom višemilionskih tiraža. Zatim je postavila i neke nove standarde bavljenja teroarom, stvarajući upravo i ova vina koja ovde želim da predstavim.

Sa današnje tačke gledišta, ta formula “pomeranja granica” možda čak izgleda i jednostavno: nove, vrlo zanimljive sorte grožđa, često i neočekivane za region (grenaš beli, grenaš crni i vionje npr.), izdvojene parcele ili čak novi mali vinogradi i jedan – iskusan, izvanredan francuski enolog Filip Kambije.

Da, formula možda deluje jednostavno. Ali, ona je ovde previše pojednostavljena. Svako ko je stvarao sopstveni put, u bilo kojem poslu, zna koliko je on bio jedinstven i da ga je izuzetno teško ponoviti, a kamoli kopirati. A kada je reč o vinu, to je čak i nemoguće. Formula ne postoji, postoje samo veliki rad, vreme, strpljenje i vera.

Rad, vreme i strpljenje su doneli Tikvešu nekoliko novih izvanrednih vina. A nade su se ostvarile kada su iz sveta počela da stižu velika priznanja za njih. Među prvima, a možda i kao najveća ili najzvučnija su stigla, ni manje ni više nego iz redakcije “Wine Advocate” Roberta Parkera, sa ocenama od po 92 poena za Belu Vodu belu, 93 poena za Barovo (i belo i crveno), do čak 95 poena za Belu Vodu crvenu.

Te ocene su svakako bile platforma da se ta vina sa izdvojenih Tikvešovih imanja vinu iznad naše regionalne vinske scene, ali ponavljanje njihovog karaktera i postojanog kvaliteta u svim dosadašnjim berbama je bilo ključno za to da ona danas spadaju među najcenjenija balkanska vina u svetu.

Ta Tikvešova “Terroir” selekcija obuhvata tri imanja („domena“; Domaine), odnosno tri vinograda:

  • Barovo sa vulkanskim slojevima zemljišta i velikim temperaturnim amplitudama
  • Bela Voda sa 240 dana sunca u vinogradu na padinama bogatom glinom i “rendzinom”, gde noću toplota isijava iz danju zagrejanog zemljišta
  • Domaine Lepovo kraj Vardara, sa, za Tikveš, mikroproizvodnjom od oko svega 30.000 l vina godišnje – snažnih vina sa glinastog zemljišta, sa naročitim potencijalom za odležavanje u bocama

Najkraće što bi o njima moglo da se kaže bilo bi da su to: vina sa jasnim pečatom teroara, snažno utisnutog rukom sjajnog francuskog enologa Filipa Kambijea. Njegov autorski potpis je i na svakoj toj boci.

A ja ću nešto više reći o vinima za koja smatram da bi dodatno mogla da vam ulepšaju ovo leto:

DOMAINE LEPOVO CHARDONNAY 2018

Iz vinograda površine 2 ha, sa zemljišta bogatog glinom; vino je odležavalo 6 meseci u novim hrastovim bačvama; 13.5% alc; limitirana serija od 7.500 boca

Bogat, izuzetno sočan šardone višeslojnih aroma, među kojima se smenjuju jasni mirisi krušaka, dinja i breskvi, sa treperavim tonovima cveta lipe i bagrema, na koje se zatim nadovezuju sekundarne i tercijalne arome marcipana i vanile, uz diskretne mineralne “odsjaje”. Na nepcima je vino izuzetno puno, mekane, skoro “plišane” teksture. A u dugotrajnoj završnici ukusa je prepuno voćne slasti (dinje, banane, kruške), prožete finim i sočnim kiselinama.

Prosečna cena: oko 24 €

DOMAINE LEPOVO ROSÉ 2018

60% Grenache Noir, 40% Merlot – iz vinograda površine 2 ha, sa zemljišta bogatog glinom; vino je dobijeno direktnim presovanjem grožđa i fermentacijom u novim hrastovim bačvama; 13.5% alc; limitirana serija od 6.600 boca

Roze koji osvežava već početnim otvaranjem u čaši, pleneći mirisima nara, crvenih ribizli, svežih brusnica i zelenih jagoda, uz pikantne začinske tonove, izmešane sa slatkim notama bele čokolade. Vino je na nepcima glatko i puno, prožeto vibrantnom voćnom energijom (ribizle, mandarine), uz odličan odnos slasti i kiselina. Na samom kraju, dugo ostaje upečatljiv ukus pošećerenog grejpfruta.

Prosečna cena: oko 23 €

BAROVO BELO 2018

Sauvignon Blanc 100 % – iz vinograda površine 7 ha; zemljište: vulkansko, sa slojevima tamne gline (Vertisol; smonica); vino je fermentisalo i zatim 6 meseci odležavalo u novim francuskim baricima; 14.3% alc.

Kada jedan sovinjon blan pokušate da svrstate u neki od njegova dva glavna stila/regona, u Dolinu Loare ili na Novi Zeland, a on se “otima”, pokazujući istovremeno karakter i jednog i drugog, onda je jasno da je to vino svoje – vino svog vinograda, teroara ili vinara, kako god hoćete. “Barovo belo” vas odmah obuzima tipičnim “sovinjonskim” aromama: vreže (zelenog) paradajza, začinskog bilja (koprive, žalfije), suvih začina i svežeg ogrozda. A onda, na podijumu teksture glatke kao svila počinje da pleše kao talas čiste svežine, koji otvara energičnu završnicu ukusa, ispunjenu osvežavajućim voćnim i herbalnim tonovima. To je, na kraju, čist ukus breskve “šeptelije”, praćen zelenom jabukom, ananasom, ananas dinjom, kivijem, mentom… To je jedan sočan, energičan, izuzetno osvežavajući – onaj pravi, beskompromisni sovinjon blan.

Prosečna cena: oko 24 €

BELA VODA BELO 2019

Chardonnay 50%, Grenache Blanc 50 % – iz vinograda površine 2 ha, bogatog glinom i slojevima “rendzine” (kompleksnog karbonatno-sulfitnog zemljišta); fermentisalo i odležavalo na talogu 6 meseci u novim francuskim baricima, uz povremeno mešanje, a zatim u njima odležavalo još 18 meseci; 14% alc.

Ja samo mogu da zamislim zadovoljstvo vinara koji u svom vinu postigne takav balans strukture i energije. Pogotovo u belom vinu. A “ Bela voda Belo” je to od već od samog svog pojavljivanja na vinskoj sceni: jedno strukturno, sočno, snažno i osvežavajuće belo vino, koje sigurno spada u sam vrh belih vina Balkana.

I ova berba 2019 vas odmah snažno uvlači u vrtlog višeslojnih aroma: grejpfruta, dinja, nektarina, divljeg cveća, jabuka, sa ponekim tonom lešnika iz barika. Na nepcima je čista svila. Dugotrajna završnica ukusa je prepuna fantastične energije i svežine, sočna i prožeta elegantnim i uzdižućim voćnim i začinskim tonovima. Vino je još mlado i još uvek se prepoznaju vanilinske note, ali njihovo vreme je na isteku.

Meki i polumeki zreli sirevi, kao bri, taleđo ili minster, savršen su izbor uz ovo vino.

Prosečna cena: oko 24 €

Da, Tikveš je, ne samo po mom mišljenju, ovim vinima zaista pomerio nekoliko granica. Sva ova vina, uključujući i roze, su izuzetno kompleksna, karakterna, „mesnata“, “masna” – ali sa fantastičnom energijom i možda najbitnije – sa upečatljivim asocijacijama na podneblje iz kojeg potiču.

Moram na kraju da kažem još i ovo: Tikveš je podaleko od Beograda, ali on u Beogradu ima jednu sjajnu mladu ekipu predvođenu Milanom Simićem, koja se na izvanredan način trudi da našoj publici na pravi način približi ono što Tikveš želi da prikaže, uključujući naravno i ovu “Terroir” selekciju.

Kažu da bi u svaki teroar, pored podneblja, vinove loze i zemljišta, uvek trebalo ubrojati i ljude, a pored enologa Filipa Kambijea, glavnog tehnologa Tikveša Marka Stojakovića i svih ostalih u Tikvešovoj vinariji i vinogradima – ja bih tu svakao ubrojao i njihovu beogradsku ekipu. To je teroar Tikveša koji prevazilazi vinograde.

Slavomir Ćirović (deg. jun 2020)

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :